Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Ekologija

Poziv na konfernciju "Za Hrvatsku slobodnu od sporazuma TTIP/ CETA/TISA"

        07.09.2016.         1594 pogleda
Poziv na konfernciju "Za Hrvatsku slobodnu od sporazuma TTIP/ CETA/TISA"

Već nekoliko godina traju netransparentni političko trgovinski pregovori između Europske Unije, SAD, Kanade te država članica WTO-a o stvaranju jedinstvenog tržišta roba i usluga, kojima će se ostvariti dominacija velikih korporacija nad malim i srednjim tvrtkama, poljoprivrednicima i društvom u cijelini.

Iako smo naviknuti da su izborne kampanje u Hrvatskoj vrlo bezidejne, sterilne ali zato strahovito skupe, ova „ljetna“ izborna kampanja za   hrvatski Sabor pokazala je neznanje i namjerno skretanje pozornosti sa izuzetno važnih tema za Hrvatsku i za budući život svih koji u Hrvatskoj žive. Radi se o međunarodnim sporazumima TTIP/CETA/TISA , oko kojih se trenutno lome koplja u državama članicama EU.

TTIP= Transatlantic Trade and Investment Partnership, Prekoatlantsko partnerstvo u trgovini i ulaganjima između SAD i EU (ustvari je centralistički, apsolutistički i arogantni projekt američkog imperijalizma)

CETA= Comprehensive Economic and Trade Agreement, Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski ugovor između Kanade i EU (trgovinski ugovor u ime velikih tvrtki, kojima su služe korporacije da bi uništile industrije malih džavaa i potkopale demokraciju i temeljna prava ljudska prava)

TISA= Trade in Services Agreement, Sporazum o liberalizaciji trgovina uslugama (licenciranje,financijske usluge, telekomunikacija, e-trgovine, pomorski prijevoz, „outsourcing“)

U Hrvatskoj je interes javnosti za sadržaj i posljedice primjene TTIP/CETA/TISA sporazuma minimalan, čak neprimjetan, a samo tri posto saborskih zastupnika i zastupnica u prošlom sazivu Sabora, potvrdilo je da ima neka saznanja o spomenutim sporazumima. Studija utjecaja TTIP-a na naše gospodarstvo, objavljena u 2016. godini, osim što je utvrdila minornu ekonomsku korist (rast BDP-a od nekoliko kuna po stanovniku godišnje), također je pokazala neznanje i nezainteresiranost autora, a time i općeniti indolentan stav javnosti, medija i znanstvenih krugova prema cijelom slučaju i stanju. Važno je naglasiti da hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu nemaju niti približno jedinstven stav o TTIP/CETA/TISA, nego zastupaju interese proizašle iz dnevnopolitičkih događanja u Hrvatskoj.

Iza zatvorenih vrata, nažalost i dio naših EU parlamentaraca i parlamentarki zagovara ulazak Hrvatske u te sporazume, šireći iskrivljenu sliku eventualnog boljika koji će nam TTI/CETA/TISA donijeti u svakodnevni život. No, skrivaju činjenicu da ti ugovori mogu biti katastrofalni za lokalne i regionalne samouprave, jer će ugrožavati javne službe, postavljajući globalna pravila velikih korporacija, naročito u zdravstvenim i sigurnosnim standardima, ukidajući značaj lokalnih samouprava i lokalne demokracije.

Za razliku od hrvatske političke ignorancije i šutnje na temu TTIP/CETA/TISA , u mnogim europskim zemljama lokalne vlasti i gradonačelnici gradova odlučili su se na proglašenje „Zona slobodnih od TTIP/CETA/TISA“, te direktnog odbijanja sudjelovanja u pregovaranju o slobodnoj trgovini između Europske unije i njezinih gospodarskih partnera.

U travnju 2016. godine u Barceloni se okupilo 50-tak gradonačelnika i predstavnika europskih lokalnih vlasti radi suprotstavljanja sporazumima TTIP/ CETA/TISA te su sastavili, Barcelonsku deklaraciju o stvaranju zona i gradova oslobođenih od TTIP/CETA/TISA. Do danas su Deklaraciju potpisali gradonačelnici velikih i malih gradova u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Grčkoj, Sloveniji i Portugalu, stvorivši mrežu više od dvije tisuće jedinica lokalne samouprave koje su se proglasile zonama slobodnim od TTIP/CETA/TISA.

Kako bi ponukali javnost, politički, gospodarski i znanstveni sektor, medije i nevladine organizacije u Hrvatskoj da se povedu primjerom europskog aktivnog građanstva u cijeloj EU, koje glasno i jasno kroz razne akcije ističe svoj stav o TTIP/CETA/TISA sporazumima, nevladine organizacije Press centar za okoliš Hrvatske i Agencija za bioetiku i socijalnu ekologiju organiziraju konferenciju međunarodnog karaktera pod naslovom „Za Hrvatsku slobodnu od sporazuma TTIP/ CETA/TISA!“.

Konferencija će se održati u Osijeku, 14. listopada 2016., a na njoj će predavanja i prezentacije održati desetak stručnjaka i stručnjakinja iz Hrvatske i susjednih država.

Glavne teme konferencije oslanjaju se na utjecaj TTIP/CETA/TISA na:

- poljoprivredni sektor, - održivi razvoj i opstanak organske proizvodnje, - sigurnost hrane, -javni sektor s naglaskom na obrazovanje, -javni sektor , naglasak na zdravstvo, -malo i srednje poduzetništvo - obnovljive izvore energije.

Pozivamo sve koji žele aktivno sudjelovati ili prisustvovati konferenciji o posljedicama TTIP/CETA/TISA na život u Hrvatskoj da se prijave do 1. listopada na adrese udruga organizatora : press.okolis@gmail.com   ili agencijabse@gmail.com   ča

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije EkologijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.