Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Poljoprivreda

Poljoprivrednicima od idućeg tjedna dodatnih milijardu kuna

  poslovni.hr           15.02.2018.         1113 pogleda
Poljoprivrednicima od idućeg tjedna dodatnih milijardu kuna

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak na sjednici Vlade da će Ministarstvo poljoprivrede i Agencija (za plaćanja u poljoprivredi) od idućeg tjedna isplatiti dodatnih milijardu kuna za 100 tisuća poljoprivrednih gospodarstva, što je ocijenio učinkovitim načinom upravljana potporama kojim će, vjeruje, hrvatski poljoprivrednici biti zadovoljni.

Dodatnih milijardu kuna bit će isplaćeno poljoprivrednicima nakon što su lani u studenome isplaćeni avansi u iznosu od 950 milijuna kuna, rekao je Plenković.

Plenković je najavio da će sljedećeg tjedna u Virovitici na održavanju manifestacije Bioexpo koji sve više privlači i međunarodne partnere, održati 4. sljedeću sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Premijer uz vodstvo ministrice Gabrijele Žalac očekuje da posebne dvije teme budu poljoprivreda.

Od ministra Tomislava Tolušića kojem je to domaći teren premijer je rekao da očekuje veliki doprinos. Druga tema će biti gospodarstvo pri čemu će ministrica Martina Dalić govoriti o brojnim projektima koji se rade u okviru provedbe projekta Slavonija.

Dobre vijesti su, rekao je premijer, da je u 2017. povećan hrvatski izvoz i to za 13,9 posto za 2016., dok je uvoz povećan za 11 posto. Plenković je rekao da je Hrvatska orijentirana na 65 posto izvoza u članice EU i 70 posto uvoza. To govori da je hrvatska želja približavanja i ispunjavanja kriterija za Eurozonu više nego logičan s obzirom na orijentaciju hrvatske ekonomije.

Plenković je također ustvrdio kako je važno da ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nastavi aktivno djelovanje na pripremama za ulazak u Schengen.

"Naša je želja da ispunimo sve kriterije ove i tijekom iduće godine i onda da se najkasnije u vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om (prva polovica 2020.)  donesu i pozitivne odluke“, rekao je premijer.

Zaključio kako smo dobro pripremili teren i da sve što radimo na tom planu pokazuje da smo zrela i odgovorna članica koja će biti u stanju učinkovito nadzirati svoje vanjske granice koje će biti u skladu sa šengenskim kriterijima.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda