Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Čavlović

Politika dojmova, vjerovanja i pretpostavki

  Sanja Modrić/Novi list           29.04.2014.         2158 pogleda
Politika dojmova, vjerovanja i pretpostavki

O vo sa ravnateljicom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanac stvarno jako smrdi na namještaljku. Nju, svoju šeficu, optužuje neka zaposlenica osječke porezne uprave koja je sama u velikoj nevolji. U ožujku je ona uhapšena zbog toga što je navodno štitila tvrtku OLT stopirajući ovrhu poreznog duga te tvrtke od skoro 30 milijuna kuna. To je otkrila unutarnja kontrola Linićevog Ministarstva financija. Ta žena se sada brani tvrdeći da je tako postupila jer joj je to naredila ravnateljica u telefonskom razgovoru. 

   Nije baš uvjerljivo zar ne? 

   Prije djeluje kao pokušaj svaljivanja krivice na drugoga. Ali opet, tko zna... Možda nisam u pravu. Možda naprosto još ne znamo sve. 

   Svakako, ravnateljicu Čavlović Smiljanac ministar Linić je odbio smijeniti iako je Policija protiv nje, zbog optužujućih tvrdnji njene podređene, podnijela kaznenu prijavu USKOK-u. Možda je Linić dobro procijenio da nije kriva. Ali postoji i mogućnost da se na kraju pokaže kako je drastično pogriješio. U javnosti će se svakako špekulirati o njegovom postupku i njegovim motivima. Nekima će se sigurno činiti da štiti svoju suradnicu. Nije li štitio i svoga pomoćnika Šegona u aferi s kreditom HBOR-a? Ali drugi će imati dojam da je u do sada poznatim okolnostima ipak bolje ne brzati s kaznenim mjerama. 

  O vu malu slagalicu o dojmovima, vjerovanjima i pretpostavkama srdačno posvećujem našem zakonodavcu. Zar je moguće da ti mudri čimbenici naše politike doista ne vide što im je činiti? I to nakon slučajeva Lovrić Merzel, Sabo i svih onih koji su se dešavali godinama prije. Zašto, dakle, u Hrvatskoj još uvijek nemamo proceduru po kojoj bi se nadležni bili dužni ravnati uvijek kad kakav javni službenik zapadne u probleme? 

   Zašto bi ministar Linić, po svojoj volji i savjesti, sada odlučivao o tome treba li Nada Čavlović Smiljanac biti smijenjena, ili suspendirana, ili je treba (i do kada?) ostaviti da normalno radi? Zašto bi Linićevi ili bilo čiji dojmovi bili faktor na temelju koga će se donositi važne odluke kad se takav nepotrebni i neozbiljni voluntarizam može lako supstituirati protokolom, odnosno rutinskim redoslijedom koraka koji bi jednako vrijedio za sve slične situacije? 

   Utisci i nagađanja su zgodna zabava za uz kavu i za kod kuće, ali u službenim ih se stvarima potrebno kloniti. Stoga je, napokon i što prije, nužno odrediti pravila igre kako bi se moglo jednostavno i tipski reagirati uvijek kada se određene osobe koje obavljaju javni posao suoči s utvrđivanjem odgovornosti za kršenje zakona. 

  P ritom se »skala« mjera treba ići od lakših prema težima s obzirom na vrstu i faze postupka. Bitno je, dakle, stoji li iza kaznene prijave privatni tužitelj ili policija. Je li riječ o teškim ili lakšim optužbama. Je li DORH već prihvatio kaznenu prijavu i pokrenuo istragu. Je li već podignuta optužnica, te, na koncu, je li krivica već utvrđena na sudu, nepravomoćno odnosno pravomoćno. 

   Dok tih kriterija nema, s ljudima čiji je integritet na kušnji postupa se neujednačeno i na temelju varljivih dojmova, a slučajevi koji tek trebaju proći provjeru popraćeni su u društvu nepotrebnom histerijom i pozivima na linč. Što, dakle, čeka zakonodavac i misli li se ovom neredu ikad stati na kraj?

Komentar Sanje Modrć, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

francek
30.4.2014. 20:10
mirovnjak !
Da mi je samo znati od kuda Vam zaključak da podržavam pljačku i lopovluk ? Vi sigurno o meni znate puno više nego ja sam ! A o Nadinom ćemo moralu imati prigode čuti kad za to dođe vrijeme ( isključivo mislim na funcioniranje pravne države ).
fitilj
30.4.2014. 19:41
Lijep pledoaje Sanje Modrić za Nadu Čavlović Smiljanec. Čudi me samo da taj posao nije odradio Boris Pavelić!
atma
30.4.2014. 19:10
Nažalost, u politici IPAK ima morala!? Ovo je neki novi moment. E moj @mirovnjak, kamo sreće kada bismo mogli ponosno ustvrditi da u politici itekako IMA morala. Ali opet nažalost, u politici NEMA morala!
mirovnjak
30.4.2014. 18:37
Francek!
Nisu se novci nosili u najlonskim vrećicama u milijunskim iznosima na Iblerov trg već na Trg žrtava fašizma.
U politici na tvoju veliku žalost ipak ima morala i nismo svi jednaki. I gospođa Nada je to pokazala. Pa ma koliko ti branio ne moral i pljačku vlastitog naroda u ime "Domoljublja"
francek
30.4.2014. 14:49
Makar šta !
Pa kako bi bilo uopće moguće pomisliti da netko od sadašnje vladajuće garniture nije anđeo.....??????????
drug
30.4.2014. 8:56
nano-59, pa državu nam od devedesete vode zatvorenici i kriminalci... Unutar stranački sukobi u sdp-eu podsječćaju me na povjesnu Tuđnanovu "Tuđmanu ne pkovati!... Tko zna tko kome ovdje pakuje...
Nano-59
30.4.2014. 8:35
Razmišljanje da je netko drugi kriv, je OK ali samo prvih šest mjeseci od dolaska na vlast, sve drugo je njemu i njegovim na leđima, sposobnost ili nesposobnost da uvedeš red u sferi poreza i obveza nastalih oko poreza i obveza. Nesposobnost Milanovićeve vlade je štetna koliko i lopovluk i drpačina Sanadore, te prelazne Kosoričine koja je imala za cilj da skrije razmjere katastrofe Sanadarevog šopinga i slobodne trgovine-krađe. Osobno mislm da svatko tko dođe u postupak istrage i moguće optužbe treba automatski isključen iz bilo koje sfere odlučivanja i utjecaja, a još manje da osobe s kaznenom prijavom ili odležanom kaznom, mogu uopće pristupiti bilo kojoj izbornoj listi za bilo koju funkciju ili bilo kakvo radno mjesto u državnoj ili javnoj upravi.
neutralan
29.4.2014. 21:50
Kriteriji u ovakvim slučajevima , kao što je , sa šeficom Porezne uprave i sličnima ... mišljenja sam , da ih treba udaljiti s radnog mjesta , dok istraga ne utvrdi činjenice. Siguran sam da u samom procesu istrage oni nisu u stanju kvalitetno obavljati svoje funkcije ( nervoza , stres i dr.)


Još iz kategorije Dossier Čavlović