Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Politika

Političari zavoljeli druženja s biračima

  preneseno iz "Glasa Slavonije"           23.10.2003.         2280 pogleda
Političari zavoljeli druženja s biračima

POLITIČKE STRANKE U IV. IZBORNOJ JEDINICI SPREMNO DOČEKUJU PARLAMENTARNE IZBORE

Koga æe biraèi pomesti s politièke scene?

OSIJEK, 23. listopada – «I političari i analitičari suglasni su u jednom - predstojeći parlamentarni izbori bit će najneizvjesniji do sada. Takvi će biti i u IV. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju, gdje će dodatni dramatski zaplet državnim izborima dati politička previranja i sukobi na lokalnoj razini. Svi čelnici ovdašnjih stranaka smatraju da će se kriza u Skupštini Osječko-baranjske županije neizbježno odraziti i na kampanju za državni sabor. Zbog toga, a i koječega drugoga, ovdašnje su stranke, uz rijetke iznimke, dobro "nabrijane" pa valja očekivati da će predizborna kampanja u IV. izbornoj jedinici biti vrlo žestoka», piše u današnjem «Glasu Slavonije» novinar Miroslav Filipović, a mi tekst prenosimo u cijelosti.
. Iz razgovora s čelnicima najjačih stranaka na ovom području moglo se zaključiti kako će ovaj put biti vrlo malo javnih tribina i jednoobraznih političkih skupova. Stranke su očito dokučile da bolji učinak imaju druženja s građanima na kojima se jede, pije, pjeva i karta, od slatkorječivih monologa za govornicama. Uostalom i predizborne teme oko kojih se vrte stranke manje-više su iste: sanacija poljoprivrede, razvoj poduzetništva, gradnja cesta...

Druženja, zabavne večeri, domjenci...

Dosadašnje ankete potvrđuju HDZ kao najvećeg favorita u IV. izbornoj jedinici. Ovdje je, uostalom, i na prijašnjim višestranačkim izborima bila jedna od najtvrđih izbornih utvrda te stranke. Nedavni rezultati IRI-jevog istraživanja naklonosti birača na osječkom i virovitičkom području pokazali su da HDZ uživa potporu 35 posto birača, trostruko više od koalicije HSLS-DC, drugoplasirane u toj anketi. HDZ stoga samostalno izlazi na izbore. Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Branimir Glavaš najavljuje promjene u dosadašnjem načinu vođenja kampanje. "Više neće biti klasičnih predizbornih skupova. Naši kandidati susretat će se s građanima, ali ne s članovima stranke, već ponajprije onim neopredijeljenima i politički neopterećenima." U HDZ-u tako najavljuju predizborna druženja, zabavne večeri i domjenke. Teatralnih skupova klone se i u Liberalnoj stranci, pa čelni čovjek osječko-baranjskog LS-a dr. Zlatko Kramarić najavljuje "kampanju bez glamoura".
"Izbjegavat ćemo političke tribine. Nastojat ćemo razgovarati s ljudima, pokušati obići sva mjesta i doći do svakoga. Vjerujemo u izborni uspjeh, jer smatramo da nismo izgubili ugled kod građana u ovim dvjema županijama." Predizborna koncepcija LS-a promijenit će se tek ako stranka odluči koalirati. Navodno su u pregovorima s predstavnicima nacionalnih manjina, a na pomolu je sporazum s SDP-om. "S SDP-om pregovaramo, ali na izbore možemo i samostalno", kaže dr. Kramarić. Koaliciju su nakon mukotrpnih pregovora, i to upravo zbog redoslijeda kandidata u IV. izbornoj jedinici, sklopili HSLS i DC. Otprije je poznato da će nositeljica liste biti dopredsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt, a prvi kandidat na listi haeselesovac dr. Vlado Belaj. "Još nismo definirali predizborni program, ali usklađujemo se i ovih bismo dana trebali napraviti sintezu programa naših dviju stranaka", ističe dr. Belaj, koji nam je usput otkrio "top five" liste HSLS-a i DC-a u IV. izbornoj jedinici. Mjesta iza dr. Belaja redom će zauzeti Miroslav Šimić (DC), dr. Slobodan Lang (DC), Zvonimir Koić (HSLS), Marko Baričević (HSLS)...

Dosta je "komitetskih" tribina

Na izborima na kojima će nastupiti samostalno, ovdašnji HSS najavljuje velike predizborne skupove u deset gradova Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije. Ti će skupovi, prema riječima predsjednika osječko-baranjskog HSS-a Zvonka Ibriksa, biti zabavno-političkog karaktera s omjerom 80:20 u korist zabave. "Glavne teme na kojima ćemo voditi kampanju su provedba reforme poljoprivrednog zemljišta, razvoj infrastrukture, gradnja brze ceste Virovitica - Ilok, gradnja koridora 5C, osnivanje Agroobrtničke banke, kao i sve teme vezane uz projekte Ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva", objašnjava Ibriks. Predsjednik osječko-baranjskog HSP-a Gordan Matković najavljuje kampanju "od vrata do vrata". "Cilj nam je obići svaku općinu i uz veselicu, čobanac i belu družiti se s biračima. U većim gradovima organizirat ćemo tribine, a tri velika skupa održat ćemo u Osijeku, Belom Manastiru i Đakovu." Nositelj i prvi kandidat na listi HSP-a u IV. izbornoj jedinici bit će predsjednik stranke Anto Đapić, drugi na listi bit će načelnik općine Čeminac Damir Rešetar, a treći Zvonimir Šimić, dogradonačelnik Virovitice i predsjednik virovitičko-podravskog HSP-a. "U predizbornoj kampanji želimo se profilirati kao najozbiljnija stranka u prošlom sazivu Sabora. Sedamdeset i šest zakonskih akata koje su predložili naši zastupnici dovoljni su da naš predizborni program ne bude tralala", kaže Matković.
Osim koalicije HSLS-DC, za sada je službeno sklopljena još samo koalicija HNS-a i SBHS-a. Listu će "nositi" predsjednica stranke, dr. Vesna Pusić, a redoslijed kandidata još nije obznanjen. No vjerojatno će dva vodeća mjesta na listi pripasti predsjedniku osječko-baranjskog HNS-a Antunu Kapraljeviću i predsjedniku SBHS-a Damiru Juriću. "Dvadeset i osam saborskih zastupnika iz Slavonije u prošlom sazivu Sabora ništa nije napravilo za Slavoniju. Stoga će središnje teme naše kampanje biti zapostavljena Slavonija i zaboravljena Baranja, slavonski lobi u Saboru, uravnoteženje razvoja regija, decentralizacija i izgradnja koridora 5C", otkriva nam Kapraljević, napominjući kako će prednost dati druženju kandidata s građanima, umjesto dosadnim "komitetskim" tribinama.

Stiže i Vuco?

Od najjačih političkih stranaka u IV. izbornoj jedinici jedino su u SDP-u na upit o predizbornim akcijama bili "zakopčani do grla". To je, u neku ruku i razumljivo zbog nedavnih potresa u osječko-baranjskom SDP-u kada je raspuštena Županijska organizacija SDP-a i smijenjen njezin predsjednik Željko Malević. Povjerenik SDP-a Milan Salajić samo nam je rekao da će za nekoliko dana biti osnovan izborni centar, te da nije isključena mogućnost koaliranja s nekom strankom.
Malo bure u moru mahom poznatih političkih lica u ove dvije županije mogao bi unijeti Siniša Vuco! Kontroverzna folk-rock zvijezda bez dlake na jeziku najavio se kao nezavisni kandidat upravo u IV. izbornoj jedinici, daleko od rodnog mu Trilja. Svoj naum obrazložio je velikom ljubavlju spram Slavonije, kulena i ovdašnjih ljudi. "Ako se HSS može baviti gospodarskim pojasom na moru, zašto se ja onda ne bih mogao baviti seljacima", izjavio je Vuco ovih dana u jednim dnevnim novinama. S Vucom ili bez njega, zabave, izbornog kreševa i velikih obećanja nećemo ostati lišeni ni u ovom predizbornom cirkusu. Pardon, ciklusu!

(Autor: M.FILIPOVIĆ)

Pročitajte i ovdje!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Politika