Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  O dizajnu

Poljoprivreda kao dio urbanog života

  Krunoslav Kovač           20.09.2022.         2585 pogleda
Poljoprivreda kao dio urbanog života

Svakim danom poljoprivreda pronalazi nove puteve u naše gradove. Usuprot trendu globalne urbanizacije pojavljuje se potreba za malim urbanim vrtovima. Jedan od razloga tome je što danas 50% svjetske populacije živi u gradovima.

Kanadski, američki i njemački arhitekti i urbani dizajneri predvodnici su u osmišljavanju urbanih vrtova na krovovima zgrada. Najveći napredak u izgradnji zelenih krovova napravljen je u Torontu putem zakonske regulative. Naime, za sve nove zgrade bruto površine veće od 2000 m2 potrebno je projektirati i izvesti zelene krovove namijenjene za urbani vrt. Torontu su se sa sličnim propisima pridružili New York i San Francisco.

Postaje sasvim normalno da se na ravnim neiskorištenim krovovima tržnica i šoping centara podižu urbani vrtovi za uzgoj sezonskog voća i povrća uz korištenje raznih tehnika ekološkog uzgoja. Time se znatno smanjuju troškovi transporta, skladištenja, hladnjača i pakiranja te se potiče socijalna integracija i zajedništvo stanovnika pri uzgoju „svoje“ zdrave hrane na svom krovu kuće ili zajedničkoj okućnici. Često susrećemo reklamne poruke poput „jagode i salata ubrani prije jednog sata“.

Je li personalizirana isporuka hrane istoga ili sljedećeg dana budućnost urbane poljoprivrede? Važno je spomenuti da sve zgrade na čijim su ravnim krovovima izgrađeni urbani vrtovi dodatno su energetski učinkovitije.

Davne 2015. godine, prije mnogih globalnih promjena kojima smo na žalost bili svjedoci, arhitektonski tim Martina Tišljar, Neven Vlahović i Krunoslav Kovač predložili su inovativni projekt rekonstrukcije Gradske tržnice u Virovitici. Jedan od glavnih elemenata projekta bio je hidroponski ekološki uzgoj voća i povrća u stakleniku na krovu tržnice. Tržnica je projektirana da bude energetski neovisna zahvaljujući solarnim panelima, a prikupljena kišnica iskoristila bi se za pranje i zalijevanje biljaka. Tada takav projekt još nije bio zabilježen na našim prostorima i nažalost nikada nije realiziran. Možemo se samo nadati da će nova gospodarska situacija potaknuti novi interes za ekološku poljoprivrednu proizvodnje u našem gradu.

Sponzor serijala o dizajnu je ie-centar.

 

Urbana farma na krovu bolnice u Bostonu (2019. godina)

Hrana je lijek i zato je ova bolnica uzgaja na svom krovu.

Urbana farma na krovu bolnice u Bostonu

 

Staklenik Farme Lufa na ravnom krovu trgovačkog centra Montreal (2017. godina)

Površina staklenika cca 7000 m2. Projekt financijski podržala kanadska vlada.

Staklenik Farme Lufa

Staklenik Farme Lufa

Kanadski premijer Justin Trudeau i Lauren Rathmell u stakleniku Lufa Farms u ožujku 2017. godine

 

Supermarketi budućnosti (2021. godina)

Prvi supermarket u Njemačkoj sa staklenikom na krovu izgrađen je u Wiesbadenu. Maloprodajni lanac trgovina REWE angažirao je tim arhitekata i hortikulturnih inženjera koji su osmislili pilot projekt: samoodrživ zeleni supermarket sa staklenikom na krovu za uzgoj voća i povrća. U planu im je izgraditi još 200 zelenih supermarketa.

Supermarketi budućnosti

Supermarketi budućnosti

 

Tržnica u Brooklynu

U trgovačkoj zoni Brooklyna na postojećem ravnom krovu tržnice izgrađen je suvremeni staklenik za cjelogodišnju proizvodnju povrća i ukrasnog bilja.

Urbana farma u Irskoj (projekt iz 2021. godine)

 

Urbana farma u Irskoj (projekt iz 2021. godine)

Preuređenje ravnog krova javne garaže u urbani vrt. Projektanti osmislili krov parkirališta prenamijeniti u urbanu farmu u centru Corka. Autori projekta predložili su kombinaciju staklenika i otvorenog vrta.

Urbana farma u Irskoj (projekt iz 2021. godine)

 

Gradska tržnica Virovitica (projekt iz 2015. godine)

Površina ravnog krova Gradske tržnice pogodna je za stakleničku višekatnu hidroponsku proizvodnju na površini od 1250 m2. Prema proračunima stručnih službi moguća je godišnja proizvodnja od otprilike 400 tona voća i povrća.

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu