Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Virovitica

Poslovanje Flore VTC kao zatvoreni krug šutnje

  Iva Anzulović           10.05.2023.         6344 pogleda
Poslovanje Flore VTC kao zatvoreni krug šutnje

Prošlo je točno četiri mjeseca otkako smo objavili vijest kako je direktor Flore VTC Željko Iharoš šakom dvaput udario vlasnika pogrebnog poduzeća LIRA Maria Kolarevića te ga vrijeđao i vukao za odjeću pred zaposlenicom Flore VTC Nadom Komar na njenom radnom mjestu tijekom radnog vremena. U međuvremenu je održano nekoliko sjednica Gradskog vijeća, smijenjen je načelnik Policijske uprave Siniša Knežević, zamijenjena je rasvjeta u Virovitici, procvala je i šuma na Bilogori, no - odgovor Željka Iharoša na naše jednostavno pitanje nismo dobili. Kao niti traženu dokumentaciju.

Što Flora VTC sa Željkom Iharošem na čelu skriva?

 "JAVNA ISPRIKA JE NAJMANJE ŠTO NASILNIK MOŽE UČINITI"

Komunikacija sa ovim gradskim poduzećem je, neupitno, jednosmjerna a vremena za daljnje čekanje nemamo. Gospođa Nada Komar još manje. Istoga smo dana poslali upite za komentar i gradskim vijećnicima i gradonačelniku Ivici Kirinu koji je ujedno i predstavnik 72% dionica tvrtke Flora. Za razliku od šutnje Željka Iharoša, gradska vijećnica SDP-a Nada Bartolić za naš je portal izjavila kako je "šamar članu obitelji okvalificiran prema Obiteljskom zakonu nasiljem u obitelji i bude sankcioniran a kako se ne bi trebalo sankcionirati kada se to dogodi na javnom mjestu i to od osobe koja obavlja javnu funkciju. Najmanje što može učiniti nasilnik je javno se ispričati a sankcije neka odrede i provedu institucije."

Elvira Grabić (HSU) ne odobrava niti jedan oblik nasilja. "Mislim da je došlo vrijeme da izgradimo jedno tolerantnije društvo u kojem neće dolaziti do fizičkog ili verbalnog sukoba.", kaže. U tom je stavu podržava i vijećnik Vladimir Antunović (MOST) koji je osudio ovakvo ponašanje te smatra kako je Željko Iharoš trebao odstupiti odmah nakon što je Flora VTC izgubila nacionalnu koncesiju za zbrinjavanje električnog otpada.

"No, što je za očekivati u gradu gdje nestane 17 mil. kuna, gdje tragično skonča  pročelnik za financije a bez provedene obdukcije, gdje se vrijeđaju Gradski vijećnici i tjeraju iz grada ili s posla.... Ovo sada, malo šamaranja i poneka šaka i psovka - pa to je prava sitnica. Na sjednici Gradskog vijeća u studenom, za situaciju u Gradu Virovitici sam rekao da me podsjeća na karmine", reagirao je tada vijećnik Siniša Prpić (HSPD) otkrivši kako je HSPD upoznat sa višegodišnjim naporima obrtnika Maria Kolarevića kako bi poslovao zakonito.

"Na sve navedene nepravilnosti, mi iz HSPD-a upozorili smo još u lipnju 2022. na tiskovnoj konferenciji ispred tvrtke LIRA te zatim na dva aktualna sata sjednica Gradskog vijeća. Osobno sam otišao izraziti podršku Mariu Kolareviću ispred samog  Ministarstva gospodarstva u Zagrebu, no oni koji su to prvi trebali čuti, nisu čuli a pri tome mislim i na predsjednika Uprave društva Flore, Ivicu Kirina. Da nas se slušalo, ovakav nemili događaj sigurno se ne bi dogodio. Ipak, moram upozoriti da me ne bi iznenadilo, s obzirom na već viđenu 'nepristranost i objektivnost' temeljnih institucija ove države, da se navodi Kolarevića ispostave i neistinitim". Vladimir Besek (DP) ponašanje direktora Iharoša smatra nedopustivim upravo zbog javne funkcije koju obnaša i štete koju je nanio ugledu poduzeća Flora VTC. "Ukoliko se u naknadnom postupku koji se očekuje zbog podnošenja prekršajne, odnosno kaznene prijave zbog vrijeđanja i fizičkog napada direktora FLORE VTC na fizičku osobu utvrdi da je prijava osnovana, stav je mene kao vijećnika i predsjednika kluba vijećnika kako je apsolutno nužno da inkriminirani direktor i zakonski zastupnik podnese ostavku, kao i javnu ispriku jednako g. Kolareviću i zaposlenici Nadi Komar te naknadi sve troškove postupka i štetu nanesenu svim sudionicima. Nedopustivo je da se zakonski zastupnik trgovačkog društva kojemu je jedan od osnivača grad Virovitica ponaša nasilno i fizički agresivno prema klijentima", jasan je Besek i dodaje kako "ukoliko se prijava zbog napada pokaže osnovanom i istu potvrdi u kasnijem procesu nadležno tijelo, osim fizičkim osobama i sudionicima konflikta, i samoj FLORI VTC nanesena je šteta po ugledu i dobrom glasu, te je time narušeno pravo osobnosti definirano čl. 19. Zakona o obveznim odnosima za što treba tražiti odgovornost dosadašnjeg zakonskog zastupnika FLORE VTC ".

 

IVICA KIRIN:"NISAM PRISUSTVOVAO, NISAM UPOZNAT, NEMAM KOMENTARA"

Konkretno, odgovornost je na zastupniku Ivici Kirinu koji nam je, pak, u svom odgovoru za naš portal poslao slijedeće; "Navedenom događaju nisam osobno prisustvovao, samim time nisam upoznat s okolnostima događaja te stoga nemam komentara. Za dobivanje informacija obratite u tvrtku Flora VTC.“ I time smo zatvorili krug šutnje odgovornih. Zvuči poznato?

Jednako kao i pred novinarima, Ivica Kirin nije ni za što odgovoran niti pred gradskim vijećnicima. Na sjednici gradskog vijeća održanoj 21.veljače o nemilom je događaju izjavio slijedeće:""Ja sam htjeo, jedan komentar, znamo, već je bio najavljen od strane vaše konkurencije da će biti, da će dotični vijećnici dobit' jednu stranu priče ali dotični vijećnici svi zaborave da je Flora isto naše javno poduzeće. I vaše i naše i svakog građanina koji ovdje živi u gradu. Napadati vlastito poduzeće na vijeću zbog privatnog interesa nekoga. I sad zamislite mene kao gradonačelnika da ja odaberem neku firmicu pa je zastupam protiv interesa svojih tvrtki. Šta bi rekli? Prima pare, a? Lopov, hadezeovac, eto ga, još jedan aferaš. To sad hoću reć' da se takve stvari na gradskom vijeću. Onaj tko vas to nagovara, on mora imat' argumente. Sve tužbe, ja sam tražio od Flore, kompletno izvješće, prije nego što smo došli na gradsko vijeće ja sam tražio sve tužbe koje su podnesene sve presude koje su donesene. Čak i ova sad zadnja porezna uprava na kraju krajeva izgubila spor i mora vratit' Flori novce koje je neopravdano uzela. Da se ne radi po zakonu, prvi koji bi na to reagirao bi to ja kao gradonačelnik, ne vi kao vijećnici.

Ali ovo, šta ovi, ovo je Monty Payton. S jedne strane slušate afere po Hrvatskoj da su neki vezani sa privatnicima, vamo-tamo, mi na gradskom vijeću raspravljamo o privatniku koji apsolutno, apsolutno nije u pravu. S njime smo na sudovima i gospodin Iharoš, i ja, i bit' ćemo na sudovima evo sad mu opet najavljujem za svaku sitnicu i laž koju izgovori. Ja sam to htio prekinit' on neće razgovarat', na takav način. Na sudu sam htjeo sa svojim odvjetnikom, da se ne sudimo, reć' ispričaj se, nećemo to više tako radit'. Jer ja kao grad, grad Virovitica, gradonačelnik, nemamo veze sa vašim odnosima i sa vašim ovim. Ušao si u biznis, sad si prvo napao Viroviticu, prije toga si napadao Osijek,… Dokle će to ić'? Oćete sad svaki put trčat' zato što ne'ko ne može punomoć dat' - nema sahrana vikendom. A da je tu bio normalan odnos kao što ima normalan odnos sa Maslačkom imao bi ključeve od skladišta Flore jer onima kojima imate posebnu suradnju gdje se povjerenje između partnera - nema problema. Ovdje ni'ko od vas neće pitat' šta se desilo. Mi imamo cijelu kronologiju su mi neki dan poslali o navodnim radnjama.

Ali jedna stvar je - zakon je dones'o da javna komunalna poduzeća moraju uzet' groblja…

Nije vam samo Virovitica kao najunosnije tu; tu su vam i groblja u Krčevinama i u Jasenašu i u Rezovcu gdje treba kosit', gdje treba održavat', gdje treba to što jede resurse. I zato je zakonodavac je shvatio da privatnici neće ići po seoskim grobljima, takozvanim seoskim grobljima gdje im je to neisplativo, naredio je kroz zakon da to moraju sve javna komunalna poduzeća preuzet'. Flori je, da doslovce vam kažem, uvaljen biznis od kojega prije imala samo štetu i, ovoga, po svojem poslovanju. Al' ne'ko to mora obavljat'. Sad moramo ulagat' i u mrtvačnicu…. To je sve novac kojeg moramo sad tamo davat', ulagat', zato što se radi o pijetetu pokojnika. A s druge strane, danas slušam opet na vijeću, ja se slažem, zašto Iharoš malo digne glas zato što mi raspravljamo o privatniku. To su privatne stvari koje se rješavaju na sudovima, rješavaju se u agencijama za tržišno natjecanje, inspekcijama a ne ovdje. Jer vi slušate samo jednu stranu priče a kad pitate šta je pravi razlog, ja ću vam reć'; ne može se uvalit' cijena opreme kakva hoće. Jer Flora napravila jednu stvar u vrijeme covida, našla je paket zbog socijalne osjetljivosti da da jeftinu, upravo građanima koji si ne mogu platiti skupe pogrebe i tako dalje."

Kao i uvijek, izjave Ivice Kirina objavljujemo isključivo u formi transkripta.

 

"TKO JE ŽELJKO IHAROŠ - KRIMINALAC, ZLOČINAC, UBOJICA, HADEZEOVAC"

Unatoč šutnji pred novinarskom strukom, pred gradskim vijećnicima Željko Iharoš bio je rječitiji. Njegovo izlaganje također objavljujemo u formi transkripta.

"Evo, viječniće, da vam odgovorim, da ne ispadne da ne želim odgovoriti ili da izbjegavamo. Pa gledajte, to je, kako bi rekao, još jedan performans pojedinaca u gradu Virovitici koji na tu temu izvode performanse da je došlo do nekakvog fizičkog nasilja….. Vidite, ja sam to isto pročitao u jednom veleumnom članku koji je napisala jedna ugledna novinarka, međunarodno priznata novinarka, koja u zadnje vrijeme operira na prostoru grada Virovitice. To je ona, onaj, napisala, a ona je čak napisala da protiv mene slijedi kaznena prijava samo sad ne znam gdje je zapela ta kaznena prijava. Možda Kolarević i ona pišu kaznenu prijavu pa im je malo zapelo, ne poznaju dovoljno zakone pa teže to rade, ne? Jer, normalno bi bilo da onaj tko je napadnut da za to ima dokaze, ima svjedoke, da se prijavi policiji pa da policija podigne optužni prijedlog,… Ja za sada ne znam da li je to, da li se to desilo.

Postoji samo dvoje ljudi koji to tvrde. Znači, postoji takozvani oštećenik i postoji njegova zaštitnica koja je u tom svom veleumnom članku rekla da će ona sada njega počet' i štitit'! Jedna fina gospođa, nepristrana novinarka koja poštuje svaku stranku u postupku, ne može bit' pristrana ali evo sad je, prvi put' valjda u povijesti Hrvatske da je jedna novinarka javno izjavi u svom veleumnom članku kako će ona bit' zaštitnica i štitit' će, kraj svih institucija hrvatske države još će sad ona štitit' takozvanog oštećenika, ne?

E sad ja ne znam, ako ona možda zna, ona će vjerojatno napisat' u novom članku jer je rekla da će ona sad počet' građanima Virovitice će napisat' jedan feljton tko je Željko Iharoš; kriminalac, zločinac, ubojica, hadezeovac,… Pa sad čekamo taj nastavak tog feljtona, da se ona očituje pa će u tome onda vjerojatno, vjerojatno sve reć'. Jedino me čudi kako je moja slika, recimo, koju je ona slikala na jednoj sjednici gradskog vijeća završila na posudama za otpad, ne? To je interesantno. Baš, kako to, ne? Da, tako da, eto, vidite, svega tu ima ali nek' se institucije hrvatske države bave tim problemima a ne gradsko vijeće i takozvani novinari."

Unatoč evidentnom strahu koji vlada među zaposlenicima Flore VTC , unatoč izbjegavanju novinarskih pitanja te odgovorima koji su sve samo ne suvisli, ništa ne može promijeniti činjenicu da je toga dana, 29.prosinca, Željko Iharoš sjeo u automobil, vozio do ureda gdje je radila zaposlenica Nada Komar te uz viku i udarce izbacio obrtnika Kolarevića na ulicu. Jednako kako se ne mogu nikada povući riječi izgovorene u prostoru javne komunikacije i činjenica kako je upravo gradskoj upravi na čelu sa Ivicom Kirinom godinama nestajalo preko 17 milijuna kuna a građani im na izborima ponovno dali svoj glas i time - zatvorili krug.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica