Plenković o štrajku sindikata u školama: Ucjena nema, rješenja ima, razgovarat ćemo
Kujundžić ironizirao Beljakove prognoze o prijevremenim izborima 5. siječnja
Caritasova kuća u Brezovici proslavila 25. obljetnicu
Caritasova kuća u Brezovici proslavila 25. obljetnicu
Kujundžić očekuje "oporbenu predstavu" o njegovu opozivu u Saboru
Štromar: Puno je teže bilo ući u ovu Vladu nego što će biti izaći
Mediji i suicid: Odgovorno izvještavanje može pomoći u prevenciji samoubojstava

Političko i medijsko ludilo dosežu neslućene razmjere


  Gospodarstvo           Mijodrag Šajatović/Lider           20.03.2014.         974 pogleda
Političko i medijsko ludilo dosežu neslućene razmjere

Na stranici Hrvatskog vijeća za medije navedena su publicistička načela kojih bi se trebali držati nakladnici, urednici i novinari. Pa tako piše da ‘novinari čuvaju ugled, dostojanstvo i integritet svoje profesije...’, odnosno da su ‘nakladnici i novinari dužni poštovati etiku javne riječi i kulturu dijaloga’. I tako redom...

Trebalo bi, međutim, po hitnom postupku dodati još jedno publicističko načelo, koje bi otprilike glasilo: ‘Nakladnici i urednici imaju obvezu objavljivati bar pet posto članaka u kojima se piše o inicijativama i primjerima stvaranja dodane vrijednosti.’ Jednak bi postotak trebalo uvesti i kao obvezu za urednike središnjih televizijskih dnevnika.
Čini vam se čudnim? Smiješnim? Premalen postotak tražim? Hajde, molim vas lijepo, počnite posebno pratiti dnevne novine i središnje televizijske dnevnike! Nekoliko dana brojite teme koje govore o proizvodnji, ulaganjima, novim tehnologijama, uspjesima pojedinih tvrtki na domaćem i svjetskom tržištu, poslodavcima koji su otvorili deset ili više radnih mjesta u proteklih pola godine. Ili o državnim potezima koji izravno, u kombinaciji s poduzetništvom, pridonose stvaranju dodane vrijednosti u zemlji. Uvjerit ćete se da u pojedinim danima nema nijedne takve vijesti. Nijedne!

Nova vrijednost? Bez veze! Evo strukture dnevnika na jednoj televiziji: Krim, Haag, uhićenje narkobosa Šarića, smanjenje broja bolnica, sukob Milanović - Linić, selidba mirovinske štednje iz drugoga mirovinskog stupa u prvi, neisplata plaća, spori sudski postupci, vozači zbog neplaćenih kazni ne mogu produljiti vozačke dozvole, cijene benzina, dio Vrgorca bez vode, sirovine za eksploziv koje se ne čuvaju, otkazan festival u Šibeniku. I to je to.
Slično je u dnevnim novinama. U jednima sam pozitivnu, konstruktivnu temu našao tek na 24. stranici, i to malu priču kako će turisti u dalmatinskome mjestu ostaviti malo novca za zadovoljstvo mljevenja brašna u mlinu iz 1843. Ima i fotovjestica o informatičkom centru SRCE, koji je dobio superračunalo... ali za istraživanje ljudskog zdravlja. Opet bez izravnog doprinosa proizvodnji i izvozu. Naravno da su ovo vremena kad stvari pucaju na sve strane. Ali nije moguće da u Hrvatskoj nema ni pet posto poduzetnika, menadžera ili općenito inicijativa usmjerenih na stvaranje nove vrijednosti!
Jedino mjesto na kojem se još može naći priča o stvaranju dodane vrijednosti dvije su stranice rezervirane za vijesti iz biznisa. U medijima u kojima ih nisu ukinuli. Ali ti otočići konstruktivnosti nisu dovoljni da bi se u cjelini nekog medija stvorila realna slika života u Hrvatskoj. I da bi se počela stvarati kritična masa samosvijesti u ovoj zemlji da nismo izgubljeno društvo koje može spasiti samo potpadanje pod nečiji protektorat (ako može, u obliku koncesije na devedeset devet godina za zemlju u cjelini). Umjesto toga političko-medijsko ludilo doseže sve neslućenije dubine.

Nesposobni političari E, sada, u traženju odgovora zašto je medijska slika otišla u takvu krajnost odgovor nije jednoslojan. Jest, izdavači u borbi za preživljavanje idu na negativne primjere jer se čini da se njih više čita odnosno gleda. Ali, s druge strane, politika producira afere, prepucavanja unutar stranaka, između koalicijskih partnera, vlasti i oporbe... Svi su genijalci u međusobnom pljuvanju i podmetanju, ali osim nekoliko iznimaka nitko nije sposoban predložiti, a kamoli provesti nešto konstruktivno. Pa onda mediji takve primjere ne dobivaju na pladnju. Dok im se istodobno prljavo političko rublje svakog dana besplatno istovaruje pred vrata redakcija.
Opet, s treće strane, kad ministri dođu na konstruktivnu konferenciju ili obiđu pogon u kojemu se povećavaju proizvodnja i izvoz, zaluđeni urednici i njihovi novinari (obrambena taktika: moram imati što i drugi) potpuno zanemaruju sadržaj konferencije ili događaje te love političare za pitanja o tog dana aktualnoj aferi. Ludilo je potpuno.
Pa bi uz dopune publicističkih načela trebalo zakonom odrediti i politička medijska načela. Naravno, za njihovu provedbu vlast bi trebala imati medijske stručnjake koji bi taj projekt znali osmisliti i voditi. Ne u obliku spinova, nego utemeljene na realnim političkim projektima. Pri čemu se sva rezanja prava i preraspodjela sve manjega proračunskoga kolača nikako ne mogu uzimati kao nešto konstruktivno što u kratkom roku stvara toliko potrebnu dodanu vrijednost, odnosno bruto domaći proizvod.

Kolumna Ekonomalije Mijodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Sulejman veliki
21.3.2014. 6:27
E moj Bać Joza, od čega bi ti živo da ekonomija nije najvažnija stvar na svijetu, da nema novih vrijednosti. Dobro ti znaš koliko ljudi mora raditi da nahrani tvoje apetite i apetite ostalih danguba, foteljaša i guzonja koji mlate praznu slamu i šire demagogiju.
bać joza
21.3.2014. 0:10
Vrlo kvalitetno i razgovjetno proučena situacija hrvatske svakodnevice. Malo je onih koji uspijevaju u žabokrečini naše stvarnosti izdići se neopterećeni politikom i politikanstvom iznad bezglavog zaglupljivanja širokih narodnih masa.

Iako ekonomija nije najvažnija stvar za čovjekov život i njegov opstanak ovdje na zemlji, jer čovjek i nije stvoren za ovaj svijet nego za vječni, važno je ekonomske uspjehe poticati kako bi se ljudima omogućio dostojanstveniji život ovdje na zemlji i polako spremati za vječnost.


Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: