Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Virovitica

Pokrenut postupak za izradu Strategije razvoja Urbanog područja Virovitica

  Foto M.Rođak/Virovitica.hr           27.11.2021.         1955 pogleda
Pokrenut postupak za izradu Strategije razvoja Urbanog područja Virovitica

Gradsko vijeće je donijelo je Odluku o ustrojavanju i pokretanju postupka izrade Strategije razvoja Urbanog područja Virovitice. Preduvjet je to za korištenje lTU mehanizma za sedmogodišnje razdoblje i temeljni strateški dokument u kojem se određuju ciljevi i prioriteti razvoja urbanih područja.

Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske koji je stupio na snagu 1. siječnja 2015. uspostavljen je novi programski i provedbeni okvir politike regionalnog razvoja. Uvedeno je nekoliko novih mehanizama upravljanja politikom regionalnoga razvoja koji uključuju i jasno prepoznavanje njene urbane dimenzije. Urbana područja Zakonom su podijeljena u tri kategorije - urbane aglomeracije, veća i manja urbana područja. Virovitica je svrstana u manja urbana područja.

U urbana područja moguće je obuhvatiti i okolne općine. Osnovni kriterij za uključivanje jedinica lokalne samouprave u urbana područja je udio zaposlenih dnevnih migranata u središte urbanog područja od minimalno 30 posto. Dodatno, to može biti infrastrukturni kriteriji koji podrazumijeva uključivanje jedinica lokalne samouprave na području kojih se nalazi kapitalni objekt cestovne ili druge infrastrukture (vodoopskrba, odvodnja, javni prijevoz), kapitalna radna zona, kriterij koji se odnosi na zajedničke razvojne probleme ili kriterij koji uvažava zajednička geografska obilježja.

Na području Virovitičko-podravske županije samo Lukač i Suhopolje ispunjavaju ove kriterije.

Njihova općinska vijeća donijela su Odluku o davanju prethodne suglasnosti za ulazak u Urbano područje Virovitice. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dalo je pozitivno mišljenje na konačni prijedlog obuhvata urbanog područja 19. listopada.

Cilj je definiranje zajedničkih smjerova razvoja urbanog područja, predlaganje zajedničkih pravaca djelovanja, olakšavanje provedbe zajedničkih projekata, odnosno razvoj, „zajedničke strateške vizije” koja nadilazi administrativne granice i stvara sinergije koje koriste urbanom području u cjelini.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica