Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Viroexpo

Povijest sajmovanja u Virovitici: Gospodarske, obrtničke, stočarske i vinske izložbe

        25.02.2015.         3442 pogleda
Povijest sajmovanja u Virovitici: Gospodarske, obrtničke, stočarske i vinske izložbe

Povijest sajmovanja u Virovitici seže u drugu polovicu 19. stoljeća kada su se povremeno, na jednom mjestu, znali okupiti poljoprivrednici, obrtnici i gospodarstvenici. Bile su to izložbe u trajanju od jednog do nekoliko dana, a prvu takvu manifestaciju organizirali su franjevci 8. veljače 1864. godine - u blagovaonici Franjevačkog samostana lokalni proizvođači izložili su svoja vina.

Mjesna organizacija Saveza hrvatskih obrtnika Virovitica priredila je Naučničku izložbu 1912. godine, a gradskoj kronici zapisana je i Gospodarsko-kulturna izložba u zgradi virovitičke gimnazije održana od 25. do 30. kolovoza 1928. godine. Povodom 25 godina rada te organizacije od 9. do 13.lipnja 1935. godine organizirana je Zanatska izložba na kojoj je sudjelovalo 105 izlagača iz Virovitice, Daruvara, Lukača, Suhopolja, Špišić Bukovice i Vukosavljevice. Osim obrtnika svoje radove i proizvode izložili su pomoćnici, naučnici i kućna radinost: stolari, tokari, bačvari, kolari, stolcari, tapetari, građevna poduzeća, kovači, bravari, strojobravari, limari, kotlari, kitničarke, klobučari, kartonaže, remenari, užari, mesari, pekari, medičari, frizeri, pećari-lončari, keramičari, klesari, fotografi, urari, staklari, radio mehaničari, gladiona rublja, a najviše je bilo krojača i krojačica (23) i obućara (14). Za izložena djela i majstorske vještine izlagači su dobili priznanja. Virovitički Gradski muzej čuva Katalog izložbe i Zapisnik priređivačkog odbora.

Godine 1948. održana je Poljoprivredna izložba, a sedam godine kasnije Privredna izložba. U prostoru zgrade gimnazije od 13. do 22. kolovoza 1955. godine okupili su se obrtnici i tvrtke. Katalog izložbe donosi abecedni popis izlagača, popis po robnim grupama, oglasni dio i povijesni pregled "Kroz prošlost Virovitice" i "Privredni i komunalni razvoj". Izlagači po robnim grupama bili su razvrstani po sljedećim skupinama: metalni proizvodi, papir i proizvodi od papira, drvo i proizvodi od drveta, građevni materijal i keramika, tekstil i tekstilni proizvodi, koža i kožni proizvodi, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i razno.

Pod pokroviteljstvom Poljoprivredno-industrijskog kombinata Virovitica priređena je regionalna stočarska izložba 10. rujna 1972. godine, a obuhvaćala je područja tadašnjih općina Virovitica, Pakrac, Grubišno Polje, Daruvar i Garešnica.

Gospodarska, obrtnička i veterinarska komora 19. siječnja 1996. godine organizirale su izložbu Agroexpo iz koje je ponikao današnji Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo. Održana je u kavani hotela Slavonija, a otvorio ju je tadašnji virovitičko-podravski župan Stjepan Mikolčić. Okupilo se tridesetak proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a kao popratni sadržaj održa je okrugli stol na temu veterinarskog i sanitarnog nadzora u funkciji obnove i razvitka proizvodnje i prerade stočarskih proizvoda.

Izvor: Pusa, broj 11, sijećanj 2001. godine, Dubravka Sabolić

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Viroexpo