Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Poljoprivrednici ne odustaju od prosvjeda

  Agroklub           24.09.2011.         1865 pogleda
Poljoprivrednici ne odustaju od prosvjeda

Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) i Hrvatski seljački savez (HSS), kako su nam potvrdili jučer Stanko Zdravčević i Mijo Latin, neće odustati od prosvjeda koje su nedavno najavili, ako država ne pronađe model prema kojem bi trebala isplatiti poljoprivredne potpore za jesenske kulture iz prošle godine.

Podsjetimo, prema Zakonu o poljoprivrednim potporama (usklađenom sa zakonima EU), koji je na snazi od 1. siječnja ove godine poticaji za lanjske kulture trebali bi biti isplaćeni tek 2012., najkasnije do 30. lipnja.
- S ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem sastali smo se zbog naših zahtjeva za isplatom potpora već dvaput i oba nam je puta rečeno da novca u proračunu nema. Trebali bismo održati još jedan sastanak i ako ni tada ministar ne prihvati naš prijedlog da nam se poticaji, ako nema novca, isplate u cijelosti putem vaučera, potvrda ili nečeg sličnog s čime se može nabaviti repromaterijal kako bi se jesenska sjetva mogla obaviti kvalitetno, tada krećemo s pripremama za prosvjede na koje bi se mogao odazvati veliki broj seljaka, kaže Zdravčević.
Ministru su odredili rok do 27. ili 28. rujna da se očituje o njihovim zahtjevima. Zdravčević navodi kako su ministru predložili i da, ako država nema novca za sve, poticaje isplati samo seljacima, a ne i velikim poljoprivrednim tvrtkama.
- Kako bi se pomoglo seljacima koji su zabilježili i goleme štete od suše, tražimo da se i država i županije i jedinice lokalne samouprave odreknu svog dijela sredstava koje im pripadaju od zakupa poljoprivrednog zemljišta, kaže Zdravčević.

Mato Brlošić, predsjednik seljačke udruge Brazda, kaže kako ne vjeruje da će se u jeku najveće sezone poljoprivrednih radova seljaci masovno odazvati na prosvjede. "Hrvatska poljoprivredna komora razmatrala je probleme zbog neisplate poticaja, a za koje smo svi znali još prije godinu i pol da će biti isplaćeni tek 2012., a nitko tada nije reagirao. Osobno sam predložio da se na 100 punktova u cijeloj Hrvatskoj održe prosvjedi upozorenja na sat ili dva", kaže Brlošić, te napominje kako mu ove najave masovnih prosvjeda izgledaju kao da je riječ o neslanoj šali ili politikanstvu.

EU zbog suše krši zakone i farmerima isplaćuje poticaje

- Tražimo od Vlade da se ugleda na Europsku uniju i krene s isplatom poticaja. Prema informacijama s kojima raspolaže Hrvatska poljoprivredna komora, EU je zbog ekstremne suše i šteta, u cilju da pomogne svojim farmerima, donijela odluku da poticaje umjesto nagodinu počne isplaćivati od 16. listopada, a neke su članice dio već isplatile, kaže Brlošić.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pljuska
26.9.2011. 18:39
Nesloga među zaposlenima, nesloga među braniteljima, nesloga među seljacima, nesloga među opljačkanima i prevarenima, je glavni razlog zašto su gubernatorica Jaca i njeni lupeži iz bande lopovske još uvijek na vlasti, a ne u Remetincu gdje im je mjesto.

Umjesto da isplati poticaj seljacima onaj debil iz HSS-a maže debeloj guski vrat.

Dok država zakida seljake za njihov pošteno zarađeni novac one siva guska stalno hodočasti po Hrvatskoj, dijeli novac šakom i kapom, i polaže kamene temeljce www.vecernji.hr/regije/premijerka-kosor-kninu-polozila-kamen-temeljac-crkvu-clanak-330100

Ministarstvo crkvenog razvoja

Inače ministarstvo zaduženo za regionalni razvitak Hrvatske godišnje ulaže 70 milijuna kuna u crkvena dobra. To je novac kojeg Crkva dobije od države mimo zagarantiranih 350 milijuna kuna godišnje iz proračuna RH.

Ovo i više o plaćanju mita Crkvi može se pročitati na:
www.index.hr/vijesti/clanak/ministarstvo-crkvenog-razvoja-u-tjedan-dana-pankretic-dao-gotovo-milijun-drzavnih-kuna-crkvi-/573821.aspx


Još iz kategorije Poljoprivreda