Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Zdravlje

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja Zavod za javno zdravstvo organizira šahovski turnir

  zzjzvpz           30.09.2022.         2138 pogleda
Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja Zavod za javno zdravstvo organizira šahovski turnir

Šah je igra za dva igrača i postoji stoljećima, iako je aktualnu formu dobio tek u 19. stoljeću. Iako se smatra sportom, zbog svoje specifičnosti koja uključuje izniman mentalni angažman on je i svojevrsna mentalna gimnastika. Stoga je povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja (koji se obilježava 10. listopada) Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije odlučio promovirati šahovsku igru kao jedan od načina koji može doprinijeti očuvanju mentalnog zdravlja.

Zašto je šah kao aktivnost koristan? Igranje šaha doprinosi razvoju mišljenja, osobito apstraktnog, također i pamćenja, potiče kreativnost, doprinosi vještinama rješavanja problema (time potiče razvoj inteligencije), pomaže koncentraciji i potiče usredotočenost na zadatak. Mozak šahista ravnomjernije se razvija jer su u ovu aktivnost uključene obje polovine (hemisfere) mozga. Razvija se lijeva hemisfera mozga odgovorna za logiku i slaganje algoritama, ali i desna odgovorna za kreativnost, maštovitost, predviđanje i formiranje slike o događajima u cjelini. Sve to olakšava predviđanje postupaka suparnika u ovoj igri. Dijete koje igra šah uči i vježba kako u nekoj situaciji biti mirno, uravnoteženo, čvrsto i odlučno, znači uči kako da bude otpornije na stres i frustraciju. Upravo ova kvaliteta šahovske igre koja blagotvorno djeluje na mentalno zdravlje, osobito djece i mladih, osnovni je motiv i razlog zbog kojega su Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnost javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije odlučili zajednički organizirati zatvoreni brzopotezni šahovski turnir za mlade.

Turnir će se održati u učionici Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u nedjelju 2. listopada 2022. godine s početkom u 9.30 sati i u njemu će sudjelovati mladi natjecatelji iz Virovitice, Slatine i Gradine.

Siniša Brlas, prof. psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje