Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Virovitica

Posao za poželit: Za pet radnih dana prime 15.600 kuna

  Marija Lovrenc/Večernji list           13.05.2014.         3974 pogleda
Posao za poželit: Za pet radnih dana prime 15.600 kuna

U vrijeme kada se smanjuju naknade i minimaliziraju troškovi, od cipelarine do papira za kopiranje, jedna je pozicija ostala pošteđena krutih škara štednje u Virovitici:naknada za članove nadzornih odbora virovitičkih gradskih komunalnih poduzeća - istražio je Večernji list.

U Plinu Vtc d.o.o, za toplinsku energiju i grijanje sedam je članova nadzornog odbora, u Virkomu d.o.o., distributeru vode, zaduženom za odvodnju i kanalizaciju, također je sedam članova, dok je u Flori Vtc d.o.o.,  komunalcu zaduženom za sakupljanje i zbrinjavanje otpada, pogrebne usluge i druge djelatnosti pet članova. Jedini komunalac bez nadzornog odbora je Poslovni park d.o.o., zadužen za parkirališta i održavanje zgrada.

Svaki od članova nadzornog odbora ima mandat od četiri godine. Prima mjesečnu naknadu od 1300 kuna, odnosno 15.600 kuna godišnje. Pozicija je to za poželjeti u vrijeme najveće nezaposlenosti u povijesti Hrvatske, a osobito ako se  uzme u obzir da je riječ o poslu za koji treba izdvojiti dva sata mjesečno, odnosno doći na sastanak odbora uoči skupštine.

– Nekad se sastajemo jednom mjesečno, nekada jednom u dva mjeseca – ističu nam sugovornici, dva člana nadzornih odbora, koji ne žele imenom i prezimenom u medije. Samo odrađuju posao na koji su postavljeni, odgovaraju. Proučavaju dokumentaciju poduzeća, analiziraju financijska izvješća, sudjeluju u raspravi, kontaktiraju sa građanima. Imaju stalan posao, a naknada im je dodatan izvor prihoda.  

Ne žele debatirati je li 1300 kuna u vrijeme krize previše za dva sata posla mjesečno, odnosno pet ili šest ako je taj mjesec i  Skupština.

- Nije previše, to je i premalo – kaže gradonačelnik Ivica Kirin, predsjednik Skupštine svih gradskih komunalaca, ističući da se naknada koju primaju članovi nadzornih odbora u gradu nije mijenjala punih 17 godina. To je zakonska obveza, podsjeća Ivica Kirin, za sva trgovačka društva. Sami članovi imaju važnu funkciju, objašnjava, jer su poveznica između tvrtke, osnivača i samih građana. Taj iznos je i svojevrsna naknada za duševne boli, smatra I. Kirin jer su upravo članovi nadzornih odbora prvi na meti građana kada dođe do problema.

– Za građane, oni su krivci za sve, od povećanja cijene vode do toga zašto kanalizacija još nije prokopana u svakom selu. Njima ljudi na ulici svašta dobacuju, a prvi su s ljudima na terenu kada pukne cijev sa vodom, nestane plin i slično – poručuje gradonačelnik Ivica Kirin kojemu su, ističe, članovi nadzornih odbora upravo zbog blizine sa građanima desna ruka u poslovanju te njihove naknade ne planira dirati.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica