Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Male priče o velikim stvarima

Potres i Sisotres - Za koga je batina iz Raja izašla?

  Željko Bošnjak/Malo soli           09.08.2013.         4638 pogleda
Potres i Sisotres - Za koga je batina iz Raja izašla?

"Mnoge žene koje se ne odijevaju pristojno... navode muškarce na pogrešan put... što za posljedicu ima potrese zemlje", izjavio je iranski klerik Sedighi (The Guardian). Stara idiotska priča, ali tada sam ukratko, cinično, upozorio Hrvatice da se ne odijevaju seksi baš za vrijeme nogometnog prvenstva, jer bi nam Viša Sila mogla potresom pokvariti navijačko raspoloženje. Ne znam koji, ali "bogova je povazdan" kako pjeva Balašević, pa ako nas ne prodrma Alah, ima božanskog arsenala kod katolika, pravoslavaca, protestanata... kad nebeski šefovi opaze neku laganu ljetnu haljinu s dubokim dekolteom, jao nama.

Naravno da sam ciljao na ljude, a ne bogove, u tome je bit cinizma i sarkazma. Tako i sad. Tko ima uho da čuje...

Nedavno je Hrvatistan stvarno zadesio jedan potres, tamo negdje kod Senja, pri moru. Nije bilo velike štete, ali zabrinjava me to što se dogodio baš u turističkoj sezoni. Na kojega je seksualnog delikventa sada Bog bio ljut? Možda nije bio zadovoljan nejasnom anti-gay kampanjom i raspravom o spolnom odgoju? Ili su neki 'Mate' i 'Stipe' otvorili novu nudističku plažu na Jadranu? Ili je možda anđeo Gabrijel nadgledao surfanje porno stranicama u Saboru? Ne znam. Nije mi uopće jasno zašto bi anđeo posredovao između seksa i potresa, a ne bi skrbio o brojnim žrtvama nezaposlenosti, nadzirao državne ugovore, stečajeve, porezne akte, reguliranje cijena na tržištu. Ali valjda nije plaćen za taj prekovremeni posao, kao što ni Alah ne poduzima ništa spriječiti krvoproliće oko nafte, već pravi potrese zbog "razvrata" na Bliskom istoku. Valjda postoji i razlog zašto se brojni junački hrvatski vjernici plaše pokrenuti peticiju za progon loših, ali zaštićenih političara, pa zlo vide u spolnosti sugrađana koji se ne mogu obraniti od linča.

Ne vjerujem da se potres kod nas dogodio zbog mene razvratnika i meni sličnih koji po vrućini rado primjećujemo kad nam ispred nosa prođe lepršava ljetna haljinica. Mi zbog sezonske odjeće na sugrađankama uvijek pobožno i skrušeno izustimo "Hvala ti, Bože!". Potres, vjerujem, nije bio ni zbog redovnice koju sam promatrao u tramvaju - prebirala je po krunici i šaptala molitvu dok su oko nje prolazili kontrolori javnog prijevoza, praveći se da ih ne vidi. Svi smo mi pobožni na svoj darvinistički način :) Otkud nam onda potres i nezaposlenost, nenormalna skupoća i antidepresivi?

"Što možemo poduzeti kako ne bismo stradali pod ruševinama?", slično pita musliman Sedighi. "Podrediti se religijskom moralnom kodeksu". Koliko moraš biti glup da zanemariš to što su seizmolozi godinama upozoravali Iran koji se nalazi na problematičnim tektonskim rasjelinama, te da bi trebali evakuirati Teheran? Iz godine u godinu naselja postaju ruševine, nevine žrtve se pribrojavaju crnoj kronici, ali iranski vjerski pastiri ostaju uporni: "Božanski mi je autoritet rekao da se narod treba pokajati!" (Sedighi) "Preklinjanja i molitve najbolji su način da se izbjegnu potresi", (Mahsooli).

Mnogi su aktivisti diljem svijeta tada pokrenuli akciju "Boobquake" ("Sisotres"), djevojke su odjenule skromniju odjeću, podigle svoje grudnjake, a brojne su nastupile i topless, te su svi "osluškivali" trese li se zemlja u njihovoj državi. I nekim čudom, ne znamo zašto, Bog nije reagirao na dekadentne Zapadnjake, Alah se okrenuo i bavio otkrivenim burkama u Iranu (on ionako nema jurisdikciju u EU i US), a znanost je zabilježila prosječno slabija podrhtavanja tla u krajevima s problematičnim tektonskim rasjelinama. Sisotres bez potresa? Grijeh bez kazne?

Ali, bez zezanja, dok bogovi žestoko ratuju sa seksualnim "devijacijama" (odnosno, njihovi vjerni obožavatelji), što mi možemo poduzeti kako ne bismo poginuli pod ruševinama socijalne nepravde? Ako riječi onog muslimanskog čobana sagledamo dublje od njegovog blebetanja, izgleda da nema drugog načina za izlazak iz krize nego nekoga stvarno podrediti nekakvom moralnom kodeksu. Koga? Za koga je batina iz Raja izašla?

Odavno ekonomski "seizmolozi" upozoravaju da se nalazimo na problematičnim financijskim tektonskim rasjelinama. Tržište se trese, sve su skuplji troškovi života i sve je više žrtava depresije zbog siromaštva. Ne, ne i ne - nisu tome krive ni lagane ljetne haljine, ni pederi, ni nudističke plaže. Nisu krivi ni Bog, ni Alah, ni Shango, ni Perun, ni sveci, ni anđeli. Krivi smo mi i naši politički predstavnici za koje smo glasovali. Točka.

Koliko moraš biti glup da to ne razumiješ? Bog je, preko "hrabrih" vjernika, kod nas zaokupljen ispravljanjem spolnih "devijacija" te cijelo njegovo stado bekeće samo o seksu, računi stižu svaki mjesec na naplatu, naše žene traže kome peglati i kome čistiti stan, Zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb su središnje institucije umjesto kazališta, stadiona i opatijske rivijere. Dakle, za koga je batina iz Raja izašla?

******

http://www.theguardian.com/world/2010/apr/19/women-blame-earthquakes-iran-cleric

http://www.blaghag.com/2010/04/in-name-of-science-i-offer-my-boobs.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Boobquake

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Male priče o velikim stvarima