Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Priroda društva

Posljednja večera

  Davor Suhan/Moja Rijeka           28.06.2013.         2319 pogleda
Posljednja večera

Angela Merkel otkazala je dolazak na veliku službenu svečanost povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ova odluka postala je prvorazredni politički događaj, podignut na razinu pravog skandala, koji je izazvao ogromnu pažnju domaće javnosti, potresajući ionako uzdrmane političke prilike u državi. Pitamo se: Zašto?

Kao prvo, zato jer se radi o vijesti koja veoma podiže gledanost informativnih emisija i znatno utječe na prodaju tiskovina. To znači da je cijela stvar prenapuhana. U politici je sve u biti relativno i sasvim je uobičajeno da se dvije države trve oko raznih zakona i propisa koje im ne idu korist, bez obzira na raniji dogovor.  

Kao drugo, radi se o potpuno očekivanom razvoju situacije, koju je mogao predvidjeti svaki građanin Lijepe naše koji je ikada u životu sklopio barem jedan ugovor sa hrvatskim dojče-telekomom.

Ovdje ispada da hrvatska vlada želi izigrati potpisani sporazum, ali ja sam radije sklon povjerovati da mi uopće ni ne znamo što smo ranije potpisali pa to saznajemo tek na ovaj način, u trenucima kada pojedini zakon postaje aktualan, odnosno kada ugovor postane aktivan.  

Obzirom na ogroman broj ugovornih stranica koje smo parafirali i ovjerili u saborskim klupama, sasvim sam siguran da ćemo se takvih situacija još nagledati i naslušati. Dovoljno je samo prisjetiti se onih tupih pospanih pogleda u vrijeme izglasavanja pa da nam sve odmah bude jasno koliko su ti ljudi uopće razumjeli za što su digli ruku.  

Dakle, moramo biti svjesni da će se takve neugodnosti događati i u buduće, i ne trebamo se zbog toga stidjeti.  Nekada će nam biti više, nekada manje neugodno. A biti će i onih dana kada nas neće uopće ni biti briga što netko misli o nama, i hoće li nam neki strani predsjednik ili premijer otkazati neku pozivnicu, kako bi nam dao do znanja da se osjeća uvrijeđen.

To su inače sasvim uobičajeni politički trikovi, i ovo što nam se sada dogodilo je naprosto samo jedan nezgodan trenutak gdje nam se baš potrefila ona najgora kombinacija.

Zemlja pogođena namjerom hrvatske vlade oko prijedloga sporne deklaracije, kojom bi se uvela restrikcija na provedbu Europskog uhidbenog naloga, trenutno je prijateljska Njemačka. Da je kojim slučajem riječ o prijateljskom Lihtenštajnu nitko oko toga ne bi dramio, čak bi nam možda i sama Angela Merkel dala diplomatsku podršku i uputila obje strane da u uz čašicu slavljeničkog šampanjca pokušamo izgladiti problem.

Tako bi to trebalo promatrati...sasvim ležerno i opušteno... Ali mi smo malo tašti i volimo se slikat sa velikim igraćima pa njen izostanak shvaćamo tragično. Imam dojam da bi rado odgodili i ovu proslavu dok se cijelo visoko društvo ne nađe na okupu - barem toliko dok traje fotkanje. Poslije tko želi ići kući neka ide.

Ni meni doduše nije drago što je tako ispalo. No,  ruku na srce, puno mi je draže da smo u ovom času zatoplili odnose sa Srbijom, nego što smo ih zahladili sa Njemačkom.  Političke komplikacije sa  tradicionalnim neprijateljima uvijek su kompliciranje od političkih komplikacija sa tradicionalnim prijateljima, pogotovo ako je riječ o prvim susjedima.  

Zato je dolazak srpskih predstavnika u najjačem državnom sastavu po meni daleko važniji politički događaj nego što je to izostanak Njemačke kancelarke, i svakako zaslužuje veću medijsku  pažnju. Osim toga, radi se o  pravom političkom čudu. Da je netko Hansu Dietrichu Genscheru kojim slučajem spomenuo da će se na sam dan ulaska Hrvatske u EU dogoditi ovakav obrnuti vanjsko politički scenarij, čovjek ne bi vjerovao. Ali, eto, i to čudo ipak se dogodilo.

Angela Merkel sigurno nije toliko ljuta kao što se nama čini, daleko od toga. Njezin planski nedolazak na posljednju večeru nezavisne Hrvatske, samo je  taktička finta. Ali bez obzira na to, nama treba biti upozorenje da prije svakog potpisa temeljito pročitamo cijeli tekst. Isto važi i za drugu stranu, da ubuduće bolje pazi s kim i što potpisuje.

A sada šta-je-tu-je. Povratka više nema ni za jedne, ni za druge. Uostalom, ako su vlade u nesporazumu, narodi bi se trebali razumjeti. Pod tim geslom  treba graditi opću političku kulturu na prostoru Europe.

Kada je u pitanju EU, nisam glasao ZA, ali prema nikome u velikoj europskoj obitelji ne treba gajiti negativne predrasude. Zato, živjeli i sretno!

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društva