Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Dossier Palm

Portal 100 posto: Zavjet šutnje zavladao je nekoć pitomim mjestom, a jedna sumnjiva smrt mogla bi otkriti neugodnu istinu koja ledi krv u žilama…

  Mia Mitrović/100 posto           14.07.2019.         5924 pogleda
Portal 100 posto: Zavjet šutnje zavladao je nekoć pitomim mjestom, a jedna sumnjiva smrt mogla bi otkriti neugodnu istinu koja ledi krv u žilama…

Sa svojim pitomim uličicama, simpatičnim kućama, gostoljubivim stanovnicima i baroknim dvorcem, Virovitica, grad s oko 20.000 stanovnika okružen netaknutom prirodom, nalikuje na mjesto iz bajke.

U Virovitici ne postoje pritisci, tu žive mirno svi kao hipici, u Viroviticiiiii, pjevao je prije tridesetak godina vojvođanski kantautor Đorđe Balašević u istoimenoj pjesmi i pretvorio ju u simbol utopijskog gradića u kojem bi svatko volio živjeti. U pjesmi Balašević kritizira Ameriku i Rusiju od kojih zazire, a Viroviticu ističe kao mjesto ljubavi, mira i slobode.

Hladni je rat ovih dana ponovno aktualan, a aktualna je i Virovitica, na žalost ne kao primjer idealnog mjesta za lijep i miran život. U Virovitici se krajem svibnja otvorio bezdan u koji već mjesec i pol dana tonu grad i njegovi stanovnici. Znakovito, Bezdan je i ime Balaševićeva albuma na kojem se nalazi pjesma o Virovitici... - piše Mia Mitrović u reportaži objavljenj na portalu 100 posto.

Zvuk tišine para uši 

Samoubojstvo Siniše Palma, 37-godišnjeg pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo grada Virovitice i nestanak 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna poput zloslutnog se oblaka nadvilo nad ovaj miran i slikovit gradić u zapadnoj Slavoniji.

Virovitica je zbog toga ovih dana drugačija. U zraku se osjećaju nelagoda i napetost, a zvuk tišine koja dopire iz gradske uprave para uši pa gradom kruže priče i teorije koje podsjećaju na zaplet skandinavskog krimića.

I vizura Virovitice odnedavno je drugačija. U jesen 2017. započela je velika obnova baroknog dvorca obitelji Pejačević vrijedna 80 milijuna kuna. Dvorac Pejačević je sada prvo što putniku-namjerniku upada u oči. Nova fasada napadno je roze boje pa podsjeća na plastični dvorac za barbike, a stoljetna stabla koja su ga okruživala su posječena. Zbog nedostatka stabala, zemlja koja okružuje dvorac nakon svake se kiše pretvara u blato koje se slijeva novouređenim šetnicama.

Čitavim prizorom dominira i nova fontana koja se nikako ne uklapa uz barokni dvorac. Fontanu koja nas neodoljivo podsjeća na slične Bandićeve uratke diljem Zagreba, Virovitičani su platili oko tri milijuna kuna, a gradonačelnik Kirin je ustvrdio da ni u Rimu nema ljepše.

U Virovitici se trenutno provodi 25 europskih projekata u vrijednosti od oko 140 milijuna kuna. Većina višemilijunskih sredstva za gradske projekte odobrena su u vrijeme kada je u fotelji ministra regionalnog razvoja i fondova EU sjedio Virovitičanin Tomislav Tolušić.

„Virovitica nije grad slučaj, niti će to ikada biti“, ustvrdio je gradonačelnik Ivica Kirin na 20. sjednici gradskog vijeća u jednom od svojih rijetkih javnih obraćanja otkako je početkom lipnja grad zadesila nezapamćena tragedija. Nismo sigurni je li Virovitica grad slučaj, no u njoj se dogodio slučaj jednog uistinu sumnjivog samoubojstva, a napadna šutnja institucija koja odzvanja gradom, kao i nesuvisla gradonačelnikova komunikacija, dodatno pogoršavaju situaciju pa se čini da gradske vlasti umjesto da slučaj riješe, sve zataškavaju.

Jedini turisti u gradu su novinari 

Kirin se u javnosti posljednji put pojavio 19. lipnja na otvorenju virovitičkog blues festivala gdje se ponašao kao da se ništa nije dogodilo. Na posljednjoj sjednici gradske skupštine sjedio je i šutio ni jednom se ne javivši za riječ.

Gradonačelnik ni s nama nije htio razgovarati. Na naš poziv i SMS odgovorio je šutnjom. Šute i Virovitičani. Čini se da im je pomalo dosta novinara kojih u zadnje vrijeme u gradu ima više nego turista. O slučaju Palm govore nerado, vjerojatno iz straha jer je većina zaposlenih Virovitičana na neki način povezana s vlašću u gradu i županiji.

I umirovljenik Rudolf kojeg smo sreli u šetnji u blizini fontane na pitanje o slučaju Palm odmahuje rukom, no rado nam priznaje da je u prošlom sistemu živio bolje nego sada. Ni mladi par koji smo sreli u zagrljaju na klupicama pokraj fontane nije htio razgovarati o Palmu. Kazali su nam da nisu dovoljno upućeni. Filip (19) zato nam je otkrio da je iz Virovitice pobjegao čim je postao punoljetan. Već godinu dana živi u Njemačkoj i više se ne misli vraćati osim na godišnji odmor.

„Izučio sam zanat i otišao čim sam napunio 18. Odlično zarađujem i što je još važnije, daleko sam od ovog grada. Tu za mene nema ništa. Da bih dobio bilo kakav posao ovdje, morao bih se zbližiti s političarima i lokalnim kriminalcima koji sve kontroliraju. U Njemačkoj toga nema“, iskreno nam je ispričao razloge svog odlaska.

Za razliku od većine Virovitičana o slučaju Palm rado govori slobodna novinarka i aktivistica Iva Anzulović koja se punim plućima bori za istinu. S njom smo se sastali u kafiću s čije se terase pruža dobar pogled na fontanu, dvorac Pejačević i park okružen ljepljivom trakom. Radovi su još uvijek u tijeku, a datum završetka se neprestano pomiče.

Dvorac je spomenik Siniši Palmu 

Iva je na sastanak stigla naoružana fasciklima prepunih dokumentima vezanima za slučaj i pismima građana koja joj neprestano pristižu. Dok smo razgovarali na terasi mnogi su joj Virovitičani automobilima trubili u znak podrške. O slučaju Palm Iva Anzulović piše na portalu Virovitica.net, a gotovo svakog dana u 17 sati negdje u okolici dvorca Pejačević održi prosvjednu akciju u želji da mobilizira građane kako bi se zbog pritiska javnosti slučaj sumnjive smrti i nestanka novca što prije riješio.

„Dvorac je spomenik Siniši Palmu, a sve što se dogodilo povezano je s građevinskim zahvatima oko dvorca. Za početak, nitko ne zna gdje je završilo više od stotinu stabala, stoljetnih hrastova, bukvi i topola koje su posječene. Zbog toga u parku radim prosvjedne akcije. Na preostalim stablima bojom sam iscrtala broj 17 što simbolizira novac koji je nestao. Sutra u parku palim 17 lampiona, a neću prestati dok ne doznamo zašto je Simpa mrtav“, kazala nam je Iva koja je zbog svojih aktivnosti i oštrih tekstova na portalu Virovitica.net na udaru gradske uprave.

Iva se u Viroviticu doselila iz Zagreba prije dvije godine. S gradonačelnikom Kirinom u početku je bila u odličnim odnosima.

„Pomogao mi je kada je trebalo i činio mi se kao korektan čovjek. Kada sam čula što se dogodilo, najprije sam njemu poslala SMS sućuti. Nakon toga se više nismo čuli“, ispričala nam je Iva koja ne odustaje od borbe za istinom o Palmu. U jednoj od svojih akcija pozvala je građane da joj dostave pitanja koja ih zanimaju u slučaju Palm. Iz pitanja koja su joj postavili, da se iščitati da su veoma upućeni u zbivanja koja tresu grad.

Na ono najvažnije, gdje su pare još uvijek nema odgovora iako za novcem tragaju službenici Ureda za državnu reviziju i Ureda revizije ministarstva financija. Češljaju se i računi lokalnih casina u kojima je Palm navodno kockao, kao i košarkaški klub kojim je upravljao, zasad bez većih rezultata.

Potječe iz siromašne i pobožne obitelji 

Kada je Kirin 2003. prvi puta izabran za gradonačelnika predstavljen je kao spasitelj Virovitice. Naslijedio je SDP-ova Zdenka Deskara koji je morao odstupiti jer je otkriveno da je, u vrijeme kada je radio kao instruktor u autoškoli od jedne kandidatkinje zatražio 600 kuna. Najglasniji kritičar gradonačelnika u to je vrijeme bio Ivica Kirin koji je nekoliko godina kasnije i sam umješan u Fimi-mediju, aferu tešku oko 7,5 milijuna kuna.

Politička karijera bivšeg redara u casinu nakon osvajanja vlasti u Virovitici bila je u strelovitom usponu pa je 2005. postao ministar unutarnjih poslova. S funkcije je morao sići u siječnju 2008. nakon afere Vepar i otada mirno vlada Viroviticom. Barem je tako bilo do 31. svibnja kada je započeo niz događaja koji su rezultirali pronalaskom beživotnog tijela njegova pročelnika Siniše Palma u gustoj šumi u blizini hrvatsko-mađarske granice.

Svi s kojima smo pričali kazali su nam da je 37-godišnji Siniša Palm bio pošten čovjek bez ikakve mrlje. Čuli smo to i od njegovih prijatelja i poznanika koji su nas zamolili da ih u tekstu ne navodimo. Optužbe za kocku, kažu nam, također su smiješne. Povremeno bi znao odlaziti u sportsku kladionicu, a bio je veliki zaljubljenik u sport i rado je s društvom igrao tenis i košarku.

Palm dolazi iz skromne i vrlo pobožne obitelji. Majka Jadranka je bila kuharica i čitava je života teško radila kako bi školovala Sinišu i njegovu mlađu sestru. Siniša se u gradskoj upravi zaposlio prije 12 godina i bio je Kirinov čovjek od povjerenja. Pročelnikom postaje prije godinu i pol nakon odlaska revizorice Vesne Grbac koja je zahtijevala razrješenje te kontroverznog i od oporbe kritiziranog spajanja resora financija i gospodarstva.

Kronologija slučaja 

Tog kobnog petka ujutro došavši na posao sukobio se sa šefom nakon čega je otišao kući. Majka Jadranka kasnije je ispričala novinarima Virovitice.net da joj je u subotu Sanja Kirin, gradonačelnikova supruga kojoj je Siniša bio šef, kazala kako joj je rekao da ide na godišnji odmor. U petak u 11 sati prije podne, Siniša je automobilom izašao iz kuće i otad mu se gubi svaki trag. Da se zbiva nešto čudno, majka je shvatila kada je po njega oko 14,30 došao službeni vozač. Zvala ga je na mobitel. Privatni mu je bio isključen, no službeni je još zvonio.

U petak popodne majka je krenula u potragu sama, na svom crvenom biciklu. Tražila ga je na uobičajenim mjestima gdje zalazi sve do pet sati ujutro. Bez rezultata.

U subotu ujutro ukućani zovu policiju koja im odgovara da treba proći 24 sata od nestanka kako bi započeli s potragom. Traži ga zato prijatelj iz HGSS-a u društvu svog psa. U subotu uvečer u potragu kreće i policija. Potraga ne daje nikakvih rezultata ni u subotu, ni u nedjelju.

U ponedjeljak lovci koji patroliraju područjem u blizini granice javljaju da su pronašli auto, Sinišin sivi Daewoo Lanos iz 1997. koji je naslijedio od pokojnog oca. Policija izlazi na teren te između 12 i 13 sati pronalaze obješeno tijelo u gustoj šumi nedaleko automobila.

Tijelo je pronađeno u blizini pjeskare Romić kod granice s Mađarskom. Na to su područje, doznajemo, u vrijeme Domovinskog rata odvodili i ubijali Srbe čija bi tijela potom Drava nosila u Mađarsku. Teren je teško prohodan i za džip, a Palmov je auto pronađen ukopan u blato jer je tih dana padala kiša.

Niz sumnjivih okolnosti 

Prvu sumnju na čitav slučaj baca činjenica da su automobil i tijelo pronađeni baš tamo jer nesretni Plam nije bio niti lovac, niti ribolovac te nije poznavao i zalazio na takve, teško pristupačne terene. Drvo s kojeg se navodno objesio je visoko i na kosini pa čak i lovcima koji su ga pronašli nije posve jasno kako se popeo.

Sumnju budi i uže s kojim se navodno objesio. Uže je crne boje, a takvu užad koriste pripadnici specijalne policije i vojske. Pronađeno uže navodno je služilo za vezanje čamaca i brodova što je sumnjivo jer Palm nije bio ribič. Važno je ustanoviti je li uže bilo brodsko ili penjačko te kako ga je i gdje Palm nabavio.

Dolazak mrtvozornice također je sumnjiv jer je na uviđaj pozvana mlada medicinska sestra iako na području Virovitičko-podravske županije djeluje 50-ak mrtvozornika. Inače, zbog nedostatka ljudi, mrtvozorničku ulogu u županiji preuzimaju medicinske sestre i liječnici opće prakse za 300 kuna po uviđaju. Jednogodišnju mrtvozorničku licencu dobivaju nakon polaganja ispita u Zagrebu.

Po tijelo potom dolazi vozilo gradske tvrtke Flora koja se bavi zbrinjavanjem komunalnog otpada i prostornim uređenjem iako je po tijelo prema pravilima trebalo doći pogrebno poduzeće Lira koje je zaduženo za prijevoz mrtvaca na teritoriju na kojem je pronađeno.

Najsumnjivija je od svega činjenica da ni danas, gotovo mjesec i pol dana od navodnog samoubojstva, obdukcija još uvijek nije provedena. Iz županije su nedavno poručili da za obdukciju nemaju novaca pa se umiješao Kirin koji je kazao da će obdukciju platiti grad. To se još uvijek nije obistinilo, no neslužbeno smo doznali da je istragu nad slučajem nedavno od osječkog preuzeo zagrebački USKOK.

Nedugo nakon što je u ponedjeljak pronađeno tijelo, dvojica policajaca odlaze u dom Palmovih javiti majci. Slomljena majka Jadranka pita policiju kada može dobiti tijelo radi ukopa i obdukcije.

„Gospođo, nema potrebe za obdukcijom, visio je četiri dana“, šokirali su svojim odgovorom nesretnu majku policajci. Neslužbeno doznajemo i da pokojnikova majka nije dobila pristup sinovom tijelu te da ga je identificirala preko fotografije.

Nitko iz grada nije izrazio sućut

Palm je pokopan samo dan nakon što je pronađen mrtav u šumi pod sumnjivim okolnostima. Na pogrebu se okupio velik broj ljudi. Obitelji pokojnika nitko iz gradske uprave nije usmeno niti pismeno izrazio sućut, a crna je zastava iznad gradskog poglavarstva izvješena tek u utorak. Nitko iz grada nije se pojavio ni na verestovanju (karminama).

Automobil Siniše Palma, 22 godine star Daewoo Lanos danas se nalazi na parkiralištu autocentra Pepa koji je u vlasništvu obitelji Palmova shrvanog kuma i prijatelja koji nam je dozvolio da ga pogledamo i fotografiramo.

U unutrašnjosti sivog, trošnog automobila još uvijek se nalaze Palmove osobne stvari iako je bjelovarska policija zaplijenila one najvažnije – poslovni rokovnik i dva mobitela. Prvo što smo u automobilu primijetili je sličica Isusa Krista koja je istaknuta na šajbi. Gledajući Kristovu svetu sličicu pitamo se kako je moguće da samoubojstvo počini netko tko duboko vjeruje u Krista i dolazi iz pobožne, katoličke obitelji. Druga stvar koja se ističe je upaljač kraj mjenjača. 'Kiro gradonačelnik', piše debelim, bijelim slovima na Palmovom plavom upaljaču.

Kada smo ušli salon u pokušaju da kratko porazgovaramo s Palmovim prijateljem, vlasnik salona daje nam do znanja da naša prisutnost nije poželjna. Ubrzo smo shvatili i zašto. U kutu kafića u sklopu autosalona sjedio je Ivan Turudić. Kasnije smo doznali da je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu ovdje neslužbeno, u sklopu godišnjeg odmora. I on je rodom iz Virovitice, a ima kuću u obližnjem Milanovcu.

Kad mrtvi fazani lete

Da se u Virovitici zbivaju čudne stvari potvrđuje nam i Siniša Prpić, oporbeni gradski zastupnik iz Hrvatske stranke pravne države.

„Velik novac, veliki problemi. Nije u pitanju samo novac, već nepravda. Zbog toga sam na posljednjoj sjednici gradske skupštine citirao stihove iz Štulićeve pjesme 'Kad fazani lete'. Koliko pokvarenosti treba da se izlije pred naše noge i kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare'. Baš kao mrtvi fazani koji lete u pjesmi i gospodari Virovitice su politički mrtvaci koji ne padaju s vlasti“, započinje Prpić koji se politikom bavi u slobodno vrijeme, a inače je zaposlenik Hrvatskih šuma kojemu nije jasno čemu se sada točno Virovitičani čude.

„Od osamostaljenja do danas, HDZ je na vlasti u Virovitici 22 godine. Ljude odgovorne za stanje u gradu koji je pao na ispod 20.000 stanovnika i koji ima oko 8.800 zaposlenih, nisu birali Kinezi, već Virovitičani. Ovo što se dogodilo kod nas, ne događa se ni u Napulju. Ni tamo se gradski pročelnici ne ubijaju baš svaki dan (lučki grad Napulj pod vlašću je talijanske mafije Camorre op.a)“, govori Prpić te dodaje da je u gradskom vijeću kao i ostatak oporbe 3. srpnja digao ruku protiv širenja gradonačelnikovih ovlasti u slučaju istrage oko nestalih milijuna i Palmova samoubojstva. Takav će potez, dodaje, građane koštati svakako više od 662.000 kuna koliko Kirin ima ove godine zajamčenih sredstava za koje mu ne treba posebno odobrenje gradskog vijeća, no očito mu ta suma nije dovoljna, već je zatražio od vijećnika (prvenstveno HDZ-a i partnera) da ta suma bude viša, a potrebna mu je za angažiranje neke od revizorskih i odvjetničkih kuća. 

„Može se pretpostaviti da će se raditi i o višemilijunskim iznosima. Naravno, mi članovi oporbe nismo htjeli potpisati bianco iznos koji može biti višemilijunski, a u konačnici će ga platiti građani Virovitice. Jasno je da gradonačelnik po zakonu ne može provoditi ekshumaciju i obdukciju, no mislim da je ju je nužno obaviti nad pokojnim Palmom kako bi se izbjegle razne špekulacije 'ulice'. Zato sam im na nedavnoj sjednici gradskog vijeća i rekao referirajući se na Glembajeve 'ako smo već varalice da nismo bar ubojice'. Nadam se da stvarno i nismo“, kaže Prpić koji baš kao i novinarka Anzulović prstom upire u projekt obnove parka i dvorca koji je ključ za razumijevanje nemilih događaja u gradu.

„Nadzorni inženjer odbio je potpisati one radove koji nisu izvršeni adekvatnim materijalima i na način koji je propisan projektnom dokumentacijom te se još prošle godine povukao s poslova nadzornog inženjera. Upravo zato sam prošle godine postavio pitanje o tome na gradskom vijeću i od pročelnice Đurđice Aragović dobio znakovit odgovor. 'Onaj tko nije dio rješenja, taj je dio problema i treba da ode'“, ispričao je Prpić.

Nadzorni inženjer projekta je otišao, a zamijenio ga je drugi. Prpić upozorava da su lokalne smouprave u Rumunjskoj i Bugarskoj platile ogromne penale Europskoj uniji jer su na nekim projektima ustanovljena odstupanja od projektne dokumentacije. 

Grob zatrpan cvijećem 

Prilikom radova, kaže nam Prpić, zbog prolaska kamiona urušena je konstrukcija starog mosta te je izliven novi most koji ne odgovara starom, a od 400 stabala koja su okruživala dvorac, srušeno je njih 300-njak.

„Uništili su uspomene mnogih generacija. U lipnju 2017. sam Kirinu postavio pitanje je li istina da će se posjeći 50% stabala u parku. On je izgubio živce te me izvrijeđao i oklevetao pa sam ga tužio i trenutno smo s tim slučajem na Županijskom sudu u Vukovaru. Čak je i gospodin dr. sc Milan Pernek sa instituta Jastrebarskog jednom ad hoc procjenom na 30-ak stabala procjenio da je s obzirom na zdravstveno stanje, potrebno srušiti samo jedno. Nažalost, tada je već bilo porušeno više 80%. Na moje pitanje gdje je završila vrijednija drvna masa, odgovorilo mi se da je samljevana u iverje što je suludo iz razloga što samo jedan metar kubni crnog oraha vrijedi gotovo 7.000 kuna. Zasađena su nova, a u prosjeku novozasađeno stablo košta 20.000 kuna“, priča oporbeni zastupnik te dodaje da je predosjećao da bi se gradu mogla dogoditi katastrofa.

„Vezano za imenovanje gospodina Palma za financije, više puta sam upozoravao Kirina da ne smjenjuje Vesnu Grbac, iskusnu financijašicu i da ne predaje tako važnu funkciju u ruke mlada i neiskusna čovjeka. U studenom prošle godine pitao sam Palma koliko je grad kreditno zadužen. Nije mi znao uvjerljivo odgovoriti, a mene su HDZ-ovci napali da sam ekonomski i financijski  nepismen i da ne znam što su to roll up krediti. Na kraju je nažalost ispalo da sam bio u pravu“, govori Prpić te i sam ukazuje na neke od nelogičnosti oko slučaja Palm.

„Knjigovođe s kojima sam razgovarao kažu da je nemoguće da jedan čovjek zakocka toliki novac bez da ostane neki vidljivi trag. Već mjesec dana čekamo objavu izlista iz kockarnica i dokaze o navodnom kockarskom poroku pokojnika. Više od mjesec dana nemamo ni jedan podatak o poslovanju grada i banke, no prošli je petak po nekim informacijama, dokumentacija banke dostavljena gradu, a mi još uvijek nemamo apsolutno nikakvu informaciju o tome. Isto tako, znakovito je da je na sjednici prošli utorak Kirin sjedio i šutio.

Ni jednom nije ustao za govornicu, niti se javio za riječ. Opći je dojam bio da se na određen način već ponaša kao da je optužen ili da je sama gradska uprava na optuženičkoj klupi. Držim da šutnjom sam sebi 'puca u nogu' i dopušta da 'ulica' kreira svakojake priče", kaže Prpić, a sve će na kraju iz svog džepa platiti građani.

"Nažalost, manjak u gradskoj kasi morat će se namiriti. Vrlo je izgledno da će dijelovi grada ostati bez prijeko potrebnih cesta, nogostupa, a nije isključeno da će ponovno morati poskupiti komunalna naknada“ Dijelovi grada ostat će bez asfalta i nogostupa. Zbog svega  toga sam zatražio ne samo ostavku gradonačelnika već i raspuštanje kompletnog gradskog vijeća. Svakako, Kirin nije jedini krivac za sve ovo. Naime, on je svo vrijeme dobivao podršku od vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HSP Ante Starčević koji su koalicijski patrneri HDZ-u pa sam stoga na zadnjoj sjednici slikovito rekao svima njima da sada kao što to pjesnik kaže 'ostani đubre do kraja', ostanu uz svog gradonačelnika, a ne ostave ga na cjedilu kao što su ostavili Sanadera“, zaključio je slikovito Prpić.

Baš kao i u gradskoj upravi, tišina vlada i na virovitičkom groblju gdje počiva nesretni pročelnik Siniša Palm. Njegova je grobnica prekrivena debelim slojem suhog cvijeća. Nadamo se da istinu o njegovoj smrti i okolnosti pod kojima je umro neće prekriti veo šutnje i zaborava.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier PalmVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.