Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Županija

Posjet češkog veleposlanika

  sbg           10.11.2003.         934 pogleda
Posjet češkog veleposlanika
ceski veleposlanik u virovitici

VIROVITICA, 10. studenoga – Mogućnost gospodarske i kulturne suradnje sa Češkom bila je tema razgovora predstavnika Virovitičko-podravske županije sa češkim veleposlanikom u Republici Hrvatskoj Petrom Buriánekom, njegovim savjetnikom za trgovinu Vítězslavom Swarzom i Vladimirom Váňom direktorom češke agencije Chech Trade, koja već četiri godini posreduje između čeških i hrvatskih poduzeća. Ocijenjeno je da je dosadašnja gospodarska suradnja Češke i Virovitičko-podravske županije «skromna» te da ima puno prostora i mogućnosti za njeno proširenje. Jedan od načina na koji se nastoji poboljšati sudjelovanje je čeških poduzeća na virovitičkom sajmu «VIROexpo», posredstvom Chech Tradea. Kulturna suradnja za sada je najviše izražena kroz suradnju Virovitice i češkog grada Vyškova, koji su prije dvije godine potpisali povelju o prijateljstvu i suradnji.
«Takav put kroz suradnju regija i gradova najbolji je ka jačanju i gospodarskih odnosa», zaključio je češki veleposlanik.
Veleposlanik Buriánek zahvalio je predstavnicima Županije i na brizi za češku nacionalnu manjinu, koja njeguje češki jezik i kulturu kroz rad virovitičke Češke besede. Prema popisu iz 2001. godine na području Virovitičko-podravske županije 92 osobe izjasnile su se kao Česi, no, broj članova Češke besede znatno je veći jer su u nju uključeni i mnogi čije obitelji samo imaju češko podrijetlo.
Među domaćinima koji su u Virovitici pozdravili češkog veleposlanika bio je i dr. Viktor Brož, novoimenovani hrvatski veleposlanik u Češkoj, koji ovoga tjedna putuje u Prag, preuzeti novu dužnost.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija