Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Komentar

Poraz ledene kraljice

  Jelena Lovrić           09.03.2010.         1380 pogleda
Poraz ledene kraljice

Iz sukoba s Vladom oko poticaja seljaci izlaze kao moralni pobjednici. Dobili su manje nego što su tražili, ali više nego što im se na početku nudilo. Vlada je priznala i postojanje dugovanja iz pretprošle godine, premda je dosad tvrdila da je država sve svoje obaveze podmirila. Jedna teška i komplicirana situacija na koncu je riješena, kako i treba, kompromisom. Ali tek treba vidjeti kako će premijerka Jadranka Kosor ispuniti obećanja za koja je još jučer tvrdila da bi srušila državni proračun i ugrozila isplatu plaća i mirovina. I kani li ih uopće realizirati ili je, kao i lani, stavila potpis s figom u džepu, samo da traktore makne s prometnica.

Seljaci su moralni pobjednici zato što su pokazali da su se za svoje interese spremni boriti. Tjedan su dana proveli na cestama, na zimi i nepogodi. Nisu baš imali podršku javnosti, ali su ostali homogeni. Vlada ih je podcijenila. Podcijenila je i kipuće masovno nezadovoljstvo. U Hrvatskoj je sustav poljoprivrednih poticaja loše skrojen, probleme ne rješava, nego generira. Ogromna se sredstva troše bez rezultata. Ni svježe postignuti dogovor sa seljacima neće u tome ništa promijeniti. Ali za politiku je odgovorna Vlada. Ona postavlja okvir. Njena je politika prema selu doživjela fijasko. Seljaci su se samo borili za ono što im je obećano.

Seljaci iz pobune izlaze kao moralni pobjednici i zato što se, šaljući policiju na prosvjednike, Vlada pokazala moralnim gubitnikom. Angažiranje interventnih vodova može se argumentirati potrebom da se ne dopusti blokada graničnih prijelaza, stvaranje kaosa i anarhije. Vlada je odgovorna da osigura odvijanje normalnog života u državi. Ali policija je ipak nekako previše lako posegnula za silom. Tukla je ljude, izazvala revolt. Lako se moglo dogoditi da stvari izmaknu kontroli. Kao što je policija u slučaju Varšavske ulice u Zagrebu, po mišljenju suda, prekoračila svoje ovlasti, i u slučaju seljačkih prosvjeda na koncu se pokazala lakom na pendreku. Neki portali sada podsjećaju da je nedavno u sličnoj situaciji u Srbiji njihova policija javno odbila maknuti prosvjednike s pruga, cesta i drugih vitalnih objekata. "Prije nego što se krene na gladne radnike, prvo treba vidjeti što je te ljude natjeralo na ulice", objavio je sindikat policije odbijajući da, kako je rekao, napadne radnike s kojima suosjeća.

Vlada je moralni gubitnik i zato što je pokazala veliku socijalnu i ljudsku bešćutnost. Nadležni ministar Čobanković isprva je tvrdio da neće seljacima ići na pregovore, ali se ipak morao predomisliti. Ljudi su svjesni da je situacija u državi teška, ali očekuju da im se to ljudski kaže.

U sedam dana prosvjeda premijerka nije našla vremena da ih primi. Niti je smatrala potrebnim izaći pred javnost i izvijestiti o financijskom stanju države. Osam mjeseci otkako je na čelu Vlade, naciji još nije predstavila plan spasa. Razrađen plan izlaska iz krize u Vladi zapravo ne postoji. Ali se zato blati i napada predsjednika Josipovića zato što se uopće usudio razgovarati sa seljacima. Što je primarno bila premijerkina zadaća. Ima je posvuda, samo ne tamo gdje je najteže. Stilom ledene kraljice pokraj traktorskih je kolona samo projurila, sada prijeti da će seljacima naplatiti štetu zbog blokada prometnica.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
9.3.2010. 14:22
"Neki portali sada podsjećaju da je nedavno u sličnoj situaciji u Srbiji njihova policija javno odbila maknuti prosvjednike s pruga, cesta i drugih vitalnih objekata. "Prije nego što se krene na gladne radnike, prvo treba vidjeti što je te ljude natjeralo na ulice", objavio je sindikat policije odbijajući da, kako je rekao, napadne radnike s kojima suosjeća."

ista je situacija na zapadu, neka se netko sjeti da je policija rastjerivala mirne prosvjede????Još iz kategorije Komentar