Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Prosvjeta

Poticanje čitanja u prvim razredima: Važno je na vrijeme započeti

  Melita Schmitz, knjižničarka           30.03.2015.         1308 pogleda
Poticanje čitanja u prvim razredima: Važno je na vrijeme započeti

Učestalo se govori da naša djeca ne čitaju dovoljno, a ako i čitaju to se odnosi na sadržaje koji se nalaze na internetu i uglavnom su to sažeci lektirnih naslova koji su propisani godišnjim planom i programom za nastavni predmet hrvatskoga jezika. Takvo čitanje ne možemo nazvati prihvatljivim čitanjem te se od škola očekuje da učenike uči i navikava čitati književne sadržaje te ih upućuje na kvalitetne naslove kroz koje će učenici bogatiti osobni rječnik, učiti čitati s razumijevanje te konačno i uživati u pročitanom tekstu. Najvrjedniji učinak čitanja zasigurno jest razvijanje empatije kod čitatelja, tj. uživljavanje s likom te shvaćanje cjelokupne motivacije djelovanja likova što se opet odnosi na razvoj cjelokupne ličnosti pojedinca, tj. čitatelja. I stoga je vrlo važno da se učenike sustavno motivira na čitanje kroz zanimljive i primjerene sadržaje za svaku životnu dob učenika.

Knjižničarka Melita Schmitz iz Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine osmislila je korake za poticanje čitanja od prvoga do četvrtoga razreda u svojoj školi koji provodi svake školske godine pa je tako i ove godine učenike prvog razreda u suradnji s učiteljicama Anitom Jančić Rulj, Žaklinom Krstičević i Vesnom Košutić motivirala učenike na čitanje kroz naslov Tri medvjeda i gitara Ljudevita Bauera. Učenici su u školskoj knjižnici slagali plakat koji se odnosio na razvoj radnje i motivaciju likova u priči te se tako provjeravalo jesu li razumjeli pročitani tekst.

Isti učenici posvetit će se i pričama Oprostite, jeste li vi vještica (P. Horn) te Riba duginih boja(M. Pfister) te će na zanimljiv način kroz integraciju knjižnično-informacijskog obrazovanja, hrvatskoga jezika i književnosti realizirati i sadržaje građanskog i zdravstvenog odgoja.

 Čitanje je važna i korisna aktivnost za svaku osobu te joj se trebamo sustavno posvetiti od najranije životne dobi, za škole je to od prvoga razreda, kroz kurikule nastavnogpredmeta hrvatskoga jezika i književnosti, a trebamo imati na umu i izrekuTone Pavčeka koji kaže: Ako ne budemo čitali, pročitat će nas!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta