Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Policija u lovu na službenike s lažnim diplomama, do sada pronađene 22 krivotvorine


  Aktualnosti           Glas Slavonije           05.04.2018.         1859 pogleda
Policija u lovu na službenike s lažnim diplomama, do sada pronađene 22 krivotvorine
Ministarstvo uprave od svih jedinica lokalne i područne samouprave zatražilo je provjeru vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma, točnije isprava o stupnju obrazovanja i struci njihovih službenika i namještenika upravnih tijela hrvatskih općina, gradova i županija. Dostavljene su im pisane upute za postupanje, a kontinuirano se obavljaju i usmeni razgovori s lokalnim dužnosnicima i ovlaštenim službenicima upravnih tijela radi rješavanja određenih pitanja koja se pojavljuju tijekom postupka provjere.
 
U odgovoru na upit Ministarstvu uprave napominje se  da je od ukupno 576 jedinica lokalne i područne samouprave potpuna provjera izvršena u njih 512, navodi Glas Slavonije. Do sada su u tom postupku utvrđene ukupno 22 nevjerodostojne isprave. U preostale 64 jedinice u tijeku je poduzimanje radnji u svrhu provjere.
 
– Za isprave izdane u inozemstvu zatražena je provjera preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova i čekaju se odgovori nadležnih institucija. Za neke je isprave zatražena provjera nadležnih arhiva s obzirom na to da ustanove koje su izdale isprave više ne postoje ili su službene evidencije uništene u ratom zahvaćenim područjima. A kod nekih se jedinica pojavio i problem plaćanja troškova provjere vjerodostojnosti isprava – objašnjavaju u Ministarstvu uprave. Naime, pojedini fakulteti i srednje škole počeli su naplaćivati takve usluge, a jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu imale predviđena ta sredstva u proračunu.

Brojni od ispitanih su studirali i danas studiraju u susjednoj BiH, najviše u Orašju i Brčkom. U slučaju da se otkrije kako je isprava koja je bila uvjet za zasnivanje radnog odnosa krivotvorena slijedi raskid tog radnog odnosa, a jedinica lokalne samouprave o kojoj je riječ ili pak Republika Hrvatska ima pravo tražiti povrat svih plaća koje su isplaćivane tom radniku. Za krivotvorenje i upotrebu takve službene isprave predviđena je i kazna zatvora, i to do pet godina. 512 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prošlo je potpunu provjeru isprava o stupnju obrazovanja i struci njihovih službenika i namještenika


Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: