Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Virovitička povjestica

Povijest Špišić Bukovice i dvorac-kurija Špišić

  Vlatko Smiljanić           09.02.2013.         10438 pogleda
Povijest Špišić Bukovice i dvorac-kurija Špišić

Arheološki nalazi oko Špišić Bukovice i okolnih mjesta Starog Gradca i Bušetine svjedoče o višetisućljetnoj povijesti nastanjenosti toga kraja. Godine 1899. ondje su pronađene ostave novca iz antičkoga i srednjovjekovnog doba. Najstarije ime za Špišić Bukovicu je Bakwa, mađarska varijanta Bukovice. Pretpostavlja se da ime potječe od gustih bilogorskih bukovih šuma i teško prohodnim bukvicama. Iz neolitika (4200. - 3900. pr.Kr.) kod Bačarovog jarka pronađena je stara nastamba koja je sadržavala keramičke posude, alate te dijelove okomitog tkalačkog stana. Nedaleko toga nazali se staro naselje iz kasnog brončanog doba (1800. - 700. pr.Kr.) s grobljem što je iznimno rijedak slučaj u arheološkim otkrićima. Na cesti od Vukosavljevice do Malog Zagreba vidljivi su tragovi antičke ceste. Inače, nedaleko Bukovice prolazila je važna rimska cesta Ptuj-Osijek pa je stara Bukovica takvu priliku iskoristila kako za trgovinu, tako i za ostala zanimanja.

Prema zapisima srednjovjekovnih historiografa na Zidinama se nalazio benediktinski samostan, jedan od najstarijih u Hrvatskoj, kojega je osnovao samozvani Salamon, čazmanski župan. Gradina je poznata prema loklanom nazivu Turski grad. To je utvrda sa osam obrambenih terasa i platoom te sačuvanom zemljanom branom koja je punila akumulacijsko jezero. Nažalost, amaterska iskapanja ugrozila su taj lokalitet, a on je još uvijek profesionalno neistražen. Godine 1532. u naletu Osmanlija Bukovica i okolna sela su gotovo do temelja zapaljena, a novo naselje se počinje rađati tek sredinom 17. stoljeća.

Godine 1753. na zahtjev mještana započinje gradnja današnje župne crkve sv. Ivana Krstitelja na povišenom mjestu gdje je nekada bilo seosko groblje. Za 24 godine crkva dobila toranj, a sredinom 19. stoljeća svoj današnji klasicistički stil Između 1812. i 1851.grof Stjepan Pejačević kupuje bukovački dvorac-kuriju i ondje se nastanju se suprugom Marijom rođ. Kiss. Kao velika mecena Bukovice, 1844. podignuta joj je kapelica na bukovačkom groblju gdje se ističe da je bila plemenita dobrotvorka, dobročiniteljica sirotinje i prava majka sirota.

Marija Terezija 1748. daruje Antunu pl. Špišiću, protonotaru tek obnovljene Virovitičke županije bukovačko vlastelinstvo i od tada nosi naziv Špićić Bukovica. Oko 1785. Antun gradi jednokatnu kuriju uz nekoliko gospodarskih zgrada. Oko kurije uredio je prostrani i živopisan perivoj. Godine 1812. posjed kupuje Stjepan I. Pejačević, sin virovitičkog Antuna I. Pejačevića. Tijekom njegova gospodarenja kurija i zgrade su temeljito obnovljene. Tada kurija dobiva klasicističke oznake (poput crkve sv. Ivana Krstitelja). Nažalost, kasnije pregradnje i dovoljno nestručne adaptacije uz nove obrazovne namjene pridonjele su narušavanju značaja dvorca-kurije.

Dr. Mladen Obad Šćitaroci piše da je dvorac u Špišić Bukovici jednokatna kurija, tlorisno pravokutnoga oblika, na sjevernom ulaznom pročelju imala ranije altanu nošenu arkadnim trijemom (danas više ne postoji), a južno ulično pročelje oblikovano je s plitkim rizalitom trokutasta završetka i sa sedam prozora u prizemlju i na katu.

 Izvori

- dr.Mladen i Bojana Obad Šćitaroci: Dvorci i perivoji Slavonije - Od Zagreba do Iloka, Denona d.o.o., Zagreb, 2001.

- Dr. Dragutin Feletar: Stari gradovi, dvorci i crkve Slavonije, Baranje i  Zapadnoga Srijema, Hrvatski zemljopis, Zagreb, 2002.

 - B. Cvetković, D. Kahrić: Tragom prošlosti Špišić Bukovice, Virovitica, 1971.

 -  fotografije: Službena internetska stranica Općine Špišić Bukovica

 

~ 2013. - DRUGA GODINA VIROVITIČKE POVJESTICE ~ 

...više od 40 eseja i reportaža o povijesti našega zavičaja...

KOMENTIRAJTE I IZABERITE TEMU

Ako želite saznati nešto više o virovitičkoj povijesti, nekom detalju, događaju ili osobama iz bilo kojega doba, svoju želju možete ostaviti u komentaru ili napisati poruku na sljedeću adresu: vlatko.smiljanic@gmail.com.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
26.2.2013. 15:41
Nisi odgovorio na moje pitanje a lupetaš li ga lupetaš po tipkovnici i zdravom mozgu...dao sam ti vremena da razmisliš a ti iskažeš svoje tako skromno (ne) znanje...a i to što otipkaš...pa taj gregorijanski kalendar je nazvan po papi Grguru XIII...za čega ti imaš kompjuter...da tipkaš i blejiš...
nicko
24.2.2013. 16:13
gregorijanski kalendar je više-manje standard u većini svijeta. pošto ga prihvaćaju i nekršćani koriste se izrazi "prije i poslije nove ere", "before common era" i "common era" i slični
uostalom, tisućama godina je zemlja bila ravna ploča, pa više nije. stotinama godina je crkva ubijala znanstvenike i vještice, ubirala ogromne poreze, pokrštavala mačem... pa više ne može. zašto ti je to tako teško prihvatiti?
Mikeš09
24.2.2013. 13:14
Nickane...koji je događaj predhodio toj tvojoj ``novoj eri``...Dvije tisuće godina je vrijedio a sad ne vrijedi po vama tako novopametnima...zajedno sa bbc. com...možda da se kalendar broji od Edwarda VIII ili u najmanju ruku tebe i takovih sličnih...
nicko
10.2.2013. 0:58
bilo bi odlično kada bi se negdje u članku moglo kliknuti na ime autora pa da se prikažu svi članci koje je on napisao. čitao sam dosta vlatkovih članaka i htio bih pročitati i one koji su mi promakli jer su zanimljiviji i kvalitetniji od većine članaka domaćih autora. znam da ne bi trebalo puno rada za takvu modifikaciju portala, a poboljšalo bi kvalitetu i olakšalo snalaženje čitateljima, većina portala ima tu opciju
ako već postoji ta opcija, uputite me

također, nije korektno koristiti izraze prije i poslije krista i to su odbacili i globalni portali poput bbc.com i umjesto toga se koristi prije i poslije nove ere


Još iz kategorije Virovitička povjestica