Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Prosvjeta

Potez dame - Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači, lider i promotor šahovskih natjecanja srednjoškolaca u Hrvatskoj

  Marin Domović, prof. i licencirani šahovski sudac           30.04.2018.         4606 pogleda
Potez dame - Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači, lider i promotor šahovskih natjecanja srednjoškolaca u Hrvatskoj

Prije točno godinu dana u SŠ Stjepana Sulimanca u Pitomači niknula je jedna od novih ideja koja je dočekala svjetlo dana 27. travnja 2018. godine, ujedno na svečanu obljetnicu Dana naše škole i otvorenih vrata. Njegujući prijateljske odnose među srednjim školama iz Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije, zajedničkim smo trudom i suradnjom u velikom šahovskom pothvatu mobilizirali moždane vijuge gotovo tridesetak vrsnih srednjoškolaca šahista na ekipnom natjecanju. To je bio impresivan šahovski pothvat u koji su podržale dvije gimnazije, tri strukovne škole i Učenički dom iz Virovitice uz logističku potporu šahovskog kluba Picok iz Đurđevca kojem svaki put najljepše zahvaljujemo!

Dakle, to je ono što smo priželjkivali – organizirati i proglasiti šahovsko natjecanje međužupanijskim dodijelivši mu ujedno i simbolično ime „Potez dame“. Time smo uspjeli ovu drevnu, pomalo zapostavljenu igru koja je mnogo više i od igre i od sporta oteti zaboravu na srednjoškolskim razinama. Želimo biti pozitivan primjer i poticaj drugim županijama da pokušaju nešto slično, a sve za dobrobit naših učenika srednjoškolaca. Natjecanje predstavlja kontinuitet šahovskog natjecanja „Potez lovca“ iz 2017. godine koje je također bilo ekipno, ali županijskog karaktera kao natjecanje četiriju škola. Ovogodišnje kodno ime „Potez dame“, najjače šahovske figure, simbolizira snagu, razinu, kvalitetu i ekspresivnost našeg pothvata u organizaciji ovog natjecanja, te ujedno i snagu šahovskog sraza, ali fer okršaja koji je započeo u 9 sati 27. travnja, nakon dobrodošlice gostima – natjecanje je otvorio direktor turnira i ravnatelj SŠSS Pitomača, prof. Josip Ivoš.

Pravila i propozicije natjecanja

Šahovsko vođenje natjecanja i suđenje preuzima prof. Marin Domović upotrebom suvremenog šahovskog softvera Swiss managera i bedenkzeitom od 10 min + 5 sekunda po potezu što spada u kategoriju rapid chess, odnosno, tzv. ubrzani šah i tako kroz 5 kola…To znači da svaku četveročlanu srednjoškolsku ekipu vodi kapetan koji najčešće igra na prvoj ploči u srazu sa svakom ekipom u jednom, računalom određenom kolu. Dvoje igrača iz ekipe preuzima bijele, a dvoje igra crnim figurama. Za pobjedu igrač dobiva bod, za remi pola boda, a prema novim FIDE pravilima svatko ima pravo na jednu pogrešku (nepravilan potez) što se evidentira. Ponavljanjem nepravilnog poteza igrač gubi partiju i bod. A pogreškom se ne smatra loš ili slab potez, nego tzv. nemoguć ili nepravilan potez. Evo kako najčešće nastaje: budući da se „šah“ kao prijetnja protivničkom kralju tijekom igre ne artikulira glasom (protivnik sam mora tu prijetnju uočiti!), u najvećem broju slučajeva radi se baš o tome: igrač koji nije otklonio prijetnju svome kralju, nije smio igrati potez i ostaviti svog kralja pod „udarom“, tj. ako je to učinio, morat će vratiti (nepravilan) potez i odigrati pravilan – ako je moguće istom figurom npr. spriječiti „šah“.

 Zanimljivosti s natjecanja

Što se svih naših srednjoškolaca tiče, zaslužili su svaku pohvalu, posebice što su tek četvrtina njih igrači s iskustvom iz šahovskih klubova. Osim nekoliko nepravilnih poteza, ne samo da nije bilo isključenih igrača, nego su učenici pokazali zavidnu razinu fer igre: kad postane očito da će izgubiti, pružanjem ruke čestitali bi protivniku i tako časno predali partiju. Bilo je i tzv. Schuster matova u nekoliko poteza, nekima je opet isteklo vrijeme na satu pa su izgubili partiju, a neki su se junački pokušavali borili samo s kraljem u završnici, dokle god kralj „živi“ jer šah-mat znači „kralj je mrtav“. Ne zadugo, dok ga u novoj partiji ne „oživi“ neki novi srednjoškolac…

Impresivan je podatak koji se odnosi na ukupan broj službenih šahovskih partija toga dana u našoj školi: 24 igrača na 12 ploča odigrali su čak 60 šahovskih partija! Inače, SŠ Stjepana Sulimanca drži rekord iz ožujka 2018. godine kada su na velikom školskom turniru odigrane čak 82 partije u jednom danu!

Rezultati i nagrade

Nakon pet kola i 60 partija dobili smo pobjednike:

  1. Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva, Đurđevac, ……..19 bodova
  2. Strukovna škola Virovitica,…………………………… 13 bodova
  3. Srednja škola Stjepana Sulimanca, Pitomača, 11 bodova
  4. Gimnazija Petra Preradovića, Virovitica,………… 7 bodova
  5. Učenički dom, Virovitica, …………………………………7 bodova
  6. Tehnička škola Virovitica,……………………………….. 3 boda

Iskrene čestitke i pohvale zaslužuju svi natjecatelji, no ovaj je put najuspješnija bila ekipa iz Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva kojoj čestitamo na uvjerljivoj, impresivnoj pobjedi! Od 20 odigranih partija pobijedili su u 19, a izgubili samo jednu jedinu! Škola domaćin također je zadovoljna 3. mjestom, tim više što nitko od naših učenika nema klupsko šahovsko iskustvo osim onoga kad igraju šah pod odmorom na našem „Šahovskom otoku“ gdje su mnogi od njih i naučili svoje prve poteze.

Svi učenici i njihovi mentori dobili su zahvalnice za sudjelovanje na natjecanju „Potez dame“ čime im ujedno zahvaljujemo što su na krasan način obogatili našu školu na njezin rođendan! Za prva tri ekipna mjesta osigurali smo poklone umjesto medalja: standardnu šahovsku ploču i figure kao poticaj za promicanje šaha u ostalim srednjim školama. Kao dobri domaćini, svoju smo osvojenu ploču i figure poklonili sljedećoj po redu ekipi: Gimnaziji Petra Preradovića iz Virovitice.

Cijelo natjecanje s imenima igrača, partijama, bojama, kolima i, naravno, fotogalerijom može se pogledati na službenoj mrežnoj stranici FIDE, Svjetske šahovske federacije: chess results.com (CRO) pod spomenutim simboličnim nazivom „Potez dame“. Neka „Potez dame“ preraste u tradiciju SŠSS Pitomača u godinama koje predstoje i neka nam se sljedeće godine odazovu i sve ostale srednje škole naših dviju susjednih županija!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta