Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Poljoprivreda

Poljoprivredna proizvodnja slabija, otkup prema planu

  llidija Aničić glasslavonije           26.07.2017.         2068 pogleda
Poljoprivredna proizvodnja slabija, otkup prema planu

U AgroFructus Grupi, specijaliziranoj za proizvodnju, otkup, skladištenje, pakiranje i prodaju svježeg i prerađenog voća i povrća sa sjedištem u Donjem Miholjcu, u tijeku je intenzivan otkup voća i povrća.

Otkupni centri

- Otkup AgroFructus obavlja kroz razgranatu kooperantsku mrežu po cijeloj zemlji, preko otkupnih centara u Donjem Miholjcu, Lozanu, Varaždinu, Puli i Opuzenu. Do sada je otkupljeno oko 20 tisuća tona raznog voća i povrća, što je na razini prošle godine. Glavni proizvodi u ovom dijelu sezone su paprika, rajčica i lubenica, a od voća najzastupljeniji su marelica i šljiva - doznajemo od Marine Kresoja, voditeljica ureda predsjednika Uprave AgroFructus Grupe.

Inače, tvrtka godišnje otkupi više od 120.000 tona voća i povrća te ostvari više od 600 milijuna kuna prometa. Iako otkup ide prema planu, Kresoja kaže da je na terenu vidljiv pad.

- Osim vremenskih neprilika, kao što su tuča i mraz te sada suša u Slavoniji, dio poljoprivrednika odustaje od proizvodnje zbog neisplativosti i sve većeg problema radne snage, što s druge strane rezultira povećanim uvozom voća i povrća. Situacija u Agrokoru također je utjecala na poljoprivredne proizvođače i njihovu likvidnost, no potrebe tržišta su ostale iste pa se dio njih okreće drugim kanalima distribucije - naglašava Kresoja te dodaje da samo otkupni centar AgroFructusa u Donjem Miholjcu, površine oko 10.000 četvornih metara s 9600 metara kubičnih kondicioniranog prostora, surađuje s više od 300 kooperanata.

Prerada u Marinadi

Zaokružujući proizvodni ciklus, dobar dio otkupljene robe završava u AgroFructusovoj Marinadi d.o.o. u Slatini, jednom od najvećih proizvođača pasteriziranog voća i povrća u regiji. Ta je tvrtka u sastav AgroFructusa ušla 2011. godine, a 2014. u njoj je u rad pušten novi proizvodni pogon vrijedan više od 60 milijuna kuna. Tom su se investicijom značajno povećali kapaciteti te se osigurala proizvodnja visokokvalitetnih proizvoda. Novi pogon jedan je od najsuvremenijih u Europi, a kapacitet proizvodnje je 20.000 tona voća i povrća. Surađuje sa svim većim trgovačkim lancima u Hrvatskoj, a osim na domaće tržište, plasira proizvode i na tržišta Australije, Kanade, SAD-a Švicarske, Švedske, Njemačke, Češke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Libije i Izraela. Izvoz čini 20 posto ukupnih prihoda, a većina proizvodnje plasira se pod privatnim markama trgovačkih lanaca. Posjeduje čak 60 posto tržišnog udjela u segmentu pasteriziranog voća i povrća u Hrvatskoj.

Marinada je, naime, izgradila kooperantsku mrežu poljoprivrednih proizvođača na području Hrvatske kako bi osigurala dovoljne količine kvalitetnog voća i povrća. Plan AgroFrucutusa je investirati u nadogradnju i modernizaciju sustava za proizvodnju pod vakuumom ukuhanih proizvoda od voća i povrća, što će rezultirati povećanjem postojećh kapaciteta i kvalitete gotovih proizvoda, te u projekt izgradnje automatiziranog regalnog skladišta kapaciteta 22.000 paletnih mjesta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda