Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Slatina

Pomor babuški u Javorici

  Petar Žarković/Glas slavonije           19.07.2009.         1878 pogleda
Pomor babuški u Javorici

SLATINA - U posljednja dva dana ribočuvari Zajednice športsko-ribolovnih udruga na akumulacijskom jezeru Javorica kod Slatine pokupili su s površine vode nekoliko stotina kilograma uginule ribe. Ta pojava zabrinula je ribiče, ali i gradske vlasti, budući da je dio obale 15 hektara velikoga jezera uređen kao šetnica, a mnogi građani, osobito mlađi, nerijetko se i kupaju u jezeru.

O pojavi su obaviještene Hrvatske vode kao vlasnik objekta, čiji su predstavnici u petak posjetili Javoricu s predstavnicama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, gradonačelnikom Slatine Ivanom Roštašem, predsjednikom Gradskog vijeća Robertinom Repićem i predsjednikom Zajednice ŠRU Slatina Dragomirom Rončevićem. Predstavnice Zavoda za javno zdravstvo uzele su uzorke vode i, premda će rezultati analize biti poznati u srijedu, već sada se sa sigurnošću može utvrditi da je uzrok pomora ribe prirodna pojava rasta modrozelene alge na dnu jezera.

Tome u prilog govori podatak da je uginula samo babuška, dok desetak ostalih vrsta riba ne pokazuje nikakve znakove trovanja. Dragomir Rončević pojašnjava da se babuška hrani modrozelenom algom, koju ostale ribe izbjegavaju i koja je u većim količinama toksična, pa pojavu alge smatra jedinim uzrokom pomora. Silvio Brezak, voditelj Službe zaštite voda pri Hrvatskim vodama iz Osijeka, potvrdio nam je da se uzorkovanje vode iz Javorice obavlja redovito jednom mjesečno i da do sada nije bilo bitnih odstupanja od uobičajenih rezultata analiza.

- Kvaliteta vode je vrlo zadovoljavajuća, a i danas, prilikom uzimanja uzoraka vode, s obzirom na fiksiranje kisika i promjenu boje uzorka, vidjeli smo da otopljenog kisika u vodi ima više nego dovoljno i da je situacija s kisikom znatno poboljšana. Možemo reći da je tome pomogla i akcija u kojoj su ribiči u vodu stavili 500 kilograma hidratiziranog vapna.
Brezak ističe da je Javorica biser prirode, a takvi objekti, osim svoje osnovne namjene, pružaju i mogućnost razvoja turizma u lokalnoj zajednici.

- Samo na taj način, zajedničkim snagama i zajedničkim korištenjem, uspjet ćemo zaštiti ovaj prelijepi lokalitet.

“Budući da je u plićim dijelovima jezera izmjerena temperatura vode od 30,1 Celzijevog stupnja, pokušat ćemo u suradnji s Hrvatskim vodama aktivirati dva izvora kako bismo poboljšali dotok svježe vode u jezero. Time bismo pridonijeli očuvanju flore i faune jezera u budućnosti, a napravit ćemo i elaborat stanja na jezeru kako bismo izbjegli situacije poput ove", kaže slatinski gradonačelnik Ivan Roštaš. Rezultati analize vode bit će poznati u srijedu, no već sada se sa sigurnošću može tvrditi da je uzrok pomora ribe prirodna pojava rasta modrozelene alge na dnu jezera.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina