Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Novinarstvo i mediji

Pozivamo premijera Plenkovića da prestane napadati novinare

  hnd/vl           28.02.2024.         1566 pogleda
Pozivamo premijera Plenkovića da prestane napadati novinare

Hrvatsko novinarsko društvo poziva premijera Andreja Plenkovića da se suzdrži od stalnog prozivanja novinara koji – obavljajući posao od javnog interesa – pišu o aferama vlade kojoj je Plenković na čelu. Predsjednik Vlade već je u više navrata prozvao novinare za odavanje tajnih podataka, optužio ih da su korumpirani, da privatnu prepisku izabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac objavljuju radi zarade i "klikova" te da zapravo ne postoji javni interes za objavu takvih informacija.

Sličnu retoriku premijer primjenjuje i kada komentira objave vezane uz istrage EPPO-a čijih je nekoliko krakova došlo do Ministarstva kulture i medija. Pritom spominje "povlaštene novinare" pa izdvaja "šačicu privilegiranih novinara" te ih optužuje za spinanje.

Optuživanjem novinara za korupciju i objave za skupljanje "klikova" premijer na novinare stavlja metu i izlaže ih mogućim napadima. Istodobno, u posrijedi su neosnovane optužbe kakvih bi se političari, a osobito najviši državni dužnosnici poput predsjednika Vlade, trebali kloniti.

Premijer Plenković nije i ne može biti glavni urednik hrvatskih medija. Uloga novinara, novinarki i medija je da propituju osobe na položaju moći i ukazuju na nepravilnosti u sustavu jer na taj način čuvaju demokraciju i drže odgovornima pred javnošću osobe izabrane da obnašaju funkcije vlasti.

Premda je premijer pokušajem uvođenja "Lexa AP" te izborom glavnog državnog odvjetnika nastavio sa svojim autokratskim zarobljavanjem institucija koje bi trebale nadzirati vlasti i od njih biti neovisne, novinarima i novinarkama ne može zabraniti da obavljaju svoj posao u skladu s međunarodno prihvaćenim profesionalnim standardima i demokratskim vrijednostima, koje na taj način štite i promoviraju.

Za Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a
Chiara Bilić, potpredsjednica HND-a
Dragutin Hedl, potpredsjednik HND-a

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji