Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kultura

Poslušajte premijeru radio igre "Šupljie kosti" naše Vlaste Golub na Hrvatskom radiju

  hrt           05.12.2023.         1929 pogleda
Poslušajte premijeru radio igre "Šupljie kosti" naše Vlaste Golub na Hrvatskom radiju

Staricu u Domu posjećuje Djevojka u plavoj haljini. Treba poći na put, na spiralni put, tvrdi Djevojka. Starica se tome ne opire, ali prije toga će zaplesati unatoč čavlima u nozi i svojim laganim kostima, unatoč tome da joj to brane i kći i medicinska sestra. Sukobi koji će se otvoriti, posebno onaj s kćeri, otkrit će tamnu stranu obiteljske drame. No, kad se bol pretvori u riječi, izgovoreno će pomoći zalječenju narušenih odnosa i rana iz prošlosti. Starica će sad moći mirnije poći za Djevojkom.

U utorak, 5. 12., u terminu Radio drame možete premijerno poslušati radio igru nastalu prema drami Vlaste Golub „Šuplje kosti“. Tekst je ove godine uočen među brojnim tekstovima pristiglim na natječaj Ministarstva kulture za dramski tekst „Marin Držić“ te dobio preporuku žirija. Poslije premijernog emitiranja emisija će biti dostupna na stranicama Radio drame, a u subotu, 9.12. u 18.05 slušatelji Prvog programa Hrvatskog radija moći će je poslušati Izlogu dramskog programa - najavljuje HRT.

Pišući o smrti Vlasta Golub ispisala je duboku obiteljsku dramu u kojoj su patnje zaustavile protok ljubavi. Učinila je to dramaturški mudro i senzibilno, ponudila glumcima reljefne karaktere, a slušateljima slojevitu priču.

U glavnoj ulozi u svakom trenutku sugestivna, topla, radiofonski bogata Asja Jovanović. Osjetljivom suigrom prati je Vanda Winter u ulozi Djevojke u plavoj haljini. U ostalim ulogama odlične kreacije napravili su: Dora Polić Vitez kao Kći, Marija Kolb kao medicinska sestra i Alen Šalinović kao Muž. Režiju potpisuje Stephanie Jamnicky; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Lada Martinac Kralj.

***

Medicinska sestra: Molim vas, nemojte ustajati. Vaše su kosti jako porozne i taj čavao ne drži.

Starica: Smijem ja plesati, o, itekako smijem plesati… Ne može to meni nitko zabraniti! I moje kosti zajedno sa mnom plešu… lagane su i šuplje kao u ptica… skoro pa bih mogla i poletjeti! Evo, i ona vam to može potvrditi!

Medicinska sestra: Tko je to „ona“. Osim vas i mene, u ovoj sobi nema nikoga.

Starica: Zar je zbilja ne vidite?

***

Kći: Da, mama, možeš ti sad šutjeti koliko hoćeš, možeš se praviti da me ne čuješ, možeš se skrivati u tu svoju točku u koju neprestano buljiš, ali to je tako. Odustala si odavno. Odustala si od mene. Odustala si od svega. Odustala si od života. I možeš me sad optuživati koliko god hoćeš zato što dolazim rijetko. Možeš o meni misliti što god hoćeš. Ali ja sam još kao dijete nailazila samo na tvoju šutnju. Uvijek si se skrivala u tu svoju točku i nisi htjela ozdraviti. A molila sam te, sjećaš se koliko sam te molila da ozdraviš, mama? I drugi su ljudi u životu doživljavali tragedije, ali nisu odustajali. Bilo mi je grozno tako rano ostati bez oca, ali još gore mi je bilo cijeli život nositi se s tvojom bolešću.

Starica: Sjetila sam se. To su Verine cipele.

***

Na fotogarfiji (autorica Marija Kolb/Hrvatski radio): Vanda Winter i redateljica Stephanie Jamnicky u dramskoj režiji

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura