Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

Poziv na konfernciju "Za Hrvatsku slobodnu od sporazuma TTIP/ CETA/TISA"

        07.09.2016.         1825 pogleda
Poziv na konfernciju "Za Hrvatsku slobodnu od sporazuma TTIP/ CETA/TISA"

Već nekoliko godina traju netransparentni političko trgovinski pregovori između Europske Unije, SAD, Kanade te država članica WTO-a o stvaranju jedinstvenog tržišta roba i usluga, kojima će se ostvariti dominacija velikih korporacija nad malim i srednjim tvrtkama, poljoprivrednicima i društvom u cijelini.

Iako smo naviknuti da su izborne kampanje u Hrvatskoj vrlo bezidejne, sterilne ali zato strahovito skupe, ova „ljetna“ izborna kampanja za   hrvatski Sabor pokazala je neznanje i namjerno skretanje pozornosti sa izuzetno važnih tema za Hrvatsku i za budući život svih koji u Hrvatskoj žive. Radi se o međunarodnim sporazumima TTIP/CETA/TISA , oko kojih se trenutno lome koplja u državama članicama EU.

TTIP= Transatlantic Trade and Investment Partnership, Prekoatlantsko partnerstvo u trgovini i ulaganjima između SAD i EU (ustvari je centralistički, apsolutistički i arogantni projekt američkog imperijalizma)

CETA= Comprehensive Economic and Trade Agreement, Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski ugovor između Kanade i EU (trgovinski ugovor u ime velikih tvrtki, kojima su služe korporacije da bi uništile industrije malih džavaa i potkopale demokraciju i temeljna prava ljudska prava)

TISA= Trade in Services Agreement, Sporazum o liberalizaciji trgovina uslugama (licenciranje,financijske usluge, telekomunikacija, e-trgovine, pomorski prijevoz, „outsourcing“)

U Hrvatskoj je interes javnosti za sadržaj i posljedice primjene TTIP/CETA/TISA sporazuma minimalan, čak neprimjetan, a samo tri posto saborskih zastupnika i zastupnica u prošlom sazivu Sabora, potvrdilo je da ima neka saznanja o spomenutim sporazumima. Studija utjecaja TTIP-a na naše gospodarstvo, objavljena u 2016. godini, osim što je utvrdila minornu ekonomsku korist (rast BDP-a od nekoliko kuna po stanovniku godišnje), također je pokazala neznanje i nezainteresiranost autora, a time i općeniti indolentan stav javnosti, medija i znanstvenih krugova prema cijelom slučaju i stanju. Važno je naglasiti da hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu nemaju niti približno jedinstven stav o TTIP/CETA/TISA, nego zastupaju interese proizašle iz dnevnopolitičkih događanja u Hrvatskoj.

Iza zatvorenih vrata, nažalost i dio naših EU parlamentaraca i parlamentarki zagovara ulazak Hrvatske u te sporazume, šireći iskrivljenu sliku eventualnog boljika koji će nam TTI/CETA/TISA donijeti u svakodnevni život. No, skrivaju činjenicu da ti ugovori mogu biti katastrofalni za lokalne i regionalne samouprave, jer će ugrožavati javne službe, postavljajući globalna pravila velikih korporacija, naročito u zdravstvenim i sigurnosnim standardima, ukidajući značaj lokalnih samouprava i lokalne demokracije.

Za razliku od hrvatske političke ignorancije i šutnje na temu TTIP/CETA/TISA , u mnogim europskim zemljama lokalne vlasti i gradonačelnici gradova odlučili su se na proglašenje „Zona slobodnih od TTIP/CETA/TISA“, te direktnog odbijanja sudjelovanja u pregovaranju o slobodnoj trgovini između Europske unije i njezinih gospodarskih partnera.

U travnju 2016. godine u Barceloni se okupilo 50-tak gradonačelnika i predstavnika europskih lokalnih vlasti radi suprotstavljanja sporazumima TTIP/ CETA/TISA te su sastavili, Barcelonsku deklaraciju o stvaranju zona i gradova oslobođenih od TTIP/CETA/TISA. Do danas su Deklaraciju potpisali gradonačelnici velikih i malih gradova u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Grčkoj, Sloveniji i Portugalu, stvorivši mrežu više od dvije tisuće jedinica lokalne samouprave koje su se proglasile zonama slobodnim od TTIP/CETA/TISA.

Kako bi ponukali javnost, politički, gospodarski i znanstveni sektor, medije i nevladine organizacije u Hrvatskoj da se povedu primjerom europskog aktivnog građanstva u cijeloj EU, koje glasno i jasno kroz razne akcije ističe svoj stav o TTIP/CETA/TISA sporazumima, nevladine organizacije Press centar za okoliš Hrvatske i Agencija za bioetiku i socijalnu ekologiju organiziraju konferenciju međunarodnog karaktera pod naslovom „Za Hrvatsku slobodnu od sporazuma TTIP/ CETA/TISA!“.

Konferencija će se održati u Osijeku, 14. listopada 2016., a na njoj će predavanja i prezentacije održati desetak stručnjaka i stručnjakinja iz Hrvatske i susjednih država.

Glavne teme konferencije oslanjaju se na utjecaj TTIP/CETA/TISA na:

- poljoprivredni sektor, - održivi razvoj i opstanak organske proizvodnje, - sigurnost hrane, -javni sektor s naglaskom na obrazovanje, -javni sektor , naglasak na zdravstvo, -malo i srednje poduzetništvo - obnovljive izvore energije.

Pozivamo sve koji žele aktivno sudjelovati ili prisustvovati konferenciji o posljedicama TTIP/CETA/TISA na život u Hrvatskoj da se prijave do 1. listopada na adrese udruga organizatora : press.okolis@gmail.com   ili agencijabse@gmail.com   ča

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija