Ruža Tomašić: hrvatska vlast nesnalažljiva u predsjedanju Vijećem Europske unije
Ćorić: SDP ne zaslužuje povjerenje; Ostojić: SDP će formirati vlast
Sučeljavanje na HTV-u bez čelnika vodećih stranaka i koalicija
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Bernardić: Upute DIP-a skandalozne, kako će oboljeli glasovati
Na području županije nema novozaraženih

  Ekologija

Potpisivanje ugovora za projekt - Zaštite i očuvanja bijele rode na području VPŽ

  vpž           18.08.2010.         1210 pogleda
Potpisivanje ugovora za projekt - Zaštite i očuvanja bijele rode na području VPŽ

U četvrtak 19. kolovoza 2010. godine s početkom od 11,00 sati u Ulici A. K. Miošića 9 u Virovitici, potpisati će se ugovor za projekt „Zaštite i očuvanja bijele rode“. Ugovor će potpisati direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo te ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo.
Svečanosti potpisivanja, nazočiti će i saborska zastupnica te predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Ana Marija Petin. Projekt „Bijela roda“ započeo je inicijativom Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora u 2009.godini, a suradnjom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske i Zagrebačke županije.

Ove godine, u projekt se uključuju i sve ostale zainteresirane županije, na čijem se području nalaze gnijezda roda, pa tako i Virovitičko-podravska županija, odnosno Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije. Projekt je omogućio financijski poticaj vlasnicima stambenih i gospodarskih objekata na kojima se nalaze gnijezda roda u svrhu participacije sanacije krovišta.
Vlasnici objekata ostvaruju su pravo na naknadu od 700,00 kn po gnijezdu za popravak i sanaciju krovišta, zbog šteta koju čine gnijezda svojom težinom i rode gniježđenjem. Bijela roda gradi jedno od najvećih i najtežih gnijezda u ptičjem svijetu – višegodišnje gnijezdo veliko je 180 x 180 x 80 cm, a može težiti preko 1 tone.
Glavni cilj ovog projekta je očuvanje i zaštita bijele rode, te očuvanje sela i prostora kojima se vlasnicima stambenih i gospodarskih objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda, daje naknada za očuvanje prostora i biološke raznolikosti. S obzirom da je život i opstanak zaštićene vrste bijele rode, neizostavno vezan za seosku sredinu i ljude, očuvanje gnijezda na krovovima kuća i objekata u kojima rode najradije podižu svoje mlade, dodjela poticajnih sredstava, važan je segment u zaštiti ove močvarne ptice, koja je pokazatelj bio raznolikosti i suživota čovjeka i prirode.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije EkologijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.