Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Komentar

Političari s posebnim potrebama

  Miroslav Filipović/Glas Slavonije           11.10.2010.         1545 pogleda
Političari s posebnim potrebama

N e znam kako je točno izgledala premetačina stana Mladena Barišića, no pokušavam zamisliti policajce koji rade za bijednih tri-četiri tisuće kuna kako odrvenjeli stoje pred raskriljenim ormarima u kojima je uredno poslagano pedesetak preskupih Brioni košulja ("Jel' se ne piše Brijuni?"). Ili kako šutke zure u njima nepriuštivu eleganciju televizora i kućnog kina iz radionice Bang&Olufsen, te ručnih satova nekog Patka Filipa koji su dimenzijama tek nešto manji od onih kakve pristojan svijet inače drži na kuhinjskim zidovima. Svojom groteskno pretjeranom veličinom upravo su ti satovi najtipičnije obilježje domaćeg političara snoba koji ih, čim stekne iole veću moć i spozna raskoš dužnosničkih povlastica, natakari na ruku pa njime zasljepljuje naivni puk.

Život na visokoj nozi
Zabezeknuti policajci u Barišićevom su penthouseu mogli pomisliti: ta nije li ovaj, barem formalno, jedan od nas?! Ono: državna služba, rad u ime javnog dobra. Istinabog, položaj je šefovski, pa su prihodi znatno veći. Od naše plaćice do njegove plaćetine prostire se čitavo more pa ipak ne toliko golemo koliko je golema razlika našeg i njegovog životnog standarda. Možda si čovjek uspijeva sve to priuštiti svakodnevnim odricanjem od drugih potreba? Ali taj je, kažu, častio sebe i sebi slične najfinijim jelima i najskupljim vinima. I kog će vraga čovjeku pedeset košulja... Uzaludno i beskonačno mogli su policajci razbijati glave pitanjima o tome kako je jedan prilično zatajni i do jučer dobro zaštićeni stranački kadar uglavljen u Carinsku službu mogao steći svu tu raskoš i živjeti na visokoj nozi sa "samo" petnaestak tisuća kuna plaće.
U zadnjih dvadeset godina ovdašnja se politika na stotinama primjera pokazala kao djelatnost za ljude s posebnim potrebama. Iako se sve to vrijeme mantralo o tome kako treba stvoriti ambijent u kojem će visoka politika biti za financijski neovisne i nepotkupljive, nakaradno shvaćanje dužnosti i odgovornosti javnog posla stvorilo je sustav gdje se do materijalne situiranosti i luksuza najlakše može doći kroz politiku ili bliskim vezama s njom. Od benignih manifestacija političke moći i neminovnih povlastica koje idu s visokom dužnošću, poput službenih kartica čije se peglanje slabo nadzire, do posve zloćudnih slučajeva zloporabe položaja mitom i korupcijom, sve govori da su u tom nabujalom nemoralnom sustavu neki naočigled ostvarili svoje posebne potrebe i naglo počeli živjeti na visokoj nozi zahvaljujući političkim potpeticama koje ih izdižu.

Remetinec kao purgatorij
No, stvari se počinju mijenjati. Za okoštali sustav kakav imamo i više nego brzo. Nečasnim huljama pale se moralne lampice. U unutarnjim džepovima po mjeri krojenih odijela pronalaze zagubljenu savjest. Svak je odjednom spreman pokajati se i očistiti od grijeha. U tom smislu, Remetinec funkcionira kao purgatorij za korumpiranu političko-upravljačku elitu uhvaćenu na nedjelu. Mjesto gdje je neprimjereno obući Brioni košulju, a vrijeme do puštanja mjeriti kazaljkama pozlaćenog Patek Philippea. Mjesto je to gdje će griješna politička duša shvatiti zabludu vlastite pohlepe. Ako ni zbog čega drugog, onda zato što se navikla na komfor penthousea. Stoga će iz neudobnog zatvorskog ćumeza lakše prokazati i onoga iznad sebe.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

srebrozlato3
14.10.2010. 13:27
Evo i opet novog obrasca u Narodnim Novinama... navodno da je veća gužva za njega nego za iPhone 4...;)

USKOK
Udruga Seronja Koje Opraštaju kriminalcima

O P R O S N I C A

Ja, ________iz _______ponizno molim gore navedeni naslov da mi u potpunosti oprosti slijedeće:

a) utaja poreza
b) angažman s Fimi Medijom
c) pronevjera državnih sredstava
d) ubojstvo
e) ostalo navesti _______

zbog čega sam Republiku Hrvatsku oštetio za_____miliona kuna. (u slučaju da je gore zaokruženo samo ubojstvo, ovo ostaviti prazno)

jer mi je sada ful žao i totalno mi je bed zbog svega.

Misli da više nikada to neću ponoviti, a ako i ponovim, svečano se obavezujem, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, da ću u tom slučaju ponovno ispuniti ovaj obrazac te ga predati gornjem naslovu.

Zauzvrat se obavezujem prebaciti odgovornost na drugoga, te u potpunosti to posvjedočiti pod zakletvom.

Tako mi Bog pomogao.

U _______, dana ______-

Poptis oprosnika:

__________________
srebrozlato3
13.10.2010. 12:43
Gde je Bijeli Čovek pogrešio

Službenik US vlade je pitao indijanskog poglavicu "Dva Orla":

"Vi ste bili svjedok ponašanja bijelog čovjeka 90 godina. Vidjeli ste ratove i njegov tehnološki napredak. Vidjeli ste njegov progres i štetu koju je nanio."

Poglavica je klimnuo glavom suglasan sa tim.

Službenik je nastavio:

"Uzimajući sve to u obzir, po vašem mišljenju, u čemu je bijeli čovjek pogriješio?"

Poglavica je pogledao službenika i onda mu odgovorio:

"Kada je bijeli čovjek došao na ovu zemlju, Indijanci su upravljali njom, nije bilo poreza, nije bilo dugova, bilo je bufala u izobilju, bilo je dabrova u izobilju, voda je bila čista.

Žene su radile sav posao, vračevi su liječili besplatno.

Indijanci su čitav dan provodili u lovu i ribolovu, a čitave noći su vodili ljubav."

Nakon toga se poglavica naslonio i osmijehnuo:

"Samo bijeli čovek je bio toliko glup da pomisli da može da unaprijedi takav sistem!!!"

a gdje je hdz pogriješio?????????????


Još iz kategorije Komentar