Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Aktualnosti

Poplavljeni podrumi kuća, ceste i njive

        17.05.2010.         1823 pogleda
Poplavljeni podrumi kuća, ceste i njive

VIROVITICA/SLATINA/OSIJEK – Kiša na području Virovitičko-podravske županije nije prestajala padati gotovo 40 sati pa je na blagdan sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika od poplava, prouzročila znatnu štetu na poljoprivrednim površinama, gospodarskim objektima i obiteljskim kućama. Zbog izlijevanja potoka Hrvatske vode na temelju Plana obrane od poplava lokalnih voda na području Virovitičko-podravske županije proglasile mjere izvanredne obrane od poplava. Zbog velike količine oborina došlo je do prelijevanja vode preko kolnika u Miljevcima, Boriku, Lukavcu, Dvorskoj, Pivnici i Pčeliću te na državnoj cesti D2 u Virovitici kod tvrtke Hrvatski duhani, Bistrici i Donjim Meljanima.
Bujica je kod Žubrice odnijela mostić na poljskom putu, a voda na ulazu u Suhopolje iz pravca Slatine opasno se približila Podravskoj magistrali.
Vjetar je u selima Novaki i Gornji Miholjac čupao stabla i bacao ih na prometnicu. Kritično je bilo u selima Sopje, Španat i Bistrica te na području općine Suhopolje, a vatrogasci su ispumpavali vodu i iz obiteljskih kuća na području Virovitice i Slatine. Na nastradala područja izašle su interventne ekipe Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i vatrogasaca.
»Zbog stalnog rasta vodostaja još u subotu navečer proglašeno je pripremno stanje, a u nedjelju ujutro stanje redovne obrane od poplave. Odmah smo angažirali vatrogasce i svu raspoloživu mehanizaciju kako bismo odčepili kanale i spriječili vodu da ugrozi stanovništvo sela Borova, Žubrica, Orešac, Budanica, Žiroslavlje i Cabune. Na žalost, brojni podrumi i bunari kuća su poplavljeni«, izjavila nam je načelnica Općine Suhopolje Zlata Šljivac.
»Ovako je već trideset godina, uvijek za obilnih padavina mi plivamo. Navezao sam i zemlju, ali ne pomaže«, kaže nam Blagomir Vukomanović iz Borove.
Neprocjenjive štete nastale su na svim poljoprivrednim površinama. »Na nekim kulturama, kao što su duhan i kamilica, one su stopostotne. Nisu samo stradale one površine koje su prekrivene vodom već i sve ostale jer ovo je previše vlage za sve kulture«, kaže poljoprivrednik i donačelnik Općine Suhopolje Željko Mikolčić. Poljoprivredniku Zvonku Pipiću pod vodom je polje od 16 hektara, na kojemu je prije samo nekoliko dana posadio duhan. »Šteta je stopostotna, nema pomoći. Od ukupno 32 hektara koliko obrađujem i na drugim mjestima poplavljeno mi je 70 posto površina«, izjavio nam je Pipić.Kiša koja je u Slavoniji obilježili protekli vikend padat će i danas, no slabijeg intenziteta. Prestanak kiše trebao bi uslijediti u noći na utorak, kaže meteorolog Željko Lazanin. "U idućih nekoliko dana može se očekivati smirivanje vremena. Od utorka do kraja tjedna kiše još može biti, ali samo kao kratkotrajni pljuski. Vjetar će oslabjeti, pa ne treba ni strahovati od oluja. Temperature bi trebale ponovno rasti, no polagano, tako da se povratak pravog svibanjskog sunca i topline može očekivati tek u idućem tjednu", kaže Lazanin. Dodaje i kako se eventualni problemi s vodostajem mogu očekivati ako u Slavoniju dođu bujice iz gornjih tokova Drave i Dunava, koji su zadnjih dana opterećeni velikom količinom oborina.(I.K.S.)

Najgore na slatinskom području

Nakon što je jučer kiša neprekidno padala, na slatinskom su području oborinske vode nabujale potoke i rijeke te poplavile više od dvije tisuće hektara poljoprivrednih površina zasijanih proljetnim kulturama. Poplavljeno je i dvadesetak kuća, državne ceste D2 i D34, lokalne ceste, a kod Ćeralija se izlila rijeka Voćinka. U brojnim je mjestima slatinskog kraja i vjetar srušio stabla na prometnice pa su interventne ekipe neprestano bile na terenu i pomagale poplavljenima.
Neprocjenjive štete nastale su na svim poljoprivrednim površinama
40 sati je neprekidno padala kiša u pojedinim mjestima

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti