Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Kultura

Pomorska nostalgija Slavka Cimermana

  db/ foto:eg           12.08.2018.         2816 pogleda
Pomorska nostalgija Slavka Cimermana

Lijepu pomorsku večer svojim sugrađanima je jučer priuštio svima znani mladenački buntovnik i pustolov, najprvo na motorkotaču, a onda i mornar pa profesionalni pomorac, sakupljač suvenira i ljubitelj životinja te na kraju, iako to ne voli isticati, odličan spisatelj, Slavko Cimerman.

Živopisni domaći autor koji na vrlo zanimljiv publicistički ali i svoj osebujni način opisuje ''kruh sa sedam kora'' zaokružujući jedan dio svoga života koji je obradio s ovom trećom i završnom knjigom vlastite avanturističke trilogije.

''Mal di Fero'' je knjiga nastavak ''Svijeta na dlanu'' i ''Drumskih skitnica'' ali i završni pečat jednom vremenu poznatom po uzrečici ''živjeti se ne mora ali ploviti se mora!'' Kada su ''brodovi bili drveni a mornari čelični'' za razliku od danas kada su ''brodovi čelični a mornari drveni'' - autorski rečeno, a Cim itekako poznaje sve ono o čemu piše jer je sve to kroz život prošao od običnog putnika zanesenjaka i ''maloga od palube'' pa sve do kormilara.

Ova knjiga je ustvari presjek autorovih sjećanja i pomorske nostalgije u kojoj te brod uzme pod svoje i zavuče ti se pod kožu, kada su ti tijelo i krv puni soli pa nakon nekog vremena odmora opet dobiješ ''morsku bolest'' od koje se natrag vraćaš iz navike ali i neizdržljive čežnje...

Svojim stilom i opisima ovo iznimno djelo može vrlo slikovito poslužiti mnogim budućim pomorcima kao odličan pomorski i životni peljar.

Uvod u predstavljanje knjige pojasnila je ravnateljica knjižnice, Višnja Romaj, kronološki i metaforički se osvrnuvši na cjelokupan autorov rad dok je za kraj ljubaznošću Dinka Filipovića pušten dokumentarni film o ''Hrvatskoj čigri'' iz 1995 godine.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura