Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  In memoriam

Pokopan Stepan Reder

        23.10.2003.         1065 pogleda
Pokopan Stepan Reder

Stjepan Reder «Zbogom, dragi Štef! Zbogom, gospodine Reder!», posljednje su riječi koje je učitelju, kolegi i prijatelju uputio Antun Vrbenski.
«Bez Kazališta Virovitica ne bi bila ono što je danas. Kazalište ne bi bilo ovo što je bez Stjepana Redera, ali Kazalište neće nestati Rederovom odlaskom jer nas je upravo on naučio kako ga sačuvati», rekao je u oproštajnom govoru Antun Vrbenski. Podsjetio je i na sve one koji su zajedno s Rederom stvarali virovitičku kazališnu kuću i koji ga čekaju «tamo negdje» da zajedno na nekoj nebeskoj pozornici ponovno ožive nove i stare likove i priče. Vjerojatno u nekom «kazalištu sjena» u koje bi katkada, kao u kazališnoj priči o šaptačici Ofeliji, mogao zaviriti i sam Bog.
Riječi oproštaja izgovorio je i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, podsjećajući da je Stjepan Reder bio, ne samo glumac i redatelj, već i ugledan društveni radnik koji je kroz razvoj Kazališta značajno doprinosio i razvoju i ugledu grada u kojemu je živio.
Pročitani su i telegrami Željke Udovičić, pomoćnice ministra kulture i Gorana Grgića, predsjednika Hrvatskog društva dramskih umjetnika.
«Da je više ljudi kao što je bio Stjepan Reder, ne samo virovitička, nego i hrvatska kazališna stvarnost izgledala bi sasvim drugačije i mnogo bolje nego danas», napisao je Grgić.
Unatoč kiši koja je neumorno padala na Gradskom groblju okupilo se na posljednjem ispraćaju Stjepana Redera više stotina rođaka, prijatelja, poznanika, a bilo je i onih koji ga možda nikada osobno nisu upoznali, ali su se došli pokloniti čovjeku kojega smo svi mi, kako je to rekao gradonačelnik Kirin, prije svega poštovali.
Pjesmom su ga ispratili ženski pjevački zbor Udruge umirovljenika i muški zbor Hrvatskog pjevačkog društva «Rodoljub».

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije In memoriam