Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Zdravstvo

Porast broja problematičnih i patoloških kockara

        09.01.2014.         1586 pogleda
Porast broja problematičnih i patoloških kockara

 

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije objavio je na svojoj web stranici (www.zzjzvpz.hr) godišnje izvješće o radu Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja za 2013. godinu (Godišnjak za 2013. godinu). Izvješće obuhvaća aktivnosti u prevenciji i suzbijanju ovisnosti koje su se protekle godine provodile na području Virovitičko-podravske županije te aktivnosti u području skrbi o mentalnom zdravlju ljudi.

Statistički pokazatelji upućuju na daljnji porast ukupnog broja ovisnika koji su klijenti Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije (to je porast od 12,6% u odnosu na godinu ranije). Najveći je porast broja liječenih alkoholičara koji su uključeni u stručne programirane aktivnosti (gotovo za 20%), zatim ovisnika o kanabinoidima (9%) te potom opijatskih ovisnika (oko 5%). Zabilježen je i porast broja problematičnih i patoloških kockara koji su pomoć potražili u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije te osoba s teškoćama mentalnog zdravlja. Od početka rada s ovisnicima 2000. godine do sada je u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije evidentirano 429 klijenata (velikom većinom ovisnika, a nešto manje osoba s teškoćama u mentalnom funkcioniranju) Klijenti su uglavnom s područja Virovitičko-podravske županije, iako se mora napomenuti kako kvalitetan pristup tretmanu ovisnika dovodi do toga da se našim stručnjacima za pomoć javljaju i osobe iz susjednih (a ponekad i iz udaljenih) županija.

Posebno je važno područje djelovanja stručnjaka Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije prevencija ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja, osobito ona usmjerena najranjivijoj populaciji djece i mladih. U tome smislu provode se brojne sustavne aktivnosti a svake se godine osmišljavaju i novi pristupi i projekti kojima se osiguravaju i financijska sredstva za ovako raznolike aktivnosti. U tome se smislu iz godine u godinu razvija i dobro ustrojena međusektorska suradnja, osobito s odgojno-obrazovnim ustanovama.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije aktivno sudjeluju i svoja znanja i iskustva promoviraju na najznačajnijim stručnim i znanstvenim skupovima koji su posvećeni pitanjima ovisnosti o drogama, alkoholizma te problematičnog i patološkog kockanja, pa i onima posvećenima pitanjima nasilja i slobodnog vremena. Godinu 2013. obilježilo je nekoliko aktivnih sudjelovanja naših stručnjaka na značajnim stručnim skupovima i u inozemstvu (u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Mađarskoj) na kojima su uspješno predstavljena njihova postignuća i publikacije.

Osobito je značajan doprinos stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije u području sve važnije proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju ljudi. Podsjetimo, na inicijativu profesora Siniše Brlasa, psihologa u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije, još je 2010. godine pokrenuta inicijativa za afirmacijom psihologije u području skrbi o mentalnom zdravlju te su od tada pa do 2013. godine u izdanju Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije publicirane četiri knjige unutar projekta „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja". To je jedinstveni projekt ne samo u hrvatskoj psihologiji i u našoj zemlji, nego i u širemu europskom okruženju, a pokrenut je upravo u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije.

Profesor Siniša Brlas već se odavno afirmirao u našoj zemlji kao prepoznati stručnjak u području prevencije i suzbijanja ovisnosti čije knjige otkupljuje država za potrebe provedbe preventivnih aktivnosti, a 2013. godine za njegova je izdanja iskazan interes i pojedinih izdavačkih kuća kao i nevladinih udruga.

Navedeni rezultati pozicioniraju Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije kao jedan od vodećih zavoda koji čine stalne kvalitativne pomake u radu, ne samo na županijskoj razini. Rezultat je to i kontinuiranog stručnog rada ali i izvrsne koordinativne uloge Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije na čelu kojega je već godinama prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus koji je i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije.

Više o statističkim i ostalim pokazateljima možete pogledati na www.zzjzvpz.hr.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo