Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Viroexpo

Povijest sajmovanja u Virovitici: Gospodarske, obrtničke, stočarske i vinske izložbe

        25.02.2015.         2870 pogleda
Povijest sajmovanja u Virovitici: Gospodarske, obrtničke, stočarske i vinske izložbe

Povijest sajmovanja u Virovitici seže u drugu polovicu 19. stoljeća kada su se povremeno, na jednom mjestu, znali okupiti poljoprivrednici, obrtnici i gospodarstvenici. Bile su to izložbe u trajanju od jednog do nekoliko dana, a prvu takvu manifestaciju organizirali su franjevci 8. veljače 1864. godine - u blagovaonici Franjevačkog samostana lokalni proizvođači izložili su svoja vina.

Mjesna organizacija Saveza hrvatskih obrtnika Virovitica priredila je Naučničku izložbu 1912. godine, a gradskoj kronici zapisana je i Gospodarsko-kulturna izložba u zgradi virovitičke gimnazije održana od 25. do 30. kolovoza 1928. godine. Povodom 25 godina rada te organizacije od 9. do 13.lipnja 1935. godine organizirana je Zanatska izložba na kojoj je sudjelovalo 105 izlagača iz Virovitice, Daruvara, Lukača, Suhopolja, Špišić Bukovice i Vukosavljevice. Osim obrtnika svoje radove i proizvode izložili su pomoćnici, naučnici i kućna radinost: stolari, tokari, bačvari, kolari, stolcari, tapetari, građevna poduzeća, kovači, bravari, strojobravari, limari, kotlari, kitničarke, klobučari, kartonaže, remenari, užari, mesari, pekari, medičari, frizeri, pećari-lončari, keramičari, klesari, fotografi, urari, staklari, radio mehaničari, gladiona rublja, a najviše je bilo krojača i krojačica (23) i obućara (14). Za izložena djela i majstorske vještine izlagači su dobili priznanja. Virovitički Gradski muzej čuva Katalog izložbe i Zapisnik priređivačkog odbora.

Godine 1948. održana je Poljoprivredna izložba, a sedam godine kasnije Privredna izložba. U prostoru zgrade gimnazije od 13. do 22. kolovoza 1955. godine okupili su se obrtnici i tvrtke. Katalog izložbe donosi abecedni popis izlagača, popis po robnim grupama, oglasni dio i povijesni pregled "Kroz prošlost Virovitice" i "Privredni i komunalni razvoj". Izlagači po robnim grupama bili su razvrstani po sljedećim skupinama: metalni proizvodi, papir i proizvodi od papira, drvo i proizvodi od drveta, građevni materijal i keramika, tekstil i tekstilni proizvodi, koža i kožni proizvodi, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i razno.

Pod pokroviteljstvom Poljoprivredno-industrijskog kombinata Virovitica priređena je regionalna stočarska izložba 10. rujna 1972. godine, a obuhvaćala je područja tadašnjih općina Virovitica, Pakrac, Grubišno Polje, Daruvar i Garešnica.

Gospodarska, obrtnička i veterinarska komora 19. siječnja 1996. godine organizirale su izložbu Agroexpo iz koje je ponikao današnji Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo. Održana je u kavani hotela Slavonija, a otvorio ju je tadašnji virovitičko-podravski župan Stjepan Mikolčić. Okupilo se tridesetak proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a kao popratni sadržaj održa je okrugli stol na temu veterinarskog i sanitarnog nadzora u funkciji obnove i razvitka proizvodnje i prerade stočarskih proizvoda.

Izvor: Pusa, broj 11, sijećanj 2001. godine, Dubravka Sabolić

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ViroexpoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.