Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Suhopolje

Povrtlari: Otkupljivači gubitke na zaradi namiruju otpisom robe

  Suzana Župan/Glas slavonije           22.03.2012.         2644 pogleda
Povrtlari: Otkupljivači gubitke na zaradi namiruju otpisom robe

Povrtlari inzistiraju na razgovoru s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, pred kojeg žele sa svojim problemima i zahtjevima za njihovo rješenje, između ostaloga, i za njih velikom nepravdom zvanom otpis predane, a u međuvremenu zastarjele robe. Otkupljivači i distributeri, počesto pod pritiskom trgovačkih lanaca, negoduju povrtlari, koriste duge rokove plaćanja od 25, 60, pa i 150 i 200 dana, te jednostrano otpisuju dio predanog im povrća, voća, a sve na teret ionako problemima i sve težim opstankom pritisnutog proizvođača. Ovih dana za predsjednika Zajednice hrvatskih udruga povrtlara (ZHUP) izabrani Miroslav Filipović, čelnik u RH povrtlarski najjače Udruge povrtlara Virovitičko-podravske županije, kaže kako su povrtlari, ali i voćari, u nedostatku skladišnih kapaciteta i hladnjača, potpuno nemoćni pred ovim problemom. "Uredno i na vrijeme predate kvalitetnu, svježu robu, ona se gomila na skladištima. Druga strana, da bi ih ispraznila, 'očistila', robu daje na akcije, po akcijskim, pa čak i dampinškim cijenama, a kako ne bi izgubila na zaradi, na naš teret radi otpis za koji ne možete provjeriti je li ona i u kojim količinama uistinu za otpis ili ne. Terete nas za sve vrste povrća i na njemu je taj problem najočitiji jer je to roba koja može stajati na skladištu samo nekoliko dana, dok voće, npr. jabuke, u hladnjačama može biti i nekoliko mjeseci", ogorčen je Filipović, dodajući kako će povrtlari staviti na papir koliko su dosad izgubili na otpisima bez ikakvih pojašnjenja i naknada. Pitajući se koji je put sve te robe u vremenskom vakuumu plaćanja i do čak 200 dana, navodi primjere otpisa i među voćarima. "Moj prijatelj lubeničar predao je robu, da bi mu javili da mu otpisuju nekoliko boksova lubenica kapaciteta od po 500 kilograma. Znači, otpisali su mu bez ikakve mogućnosti da on može intervenirati i zaštititi svoju zaradu i muku, minimalno dvije tone tog voća prosječne cijene kuna po kilogramu", navodi jedan od drastičnih primjera čelnik ZHUP-a. Uz gubitak na otpisu, ističe kako povrtlari već u startu gube na rabatu 3-5 posto. Filipović kaže da povrtlari stalno negoduju pred otkupljivačima i distributerima zbog nepravde zvane otpis no, dodaje: "Svjesni da proizvođači nemaju skladišnih prostora u kojima bi duže držali robu, nitko od njih neće razgovarati o tome".
- Ubi nas taj otpis jer ionako smo u neravnopravnom položaju s obzirom na uvoz. Tražimo da se taj otpis potpuno ukine, da kada otkupljivač preuzme robu ona više nije naša briga ni rizik. Ili, da se bar nađe neko pravedno rješenje za obje strane, da obje podjednako snose rizik otpisa - kaže Filipović, dodajući kako su povrtlari sve nestrpljiviji u iščekivanju ministrovog poziva na razgovor jer, kažu, "sada je valjda prošlo dovoljno vremena da se novi tim uhoda i involvira u probleme s terena".

Plaćanje preskupe ambalaže je pljačka

Filipović se žali na to da proizvođači, osim toga što u cijelosti snose rizik otpisa, moraju plaćati i skupu ambalažu - kašete, gajbe i slično. "Kada bi bio postignut dogovor o obostranom snošenju rizika za otpis, naš je zahtjev da nas se oslobodi plaćanja preskupe ambalaže jer je to pljačka! Ona je za nas skupa stavka. Pojedinačno jedan komad ambalaže stoji nekoliko kuna, no kada ti tijekom godine treba nekoliko tisuća komada, to naraste na više tisuća kuna troška", kaže Filipović.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Suhopolje