Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Komentar

Policija trenira čistoću

  Predrag Lucić/Novi list           09.03.2010.         1626 pogleda
Policija trenira čistoću

Ako nas išta prati kao povijesni usud, onda su to nepogrešive žandarmerije, milicije i policije. Ne bih vam sada nizao bliže i dalje primjere, jer mi ih je - a pretpostavljam da ih je i vama - prepun kufer. Samo bih, eto, da se Tamo Gdje Treba zabilježi da i ova policija u čije ime progovara Krunoslav Borovec, nažalost, nije ništa drugo do služba povijesnog kontinuiteta. I po pitanju svoje nepogrešivosti, a i po pitanju prepunjavanja kufera.

Prije nekoliko dana nepogrešivoj se policiji dogodilo da pred zoru upadne u pogrešnu kuću na Jarunu, da iz kreveta istjera pogrešnog čovjeka i pogrešnu ženu, da ih brutalno premlati, skupa s njihovim pogrešnim psom koji, eto, ima nezgodnu naviku da laje na nepoznate tipove koji razvaljuju vrata. Specijalcima su ruke radile brže od očiju, možda zato što je i njima rana zora, možda zato što im je zapovjeđena akcija lova na opasnog kriminalca proizvela nekontroliranu nervozu želuca, šaka, nogu, kundaka i lisica, a možda i zato što je takva manifestacija sile - rutinska stvar.

Ako je vjerovati Krunoslavu Borovcu, načelniku MUP-ova Odjela za odnose s javnošću, riječ je upravo o rutini. Jer takve se stvari - kako reče policijski portparol na press-konferenciji - naprosto događaju i specijalci na Jarunu nisu ni u čemu pogriješili. Čak, eto, ni u batinanju nedužnog para i njihova psa. »Nije se radilo o greški, jer su osobe bile na istoj adresi stanovanja na kojoj se nalazila i tražena osoba«, rutinski je Borovec zaključio priču o jarunskoj operaciji nepogrešivih. I time zapravo hladnokrvno odaslao javnu poruku da se i ove nepogrešive policije - baš kao i svih onih nepogrešivih žandarmerija i milicija - najviše treba čuvati onaj tko nikoga nije prebio ni orobio, ništa pohapao ni mraknuo, ni drogu dil'o ni mito miris'o.

Ako je policijska akcija protiv mirnih aktivista u Varšavskoj bila najava da će MUP na isti ili još brutalniji način - Karamarkovim komunalnim rječnikom kazano - čistiti svaki oblik javnih prosvjeda, pa su to na svojim rebrima upravo osjetili pobunjeni seljaci, je li i ova Borovčeva izjava o nepogrešivosti uvod u nove i učestalije upade specijalaca po domovima? I u buđenje kundacima i odvođenje u lisicama, jer - kako smo već čuli i zapamtili - neće nas valjda teleportirati?

I dok čekamo batine koje nam svakako slijede, čak ni Karamarku, Grbiću ili Borovcu ne treba poželjeti takvu pakost da u zemlji s ovako nepogrešivom policijom budu obični nedužni građani i da pred zoru spavaju snom pravednika.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
9.3.2010. 14:16
odmah se možemo usporediti s pravima štrajkača u štrajkovima na zapadu: nedavno je u zračnim lukama njemačke zbog štrajka bilo blokirano oko 1 mil. putnika.
anakonda
9.3.2010. 14:12
Policija priopćenjem najavila uklanjanje prosvjendičkih vozila sa ceste!?

Povodom najavljenih prosvjeda u organizaciji Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje te Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije koji će se održati na području više Policijskih uprava, ističemo slijedeće:
Ustav Republike Hrvatske GARANTIRA PRAVO na javno okupljanje i MIRNI PROSVJED sukladno ZAKONU. Sloboda govora i javnog nastupa na mirnom okupljanju i javnom prosvjedu ograničena je zabranom svakog pozivanja i poticanja na uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu, vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

- Zabranjeno je nositi odoru, dijelove odore, odjeću, oznake ili druga obilježja kojima se poziva na nasilje ili bilo koji oblik nesnošljivosti.
- Mirno okupljanje i javni prosvjed može se održavati na svakom za to prikladnom prostoru, osim na auto-cestama i magistralnim cestama te na drugim mjestima, kao što su granični prijelazi, na način kojim se ugrožava sigurnost cestovnog prometa, ako bi se s obzirom na vrijeme, broj sudionika ili narav okupljanja, moglo ozbiljnije poremetiti kretanje i rad većeg broja građana.
E PA SADA, IMAJU LI SELJACI (GRAĐANI) PRAVO NA ŠTRAJK????
soprano
9.3.2010. 12:30
sramota da se jadan narod na onakav način udara,policija ne bi dobila plaću da nije tih seljaka.Ima dobrih i poštenih policajaca,ali postoji mala skupina koja se iživljava i liječi komplekse nad ljudima!
Florkovt
9.3.2010. 12:05
Kakva je to policija koja iztuce pogresnu osobu pa ja bi nji tuzijo da neznaju kazat vise ni a.Trebalo bi policiju malo vise kontrolirat velicinom su oni lopovi oni vekendom se napiju i voziju pijani a nece njima nitko jer kolege na cesti se znaju ako dodu u kontrolu.Kak u drugoj drzavi svaki policajac prije nego sto krece na posao mora u policiji na alkotest.Ako ima alkohola usebi posaljeju ga doma.To se desi cesce i dobi odkaz.Ne ne kod nas nema reda.
2010
9.3.2010. 10:04
Izblokirali smo i ovako i onako ono što smo htjeli.Policija je svojim ponašanjem ugrožavala sve oko sebe.Kada su svatili da smo ih prevarili(dvadesetak traktora im je pobjeglo iz blokade ispred silosa i pojačali druge punktove.i napravilo nove)poludili su.Jurnjava dva pjetlića iz interventne sa pet traktora po gradu bila je demonstracija gluposti policije.Ugrozili su sve ,nisu napravili ništa.Većina nas seljaka je bilo u domovinskom ratu ,taktiku smo tamo naučili praktično.Jedan se žrtvovan da bi drugi prošli.Složnom narodu nemože nitko ništa,čak niti "jake snage MUP-a"NOVAC SELJACIMA,LOPOVIMA REPROMATERIJAL.
B-B-B
9.3.2010. 9:22
Stvar je takva da kada se u policiji pogriješi, to i vidi, čuje i ponekad osjeti i toga bi trebalo biti što manje je moguće. No što su trebali protiv "pobunjenih seljaka" leći na cestu i čekati da ih traktori pregaze ili ...?


Još iz kategorije Komentar