Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Dossier: Tolušić

Policija i tužitelji opisali kako je Tolušić varao s poticajima i izvlačio EU novac: počupao vinograd nakon što je otkriven

  mup/uet           08.07.2022.         2105 pogleda
Policija i tužitelji opisali kako je Tolušić varao s poticajima i izvlačio EU novac: počupao vinograd nakon što je otkriven

Policija i EU tužitelji objavili su detaljno priopćenje o uhićenju bivšeg Plenkovićevog ministra Tomislava Tolušića i njegovog suosumnjičenika Željka Ferenca, lokalnog službenika Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Tolušić i Ferenc su jučer po nalogu EU tužitelja uhićeni. ispitani i predani u pritvor. Ured europskog javnog tužitelja Tolušića tereti da je nezakonito izvlačio EU novac varajući da dobije poticaje. 

Kako navode policija i EU tužitelji, Tolušić je lažno naveo da posjeduje polovicu sredstava za financiranje izgradnje i opremanja vinarije i priložio dokument o kreditu iako kredit nikada nije tražio niti ga je planirao tražiti. Tako si je nezakonito pribavio gotovo tri milijuna kuna, koji su mu isplaćeni iz EU sredstava.

Tolušić je, dalje se navodi, preko još jednog natječaja pokušao izvući milijun i pol kuna (od čega bi milijun i 300 tisuća bilo iz EU sredstava), i to tako što je tuđi vinograd prikazao kao svoj, a neke parcele na kojima je bio tuđi vinograd u natječaju je prikazao kao oranice, no na tom natječaju je odbijen. 

 

Priopćenje policije: Za što ga se sve tereti

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek, u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1979. i 1961.) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta i to: kaznena djela subvencijske prijevare, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te zlouporabu položaja i ovlasti.  
 
Za 43-godišnjaka se sumnja da je počinio kazneno djelo subvencijske prijevare te kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i to od svibnja 2020. do ožujka 2022. godine, dok se za 61-godišnjaka  sumnja da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti.
 
Nakon objave javnog natječaja državne agencije za dodjelu sredstava iz Europskog garantnog fonda, osumnjičeni 43-godišnjak je kao vlasnik OPG-a podnio prijavu za odobravanje ulaganja u sektor vina za svoj projekt vrijednosti 4.659.766,79 kuna, od čega prihvatljiva ulaganja iznose 4.341.158,64 kune, a traženi iznos potpore koji predstavlja 50% iznosa prihvatljivog ulaganja, 2.170.579,32 kuna.

S obzirom na to da se potpora isplaćuje kao refundacija troškova upotrijebljenih za financiranje prijavljenih projekata te da je propisano da podnositelji prijava u okviru javnog natječaja moraju dokazati da posjeduju dostatne financijske resurse za financiranje projekata koje prijavljuju, unatoč tome što financiranje prijavljenih projekata sredstvima kojima se ne može dokazati legalno porijeklo nije dozvoljeno, osumnjičeni 43-godišnjak je s ciljem dokazivanja da posjeduje financijske resurse iz vanjskih izvora financiranja i time stvaranja privida namjere transparentnog financiranja projekta, na više mjesta u prijavi neistinito naveo da ima osiguran kredit financijske institucije u kompletnom iznosu vrijednosti projekta te da će projekt financirati upravo tim kreditom i u tu svrhu priložio pismo namjere jedne banke, iako u ime OPG-a nije, a niti je imao namjeru banki podnijeti zahtjev za odobrenjem kredita. Naime, sumnja se da je sredstva za financiranje projekta namjeravao osigurati novcem čije se zakonito porijeklo dijelom ne može dokazati.

Na temelju tih dokumenata državna agencija mu je odobrila projekt te mu je odobrena potpora u iznosu od 2.510.512,22 kuna.

Opisano kako je Tolušić varao s poticajima, nezakonito izvukao 3 milijuna kuna

Nakon toga je, u listopadu 2020. godine, ispred OPG-a državnoj agenciji podnio zahtjev za promjene za ulaganja u sektoru vina, kojim je zatražio promjene koje se odnose na manje izmjene prijavljenog projekta, iako su u međuvremenu, suprotno navodima u prijavi državnoj agenciji, na račun OPG-a on osobno, ali i drugih osoba, na ime pozajmica uplaćena sredstva za financiranje projekta čije se porijeklo dijelom ne može dokazati. Tada državnoj agenciji nije dostavio podatak da je sredstva za financiranje projekta u međuvremenu osigurao navodnim pozajmicama, niti je u tu svrhu agenciji dostavio odgovarajuće ugovore o pozajmicama, kojim bi dokazao izvor sredstava za financiranje projekta. Nakon toga je državna agencija donijela novu odluku kojom je iznos odobrene potpore izmijenjen na 2.973.905,92 kuna, a temeljem tih odluka mu je odobrena i isplaćena potpora od 1.508.505,59 kuna te u ožujku 2022. godine još 1.418.822,92 kuna. Tako je njegov OPG ostvario nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 2.927.328,51 kuna, oštetivši time Europski garantni fond.
 
Nadalje, sumnja se da je 43-godišnjak počinio subvencijsku prijevaru te kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, dok se za 61-godišnjaka sumnja da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti i to u periodu od travnja 2021. do ožujka 2022. godine. Naime, nakon što je u lipnju 2021. godine objavljen još jedan natječaj (provedba podmjere za potpore) vezan uz podizanje novih i/ili restrukturiranje vinograda, a koji je sufinanciran sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda u omjeru od 85%, osumnjičeni 43-godišnjak je lažno prikazao činjenice o korištenju određenih parcela i njihovom stanju, odnosno lažno je prikazao da obrađuje određene parcele, iako ih je stvarno obrađivala druga osoba, a u nekim slučajevima se radilo o oranici, iako je vinograd već bio posađen.

Sve je navedeno napravio kako bi formalno ispunio uvjete prihvatljivosti iz natječaja. Nakon toga je osumnjičeni 61-godišnjak, zaposlenik tijela državne uprave, u dogovoru i na traženje 43-godišnjaka, kod odlučivanja po navedenom zahtjevu dao pozitivno mišljenje na dostavljeni elaborat, temeljem kojega je 43-godišnjak u ime OPG-a podnio prijavu na natječaj ukupne vrijednosti 2.342.876,33 kune, a koji zahtjev je u daljnjem postupku Agencija za plaćanje u poljoprivredi odbila - slijedom saznanja o postojanju već zasađenih nasada vinove loze na lokacijama čestica te drugih uočenih nepravilnosti i nejasnoća u dostavljenom projektu.
 
Dakle, osumnjičeni 43-godišnjak je, s ciljem da za sebe ostvari državnu potporu velikih razmjera iz sredstava Europske unije, davatelju državne potpore dao netočne podatke o činjenicama o kojima ovisi donošenje odluke te je također drugu osobu s namjerom potaknuo da kao službena osoba iskoristi svoj položaj i time drugome pribavi korist, dok je 61-godišnjak kao službena osoba iskoristio svoj položaj i time drugome pribavio korist.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su dostavili Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj", stoji u priopćenju. 

Priopćenje EU tužitelja

"Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog kaznenih djela subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti. Obje osumnjičene osobe uhićene su jučer, 7. srpnja 2022, na zahtjev EPPO-a, nakon provedenih istražnih radnji provedenih u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija. 

Prvoosumnjičenik je, kao vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, početkom svibnja 2020. godine, Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (dalje u tekstu: Agencija) podnio prijavu za ulaganje u sektor vina za projekt “Izgradnja i opremanje vinarije”, ukupne vrijednosti 4.659.766,79 kuna (oko 620.000,00 eura), pri čemu je razina sufinanciranja sredstvima EU bila 70%.

Osumnjičenik je u toj prijavi, kako bi prikazao da ispunjava obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, na više mjesta lažno naveo da će financiranje projekta osigurati kreditom financijske institucije, te je u tu svrhu priložio pismo namjere jedne banke. Međutim, prvoosumnjičenik kredit nije tražio niti ga je imao namjeru tražiti, već je navedeni projekt financirao novcem čije zakonito porijeklo dijelom ne može dokazati. Štoviše, on nije obavijestio Agenciju o  promjeni načina financiranja te mu je od strane Agencije odobrena i isplaćena potpora u iznosu od 2.927.328,51 kuna (396.500,00 eura).

Isti se osumnjičenik prijavio na drugi natječaj, koji je raspisala Agencija 2. lipnja 2021. godine, za podizanje novih i/ili restrukturiranje vinograda. U toj drugoj prijavi koristio je potvrdu o ekonomskoj veličini koja mu je bila izdana na temelju neistinitih podataka o resursima korištenim u proizvodnji na njegovom poljoprivrednom gospodarstvu, čime je lažno prikazao da njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Tolušić