Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Povoljni vremenski uvjeti omogućili jesensku sjetvu i berbu u optimalnim agrotehničkim rokovima


  Poljoprivreda           hgk           23.10.2018.         1488 pogleda
Povoljni vremenski uvjeti omogućili jesensku sjetvu i berbu u optimalnim agrotehničkim rokovima

U tvrtki Dam u Lozanu, 22. listopada, pod predsjedanjem predsjednika Strukovne grupe Zlatka Pleše, održana je 80. sjednica Strukovne grupe agrara Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica. Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na berbu kasnih usjeva roda 2018. godine i jesensku sjetvu. U ime domaćina sjednice, tvrtke Dam, nazočne je pozdravio i predstavio tvrtku direktor Marijan Mareković.

Na području Virovitičko-podravske županije berba kasnih usjeva je pri završetku, a prinosi su, ovisno o kulturi, prosječni do izuzetno dobri, ovisno o pojedinim kulturama, vremenskim uvjetima u pojedinim područjima, strukturi tla i dr.

Berba duhana je završena, ali nepovoljni vremenski uvjeti tijekom vegetacije, reflektiraju se na količinu i svojstva duhana.

U plasmanu poljoprivrednih proizvoda postoji zastoj, zbog uvoza pojedinih agro-kultura, nedostatnih kapaciteta transportnih tvrtki (primarno manjak vozača), a ponuda je zbog dobrih prinosa viša u odnosu na postojeću tražnju, što je snizilo trenutnu cijenu.

Velik problem u poljoprivrednoj proizvodnji, kod radno intenzivnih kultura, osobito u proizvodnji duhana, vinogradarstvu, povrtlarstvu, nedostatak je radne snage. Investira se u najsuvremeniju poljo-mehanizaciju, čime se kompenzira manjak radnika, ali to povećava proizvodne troškove.

Evidentan je trend nezainteresiranosti mladih za agro-zanimanja, unatoč tome što tvrtke participiraju troškove njihovog školovanja. Tako je npr. u usmjerenjima za navedena zanimanja, u kojima je upisivano i do 40 učenika, ove školske godine bilo prijavljeno svega 5 učenika.

Svi organizatori proizvodnje osigurali su potreban repromaterijal za jesensku sjetvu, koja se na području Virovitičko-podravske županije obavlja u optimalnim agrotehničkim rokovima.

Za daljnji razvoj kultura zasijanih u jesenskoj sjetvi, neophodne su najavljene kiše, koje će poboljšati stanje ozimih usjeva.

Osobito je istaknuto da organizatori proizvodnje vode brigu i u praksi primjenjuju da njihova proizvodnja i proizvodnja kooperanata bude u skladu s propisanim normama o pravilnoj primjeni sredstava za zaštitu bilja.

Uvođenje pojedinih povrtlarskih kultura na većim površinama, u dogovoru i za potrebe poznatih poslovnih partnera u prehrambenoj industriji, dalo je izuzetne rezultate u ostvarenoj kvaliteti i proizvedenim količinama, te se očekuje, po istom modelu, uvođenje i povećanje površina pod ostalim povrtlarskim kulturama.

Direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura je animirao članove Strukovne grupe agrara, da u cilju brendiranja i većeg plasmana svojih proizvoda, sudjeluju na sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu, u organizaciji HGK i HGK – Županijske komore Virovitica.

Ujedno ih je upoznao i s početkom izgradnje multifunkcionalne hale, primarno za Viroexpo, međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici, ali i za ostale poslovne sadržaje, što će omogućiti kvalitetniji i efektniji nastup svih sudionika sajma.

Viša stručna suradnica za poljoprivredu Andrea Poslek je upoznala članice s projektom Hrvatske gospodarske komore Digitalna komora i pozvala ih da se registriraju na portal digitalnakomora.hr, na kojem je omogućen besplatan pristup nizu relevantnih poslovnih informacija, korisnih i bitnih za kreiranje poslovnih odluka i aktivnosti u njihovim tvrtkama.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: