Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Novinarstvo i mediji

Potpišite peticiju protiv zakona opasnih namjera!

  hnd/Foto Nikola Šolić           01.12.2023.         1996 pogleda
Potpišite peticiju protiv zakona opasnih namjera!

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ovom peticijom traži od Vlade Republike Hrvatske da odustane od uvođenja novog kaznenog djela "Neovlašteno otkrivanje sadržaja  izvidne ili dokazne radnje" (članak 307.a Kaznenog zakona). Smatramo da je riječ o zakonu opasnih namjera koji je usmjeren protiv novinarske profesije i interesa javnosti te se protivimo njegovu uvođenju. 

Ovakav zakonski prijedlog izravni je udar na slobodu govora i slobodu primanja informacija te podriva demokratske temelje Republike Hrvatske. U demokratskoj državi javnost ima pravo i mora biti obaviještena o postupcima koje vode državna tijela, a od javnog su interesa, što će im ovaj zakon onemogućiti. Razlog njegova uvođenja je upravo skrivanje od javnosti kaznenih postupaka protiv visokih državnih dužnosnika, što je u demokratskoj zemlji nedopustivo.

Građane i građanke Republike Hrvatske još jednom podsjećamo na trenutak kada se uopće počelo govoriti o uvođenju novog kaznenog djela.

Nakon što su mediji početkom 2023. godine objavili transkripte iz predmeta "Josipa Rimac", najprije o "aferi AP", a onda i transkripte o glasnogovorniku Vlade Marku Miliću i zapošljavanju u Hrvatskim šumama, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je izmjene zakona kojim će spriječiti takve objave podataka iz istraga.

Iako je Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje predlaže navedene izmjene, više puta naglasilo kako se za ovo kazneno djelo neće moći progoniti novinare, "zaštitne klauzule" koje onemogućavaju progon novinara u samom zakonskom prijedlogu ne postoje. Također, ne postoje iznimke za slučaj da su informacije od javnog interesa.

HND ponovo upozorava da bi uvođenje novog kaznenog djela imalo zastrašujuće posljedice na novinarsku profesiju, a time i interes javnosti jer se takvim zakonom širom otvaraju vrata policiji ili DORH-u da mogu zatražiti ispitivanje novinara te oduzimanje predmeta ili pretragu novinarske redakcije kako bi otkrili izvor neke neugodne političke priče, koja je od interesa javnosti. 

Ovakvim prijedlog izmjena Kaznenog zakona vraćamo se na gotovo identičnu situaciju iz vremena kada je istraga bila tajna iako je Ustavni sud RH još 2012. godine rekao da istraga mora biti transparentna i pod kontrolom javnosti te da ne može biti tajna. Iz formulacije novog kaznenog djela proizlazi da, na primjer, odvjetnik okrivljenika ne bi smio novinarima dati izjavu da se njegov branjenik branio šutnjom, a kamoli da iznese neku možda ključnu izjavu iz njegove obrane.

Nedopustivo je u demokratskoj državi da se branitelj okrivljenika, žrtva ili druga osoba po ovom zakonskom prijedlogu ne bi smio obratiti novinarki ili novinaru radi dostave informacija od javnog interesa kao što su kaznena djela državnih dužnosnika te nezakonito postupanje i propusti u kaznenom postupku, i to ne samo u istrazi, nego i u sudskom postupku sve do potvrđivanja optužnice.

Građani i građanke Republike Hrvatske moraju znati da uvođenje ovakvog kaznenog djela nije usmjereno samo protiv novinarske profesije, na što je HND detaljno više puta javno upozorio, nego i protiv njih samih. Ovakav prijedlog – ako prođe – onemogućiti će svakoga građanina i građanku ove zemlje da slobodno i bez straha putem medija obavijeste javnost o nepravilnostima koje se događaju u postupcima koji se tiču njih samih, pa i kada su žrtve kaznenog djela.

Zato svojim potpisom podržite peticiju HND-a i time još jednom pošaljite poruku premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske da odustanu od uvođenja zakona šutnje, odnosno zakona opasnih namjera. Peticiju možete potpisati ovdje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji