Banner
Ministrica Vučković: Dobri rezultati u ribarstvu
INA donirala 900.000 kuna dječjim odjelima zdravstvenih institucija
Sabor: Rasprava oko hitnosti zakona kojim se osiguravaju besplatni obroci u školama
Jutarnji list: Za pripreme osmaša za nacionalne ispite traže i do 2900 kn
Večernji list: Privatnici - za isti novac obavili bismo 25 posto više pregleda
Stručnjaci upozoravaju: Privatizirani mirovinski sustav srlja u propast
Državne nekretnine: Popunjenost državnih stanova 88 posto, 629 prazno

  Zdravlje

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja Zavod za javno zdravstvo organizira šahovski turnir

  zzjzvpz           30.09.2022.         1926 pogleda
Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja Zavod za javno zdravstvo organizira šahovski turnir

Šah je igra za dva igrača i postoji stoljećima, iako je aktualnu formu dobio tek u 19. stoljeću. Iako se smatra sportom, zbog svoje specifičnosti koja uključuje izniman mentalni angažman on je i svojevrsna mentalna gimnastika. Stoga je povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja (koji se obilježava 10. listopada) Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije odlučio promovirati šahovsku igru kao jedan od načina koji može doprinijeti očuvanju mentalnog zdravlja.

Zašto je šah kao aktivnost koristan? Igranje šaha doprinosi razvoju mišljenja, osobito apstraktnog, također i pamćenja, potiče kreativnost, doprinosi vještinama rješavanja problema (time potiče razvoj inteligencije), pomaže koncentraciji i potiče usredotočenost na zadatak. Mozak šahista ravnomjernije se razvija jer su u ovu aktivnost uključene obje polovine (hemisfere) mozga. Razvija se lijeva hemisfera mozga odgovorna za logiku i slaganje algoritama, ali i desna odgovorna za kreativnost, maštovitost, predviđanje i formiranje slike o događajima u cjelini. Sve to olakšava predviđanje postupaka suparnika u ovoj igri. Dijete koje igra šah uči i vježba kako u nekoj situaciji biti mirno, uravnoteženo, čvrsto i odlučno, znači uči kako da bude otpornije na stres i frustraciju. Upravo ova kvaliteta šahovske igre koja blagotvorno djeluje na mentalno zdravlje, osobito djece i mladih, osnovni je motiv i razlog zbog kojega su Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnost javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije odlučili zajednički organizirati zatvoreni brzopotezni šahovski turnir za mlade.

Turnir će se održati u učionici Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u nedjelju 2. listopada 2022. godine s početkom u 9.30 sati i u njemu će sudjelovati mladi natjecatelji iz Virovitice, Slatine i Gradine.

Siniša Brlas, prof. psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja
Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje