Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Aktualnosti

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: svaka 5 žena izložena nekom obliku nasilja

        26.11.2011.         1138 pogleda
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: svaka 5 žena izložena nekom obliku nasilja

Podjelom promotivnih materijala-bookmarkera  u gradskim knjižnicama u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači  Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije uključilo se u svjetsku kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" (međunarodna kampanja pokrenuta je 1991. godine u SAD-u, a provodi se u preko 150 zemalja svijeta kroz različite javne, ulične akcije i promocije, debate i dr.). Kako bi se simbolično povezala ljudska prava i nasilje na osnovi spola i roda, te naglasilo da je nasilje nad ženama zapravo kršenje ljudskih prava, kampanja traje svake godine od 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava. Ove godine u našoj zemlji to vrijeme poklapa se s izbornom kampanjom za predstavnike i predstavnice u  Sabor i ne možemo ne osvrnuti se i na taj segment neravnopravnosti prema ženama.

Nasilje nad ženama predstavlja jedan od najgrubljih načina kršenja ljudskih prava, a prenosi se sistemom naučenog ponašanja u obitelji i tako se generacijski prenosi i povećava. U prvih 6 mjeseci 2011. u Hrvatskoj je ubijeno 12 žena, a svaka 5 žena izložena je nekom obliku nasilja. U partnerskom nasilju kao počinitelji prevladavaju muškarci u odnosu na žene u omjeru oko  9:1.

To su vidljive činjenice, a tamna brojka daleko je veća jer još uvijek nismo stvorili okruženje koje ženi daje sigurnost da prijavi nasilje, a nasilnika adekvatno kažnjava ne samo zakonskim mogućnostima već osudom javnosti. Ovo je problem o kojemu se govori samo u prigodama, ali malo toga mijenja kako bi se stanje izmijenilo. Nažalost, velika je vjerojatnost da će tako ostati i u nadolazećem vremenu jer proučavajući stranačke programe o ovom problemu se vrlo malo ili nikako ne govori, a isto tako stranački programi marginaliziraju žene i pitanja njihovog položaja u društvu točnije rečeno gotovo ih ne spominju.

Političke stranke i ovaj puta su se oglušile na višemjesečno apeliranje da poštuju kvote od najmanje 40% žena na izbornim listama što je propisano Zakonom o ravnopravnosti spolova. Mali broj žene na stranačkim listama generira neravnopravnost u svim drugim segmentima života žena jer ako ih nema na mjestima odlučivanja kako će njihovi zahtjevi i potrebe biti zadovoljene jer netko drugi odlučuje u njihovo ime i za njih. Kada bi se već u ovome ciklusu primjenjivale predviđene kazne iz Zakona o ravnopravnosti spolova za spolno neuravnotežene izborne liste  samo parlamentarne stranke u državni bi proračun morale uplatiti 2,2 milijuna kuna.

Moramo znati da nema demokracije bez jednakosti  žena i muškaraca i da samo ostvarivanjem ravnomjerne zastupljenosti žena i muškaraca u svim sferama života ostvarujemo maksimalnu društvenu dobit.

Akcija se držala danas Virovitici. U Slatini će biti održana u ponedjeljak  28.studenoga u 11 sati, a Pitomača istog dana u 13 sati. U Orahovica je na rasporedu u petak, 30.studenoga u 15 sati.

Predsjednica županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova
Desa Kolesarić

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti