Jokić: Reforma obrazovanja povećava šanse za širu društvenu promjenu
Ministrica Vučković: Njavro i Rimac nisu na mene utjecale
Plenković: Josipa Rimac i drugi upleteni u aferu trebali bi biti isključeni iz HDZ-a
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Bulj smatra da nisu krivi samo privedeni, nego i politike vlada

  Gospodarstvo

Potpore za očuvanje radnih mjesta iskoristila samo jedna tvrtka

        17.10.2012.         1027 pogleda
Potpore za očuvanje radnih mjesta iskoristila samo jedna tvrtka

Državne potpore za očuvanje radnih mjesta ove je godine iskoristila jedna jedina tvrtka, prenosi Jutarnji list. Korčulanska tvrtka Radež od države je za obuku radnika dobila 240.000 kuna i to ih je spasilo od propasti.

Čak 169 od 340 zaposlenih prošlo je usavršavanje: monteri su postali zavarivači, drugi su postali upravljači radnim strojevima i tako ukrug. Svaki od njih promijenio je posao unutar tvrtke, ali zadržao radno mjesto i plaću.

Radež d.d., tvrtka specijalizirana za projektiranje i proizvodnju palubne brodske opreme i čeličnih konstrukcija, na svjetskom je tržištu uspješno poslovala od 1954., no nije se uspjela othrvati krizi te su prije dvije godine su dovedeni do ruba propasti.

Od države smo dobili ukupno 240.000 kuna, u dva mjeseca po 120.000 kuna, i to nas je spasilo. No, ipak smo morali smanjiti plaće. Zapelo je. Naša brodogradilišta su propala, iz Europe je počelo stizati sve manje narudžbi. Bavimo se i proizvodnjom manjih turističkih kruzera, ali je i to posustalo. U jednom trenutku smo ostali bez posla. Nije bilo niti jedne narudžbe.

Razmišljali smo kako izdržati a da sve ne propadne, da 340 obitelji iz Blata i ostatka Korčule ne ostane gladno. Znate, mi smo najveća tvrtka na otoku. Odlučili smo pokušati s državnim potporama i uspjeli dobiti novac. Radnici su naučili raditi dodatne poslove, a u međuvremenu se i situacija popravila pa smo dobili narudžbu za izradu brodske dizalice za Azerbajdžan, balkone putničkih kruzera za Italiju, a sada imamo i neke poslove s brodogradilištem Split - ističe direktor tvrtke Jerko Andrijić.Sada, zahvaljujući dodatnom obrazovanju radnika, uz male brodice, izrađuju poklopce brodskih skladišta s pražnicama, RO-RO opremu, brodske i lučke dizalice, aluminijske sizeve, mostiće, uređaje za tegalj u nuždi, opremu za privezivanje broda, opremu za naftne platforme...

Godišnje izvezu robe vrijedne oko 15 milijuna eura.Činjenicom da je potpore za očuvanje radnih mjesta iskoristila samo jedna tvrtka nezadovoljni su u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Ništa bolje nije prošla ni mjera samozapošljavanja na koje se potiče nezaposlene koji su na burzi dulje od šest mjeseci: u ovoj godini tu su mjeru iskoristile samo 602 osobe. Tako se dogodilo da je država ove godine za mjere aktivne politike zapošljavanja osigurala 358,8 milijuna kuna, što je 27,5 posto više nego lani, a do sada je iskoristila 268,6 milijuna kuna.

Ministar rada Mirando Mrsić najavljuje promjene za iduću godinu, a sve snage bit će usmjere na tri mjere: samozapošljavanje, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i potpore za očuvanje radnih mjesta. Nezadovoljni smo provedbom mjera koje ćemo pojednostaviti i nastojati približiti poslodavcima. Uz to, ići ćemo s Gospodarskom komorom u veću propagandu mjera za poticanje zapošljavanja prema poslodavcima - najavljuje Mrsić.
više

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.