Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virovitica

Pomrčina Sunca viđena iz Virovitice

        31.05.2003.         4642 pogleda
Pomrčina Sunca viđena iz Virovitice
VIROVITICA, 31. svibnja - Dvadesetak članova Astronomskog astronautičkog kluba Dr. Ronald Parise Osnovne škole Vladimira Nazora iz Virovitice promatralo je i fotografiralo izlaz pomračenog Sunca. Pojava je za Virovitičane trajala od 5:03 do 6:14 sati kad je Mjesec "sišao" sa Sunčeva lika, doznali smo od profesora Zlatka Kovačevića, koji nam je ustupio i svoju fotografiju pomrčine Sunca, snimljenu iz Virovitice (točka: pored crkve Sv. Trojstva u Milanovcu) u 5.21 sati.
O ovoj pojavi, kako je pisalo na pozivnici Astronomskog kluba "najneobičnijeg izlaska Sunca u Vašem životu", više možete pročitati na ovim stranicama:
http://www.danijel.info/astronomija/sunce.html
http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html
http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/ASE2003/ASE2003.html
Zahvaljujemo Danijelu Reponju što nas je na njih uputio, a zahvaljujući njemu evo i nekoliko informacija o tome što je zapravo pomrčina Sunca: "Svi znamo da se Mjesec kreće oko Zemlje. Na svome putu, ponekada se nađe postavljen između Zemlje i Sunca, pa svojim prividnim diskom djelomično ili potpuno zakrije Sunce. Posve je slučajnost da su prividni promjeri Sunca i Mjeseca približno jednaki, pa zbog toga možemo promatrati tri vrste pomrčine Sunca: djelomičnu, prstenastu i potpunu. Pomrčina koju smo danas vidjeli spada u prstenaste pomrčine. Prstenasta pomrčina nastaje na način da Mjesec dođe u položaj da je udaljeniji od Zemlje, pa je prividno manji u odnosu na prividnu veličinu u Sunca i tada ne može potpuno prekriti vidljivi dio Sunca, pa se oko vidljive pločice Mjeseca zamjećuje dio Sunca u obliku prstena. Odatle i ime prstenasta pomrčina"; pojasnio nam je Danijel, a mi prenosimo vama, no, svakako preporučujemo da zavirite na njegove stranice i pročitate više i stručnije sve o ovoj pojavi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica