Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Ekologija

Poziv Ministarstva gospodarstva: "Jeste li vidjeli plemenitu perisku?"

  Hina           01.07.2022.         2047 pogleda
Poziv Ministarstva gospodarstva: "Jeste li vidjeli plemenitu perisku?"

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provodi akciju "Jeste li vidjeli plemenitu perisku?" i poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke plemenite periske koja je kritično ugrožena vrsta, na rubu izumiranja, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo.

Na području cijelog Sredozemnog mora, pa tako i u Jadranskom moru, populacije školjkaša plemenite periske (Pinna nobilis) zahvaćene su smrtonosnom zarazom pandemijskih razmjera što je uzrokovalo masovne pomore. Smrtnost je na mnogim lokacijama i 100 posto, a zbog drastičnog pada populacije plemenita periska je u razdoblju od samo godine dana dobila status kritično ugrožene vrste te je dovedena na rub izumiranja, ističu iz Ministarstva.

Zbog toga se od 2020. provodi akcija "Jeste li vidjeli plemenitu perisku?".  Aktualna je cijelu godinu, a u ljetnim mjesecima najveća je mogućnost uočavanja morskih organizama u njihovom prirodnom staništu, podsjećaju iz Ministarstva.

Dojave o opažanjima živih jedinki plemenite periske, pogotovo od 2019. pa nadalje, od kada je zaraza prisutna u Jadranu, važne su zbog prepoznavanja i bilježenja onih jedinki koje, usprkos zarazi i dalje žive, a koje su ključne za oporavak populacije i opstanak vrste, pa ih je potrebno pratiti i po potrebi dodatno zaštititi.

Ministarstvo od 2020. koordinira provedbu projekta "Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru" kojeg sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Lani je kroz projektne aktivnosti i akciju zaprimljeno 336 dojava o opažanjima plemenite periske, a utvrđeno je 17 živih jedinki na različitim lokacijama duž Jadrana, od kojih se njih šest zaštitilo zaštitnim kavezom.

U ovoj godini ta brojka je nešto manja jer je dio jedinki ipak podlegao zarazi, te je trenutno potvrđeno 11 živih jedinki.

No, već s početkom toplijih mjeseci i povećanjem broja dojava veća je vjerojatnost pronalaska novih živih jedinki pa su tako ovog proljeća pronađene dvije žive jedinke,  kažu iz Ministarstva.

Postavljaju se i kolektori za prihvat ličinki plemenite periske. Prikupljene ličinke - juvenilne plemenite periske izuzimaju se iz prirode i održavaju u karantenskim akvarijima. Lani su kolektori postavljeni na 54 lokacije u hrvatskom dijelu Jadranskog mora te je prikupljeno 52 juvenilnih jedinki.

"To upućuje na postojanje živih odraslih jedinki koje se mogu razmnožavati u Jadranu te dodatno naglašava važnost provođenja aktivnosti", ističu u Ministarstvu.

Sve informacije o opažanjima plemenite periske mogu se dojaviti na adresu vrste@mingor.hr ili putem online obrasca za dojavljivanje kojem se može pristupiti putem ove poveznice na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija