Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Županija

Poljoprivreda i obrazovanje kao temelj snažnijeg razvoja Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije

  obž/foto Kristijan Toplak           09.04.2022.         3145 pogleda
Poljoprivreda i obrazovanje kao temelj snažnijeg razvoja Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sa suradnicima primio je u službeni posjet izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvođeno županom Igorom Androvićem. Brojne su teme koje vežu ove dvije županije, osobito imajući u vidu Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a fokus ovog sastanka bio je na projektima vezanim uz sustav obrazovanja te projekti u poljoprivredi i gospodarstvu.

Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija poljoprivredni su krajevi i obje su županije usmjerene na razvoj upravo te djelatnosti, oslanjajući se na sustave navodnjavanja kao budućnost poljoprivrede. „Virovitičko-podravska županija ima tri sustava navodnjavanja, od kojih je posljednji pušten u rad prije godinu dana, a naš je cilj za sedam do osam godina imati deset tisuća hektara zemljišta pod sustavima navodnjavanja“, rekao je župan Andrović.

Osječko-baranjska županija će do kraja godine imati dovršena četiri sustava za navodnjavanje. Za tri sustava navodnjavanja Županija je investitor, i to - Mala šuma-Veliki vrt, Poljoprivredni institut Osijek te Budimci-Krndija, dok je za Sustav navodnjavanja Puškaš sufinancijer Hrvatskim vodama.

„Budućnost poljoprivrede leži u sustavima navodnjavanja. Prilikom posjeta Izraelu susreli smo se s predstavnicima najjačih tvrtki u tom polju i uvjerili se u važnost ustrajanja na toj viziji razvoja poljoprivrede. Održiva poljoprivreda i samodostatnost posebno su važne u svjetlu najavljenih snažnih poremećaja opskrbnih lanaca uslijed rata u Ukrajini“, rekao je župan Anušić, naglasivši i da je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, koji će početi s radom ove godine, jedna od ključnih karika novog smjera poljoprivrede.

Andrović najavio je da će Virovitičko-podravska županija projektirati sušionicu povrća, koju će potom povezati sa sustavima navodnjavanja gdje bi se proizvodilo korjenasto povrće. „Razgovarali smo i s predstavnicima određenih tvrtki koje su zainteresirane upravo za tu vrstu proizvoda i samim time imamo spremno i tržište gdje bismo ga plasirali“, rekao je Andrović.

Poticanje izvrsnosti u obrazovanju cilj je obiju županija, a posebice unaprjeđenje sustava obrazovanja koji bi pratio ubrzani razvoj društva. „Osječko-baranjska županija ulaže u izvrsnost na više razina, kroz Centar izvrsnosti, dva Centra kompetentnosti te Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske kojim se povezujemo upravo s Virovitičko-podravskom županijom“, rekao je župan Anušić, dodavši da je riječ o projektnom prijedlogu koji je Županija kao nositelj prijavila na Poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, pri čemu je Projektni partner Virovitičko-podravska županija.

 „Projektom se žele ojačati kapaciteti institucija osnovno-školskog obrazovanja u dvjema županijama i gravitirajućim područjima, s naglaskom na STEM području“, dodao je Andrović.

Suradnja u razvojnim projektima ključ je snažnijeg impulsa gospodarskom pa i društvenom razvoju, što ovakve koordinacije čini vrlo važnima, zaključeno je na sastanku.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija