Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Gospodarstvo

Porast prodaje automobila. Od 1. siječnja 2017., zbog novih nameta - nova poskupljenja

        15.12.2016.         1558 pogleda
Porast prodaje automobila. Od 1. siječnja 2017., zbog novih nameta - nova poskupljenja

Hrvatsko tržište novih automobila u posljednje vrijeme ima konstantu rasta od oko 20 posto u odnosu na prošlu godinu i, prema svim pokazateljima, 2016. godina završit će se s petinom više novoregistriranih vozila nego lani.

Naime, u 11 mjeseci ove godine prodan je ukupno 40.631 novi automobil, što je u odnosu na isto razdoblje lani, kad je zabilježeno 33.607 novih registracija, plus od 7024 prodanih vozila. Dakle, u razdoblju od siječnja pa do kraja studenog ove godine broj prodanih novih automobila porastao je za petinu u odnosu na lani ili, točnije, za 20,90 posto.

U posljednjem ovogodišnjem mjesecu očekuje se prodaja još oko 3000 novih vozila, tako da bi do kraja godine moglo biti 43.500 novih registracija. S obzirom na najave novih posebnih poreza na motorna vozila koji stupaju na snagu 1. siječnja 2017., što se izazvati nova poskupljenja vozila, možda kupci preduhitre nove poreze pa tijekom prosinca po nižim cijenama nabave nove automobile, što bi rezultiralo još boljom prodajom.

Dok za ovu tezu možemo napisati "možda", s druge strane jedno je sigurno – novi će porezi negativno utjecati na prodaju novih automobila i prouzročiti pad tržišta u idućoj godini, a porast broja registracija rabljenih.

Studeni je bio jedan od uspješnijih ovogodišnjih mjeseci po broju prodanih novih vozila, s obzirom na to da je zabilježeno 2826 novih registracija, što je u odnosu na isti mjesec lani povećanje za 22,44 posto.

Što se tiče županija i regija, u prvih 11 mjeseci najbolju prodaju i dalje ostvaruje zagrebačka regija, gdje se registriralo 35,44 posto novih automobila, dakle više od jedne trećine nego u cijeloj Hrvatskoj, točnije 14.401 novo vozilo.

Na drugom i trećem mjestu, zahvaljujući registracijama za rent-a-car tvrtke u jeku priprema za turističku sezonu, i dalje su Požeško-slavonska i Bjelovarsko-bilogorska županija s 3917, odnosno 3157 novoregistriranih automobila. U tržišnim postotcima to je 9,64, odnosno 7,77 posto.

Na četvrtom je mjestu Splitsko-dalmatinska županija s 3098 prodanih novih automobila (7,62 posto tržišnog udjela), dok je peta Primorsko-goranska županija, gdje je zabilježena 2891 nova registracija (7,12 posto). Najlošije su županije i dalje Ličko-senjska sa 129 novih registracija ili 0,32 posto tržišnog udjela, te Virovitičko-podravska, koja ima 150 prodanih novih auta ili 0,37 posto tržišnog udjela.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo