Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Ekologija

Potpisivanje ugovora za projekt - Zaštite i očuvanja bijele rode na području VPŽ

  vpž           18.08.2010.         1365 pogleda
Potpisivanje ugovora za projekt - Zaštite i očuvanja bijele rode na području VPŽ

U četvrtak 19. kolovoza 2010. godine s početkom od 11,00 sati u Ulici A. K. Miošića 9 u Virovitici, potpisati će se ugovor za projekt „Zaštite i očuvanja bijele rode“. Ugovor će potpisati direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo te ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo.
Svečanosti potpisivanja, nazočiti će i saborska zastupnica te predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Ana Marija Petin. Projekt „Bijela roda“ započeo je inicijativom Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora u 2009.godini, a suradnjom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske i Zagrebačke županije.

Ove godine, u projekt se uključuju i sve ostale zainteresirane županije, na čijem se području nalaze gnijezda roda, pa tako i Virovitičko-podravska županija, odnosno Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije. Projekt je omogućio financijski poticaj vlasnicima stambenih i gospodarskih objekata na kojima se nalaze gnijezda roda u svrhu participacije sanacije krovišta.
Vlasnici objekata ostvaruju su pravo na naknadu od 700,00 kn po gnijezdu za popravak i sanaciju krovišta, zbog šteta koju čine gnijezda svojom težinom i rode gniježđenjem. Bijela roda gradi jedno od najvećih i najtežih gnijezda u ptičjem svijetu – višegodišnje gnijezdo veliko je 180 x 180 x 80 cm, a može težiti preko 1 tone.
Glavni cilj ovog projekta je očuvanje i zaštita bijele rode, te očuvanje sela i prostora kojima se vlasnicima stambenih i gospodarskih objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda, daje naknada za očuvanje prostora i biološke raznolikosti. S obzirom da je život i opstanak zaštićene vrste bijele rode, neizostavno vezan za seosku sredinu i ljude, očuvanje gnijezda na krovovima kuća i objekata u kojima rode najradije podižu svoje mlade, dodjela poticajnih sredstava, važan je segment u zaštiti ove močvarne ptice, koja je pokazatelj bio raznolikosti i suživota čovjeka i prirode.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija