Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Županija

Posjet češkog veleposlanika

  sbg           10.11.2003.         1059 pogleda
Posjet češkog veleposlanika
ceski veleposlanik u virovitici

VIROVITICA, 10. studenoga – Mogućnost gospodarske i kulturne suradnje sa Češkom bila je tema razgovora predstavnika Virovitičko-podravske županije sa češkim veleposlanikom u Republici Hrvatskoj Petrom Buriánekom, njegovim savjetnikom za trgovinu Vítězslavom Swarzom i Vladimirom Váňom direktorom češke agencije Chech Trade, koja već četiri godini posreduje između čeških i hrvatskih poduzeća. Ocijenjeno je da je dosadašnja gospodarska suradnja Češke i Virovitičko-podravske županije «skromna» te da ima puno prostora i mogućnosti za njeno proširenje. Jedan od načina na koji se nastoji poboljšati sudjelovanje je čeških poduzeća na virovitičkom sajmu «VIROexpo», posredstvom Chech Tradea. Kulturna suradnja za sada je najviše izražena kroz suradnju Virovitice i češkog grada Vyškova, koji su prije dvije godine potpisali povelju o prijateljstvu i suradnji.
«Takav put kroz suradnju regija i gradova najbolji je ka jačanju i gospodarskih odnosa», zaključio je češki veleposlanik.
Veleposlanik Buriánek zahvalio je predstavnicima Županije i na brizi za češku nacionalnu manjinu, koja njeguje češki jezik i kulturu kroz rad virovitičke Češke besede. Prema popisu iz 2001. godine na području Virovitičko-podravske županije 92 osobe izjasnile su se kao Česi, no, broj članova Češke besede znatno je veći jer su u nju uključeni i mnogi čije obitelji samo imaju češko podrijetlo.
Među domaćinima koji su u Virovitici pozdravili češkog veleposlanika bio je i dr. Viktor Brož, novoimenovani hrvatski veleposlanik u Češkoj, koji ovoga tjedna putuje u Prag, preuzeti novu dužnost.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija