Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  In memoriam

Pokopan Stepan Reder

        23.10.2003.         508 pogleda
Pokopan Stepan Reder

Stjepan Reder «Zbogom, dragi Štef! Zbogom, gospodine Reder!», posljednje su riječi koje je učitelju, kolegi i prijatelju uputio Antun Vrbenski.
«Bez Kazališta Virovitica ne bi bila ono što je danas. Kazalište ne bi bilo ovo što je bez Stjepana Redera, ali Kazalište neće nestati Rederovom odlaskom jer nas je upravo on naučio kako ga sačuvati», rekao je u oproštajnom govoru Antun Vrbenski. Podsjetio je i na sve one koji su zajedno s Rederom stvarali virovitičku kazališnu kuću i koji ga čekaju «tamo negdje» da zajedno na nekoj nebeskoj pozornici ponovno ožive nove i stare likove i priče. Vjerojatno u nekom «kazalištu sjena» u koje bi katkada, kao u kazališnoj priči o šaptačici Ofeliji, mogao zaviriti i sam Bog.
Riječi oproštaja izgovorio je i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, podsjećajući da je Stjepan Reder bio, ne samo glumac i redatelj, već i ugledan društveni radnik koji je kroz razvoj Kazališta značajno doprinosio i razvoju i ugledu grada u kojemu je živio.
Pročitani su i telegrami Željke Udovičić, pomoćnice ministra kulture i Gorana Grgića, predsjednika Hrvatskog društva dramskih umjetnika.
«Da je više ljudi kao što je bio Stjepan Reder, ne samo virovitička, nego i hrvatska kazališna stvarnost izgledala bi sasvim drugačije i mnogo bolje nego danas», napisao je Grgić.
Unatoč kiši koja je neumorno padala na Gradskom groblju okupilo se na posljednjem ispraćaju Stjepana Redera više stotina rođaka, prijatelja, poznanika, a bilo je i onih koji ga možda nikada osobno nisu upoznali, ali su se došli pokloniti čovjeku kojega smo svi mi, kako je to rekao gradonačelnik Kirin, prije svega poštovali.
Pjesmom su ga ispratili ženski pjevački zbor Udruge umirovljenika i muški zbor Hrvatskog pjevačkog društva «Rodoljub».

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije In memoriam