Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Crna kronika

Policija u potrazi za ovčarom koji je u šumu bacio 15 strvina

  Dragutin Šantoši/Večernji list           15.03.2010.         1728 pogleda
Policija u potrazi za ovčarom koji je u šumu bacio 15 strvina

Dok su brojili divljač u lovištu u šumskom predjelu nedaleko od sela Macute, lovci Lovačke udruge Voćin prije nekoliko su dana pronašli 15-ak lešina uginulih ovaca i koza koje je neodgovorni vlasnik odbacio pored šumskog puta i tako stvorio izvor zaraze.

Odrezane markice

 O nalazu su obavijestili policiju i veterinarsku inspekciju, koje su pokrenule akciju otkrivanja ovčara koji je onečistio okoliš.

 - Takvo odbacivanje lešina je trovanje divljači i ljudi. Pored uginulih ovaca u raspadanju pronašli smo tragove divljih svinja, ali i čagljeva, koji se hrane lešinama i velika su opasnost za jelenju divljač. Da su ovčari u zbrinjavanju lešina tražili našu pomoć, svakako bismo im pomogli da uginule ovce zakopaju duboko pod zemlju - kazao je lovnik Nedjeljko Šabić, koji nas je i doveo do mjesta nesvakidašnjeg ekocida.

Po zakonskim odredbama, gdje god se dogode dva ili više uginuća u stadu, veterinarska struka sumnja u bolest i zarazu. Zbog toga je državna veterinarska inspekcija i naredila provođenje zaštitnih mjera i hitnu sanaciju mjesta na kojemu su pronađene odbačene lešine ovaca.

 - Uginulim ovcama i kozama odrezane su uši, nemaju markice, pa se zasad ne zna tko im je bio vlasnik. Nakon policijskog očevida provest će se i kriminalističko istraživanje protiv nepoznate osobe, koja bi za ovo djelo mogla biti kažnjena novčanom kaznom od 5000 do 10.000 kuna, a ako je riječ o pravnoj osobi, novčanom kaznom od 30.000 do 50.000 kuna - potvrdio nam je u telefonskom razgovoru državni veterinarski inspektor Tomislav Perić.

 U Općini Voćin tvrde da se građani sve češće žale na štete od ovaca, kojih je na tom području više od 10.500, ili 4,3 ovce po stanovniku.

 Ovce na pašnjake!

 - Dodjeljivanjem pašnjaka u višegodišnji zakup ovčari će morati urediti pašnjake i ovce držati pod nadzorom, a ne da ih puštaju u šume i na druge površine koje nisu njihove. Tražimo strože provođenje zakonskih propisa kako se ovakvi slučajevi ne bi događali. Počinitelja ovog ekocida u šumi i blizini naselja treba pronaći i primjereno kazniti - kazao je općinski načelnik Predrag Filić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

bengir
19.3.2010. 10:56
Načelniče,TO JE VAŠA SRAMOTA,ZNATE, A ŠUTITE-
Šuti, samo šuti, šuti moj dječače plavi....
bengir
19.3.2010. 10:53
Nčelnik općine dobro zna čije su ovce bačene i tko ih je bacio. Zna jer takvo jedno pitanje bilo mu je upućeno na sjednici općinskoga vijeća. Tamo je rečeno točno ime i prezime ovčara-čobana koji je to učinio. Pitam se samo koji je to interes da se to zataškava i obilazno odgovara na zbilja veliki problem koji se javlja i nije prvi put da se takvo što dešava. Dobro da neće opet prozvati majora Savu Radojevića da ih je potrovao jer navodno ovome nisu dali ni komad zemlje.
Načelniče, recite javno i pomozite policiji, nadam se da vam i ovaj put nije zabranjeno a svi znamo od koga.


Još iz kategorije Crna kronikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.