Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Komentar

Pokazna vježba pravne države

  Davor Suhan/Moja Rijeka           27.07.2012.         1626 pogleda
Pokazna vježba pravne države

Zatvaranjem Poglavlja 23. – pravosuđe i temeljna prava (najtežeg ispita u pristupnim pregovorima za punopravno članstvo u EU), Hrvatska je dokazala da su reforme i razvoj našeg pravosudnog sustava donijele ploda, ali opći je zaključak da u tom području još uvijek ima jako puno posla. To znači da je u zemlji teoretski uspostavljena vladavina prava, ali bolan proces tranzicije iz kaubojske u pravnu državu još uvijek nije završen.

A kako to izgleda u praksi otkrila je ovih dana nastavno-pokazna vježba sudsko-redarstvene akcije u predmetu rješenja jednog tipično hrvatskog sudskog spora koji traje 20 godina. Vježbu su izveli pripadnici združenog sastava četiri resorna ministarstva Vade RH, predstavnici hrvatske sudbene vlasti i grupa oštećenih građana - a boduje se za stvarno.

Opis sudskog predmeta i tijek akcije

Godine 1992., u zamahu Domovinskog rata, nepoznati hrvatski branitelj juriša na Split i oslobađa 56 kvadrata stambenog prostora jednog nebodera na Spinutu u kojem živi obitelji poznate pjevačice grupe Magazin  Ljiljane Nikolovske, legitimni stanari i zakoniti korisnici stanarskog prava sa sumnjivim prezimenom. Ali već 2010. - dakle u roku od samo osamnaest godina - Općinski sud u Splitu donosi rješenje kojim se osporava legitimitet ove oslobodilačke akcije te obitelji Nikolovski potvrđuje pravo na dotični stan. Stvari međutim ne teku po planu. Unatoč pravomoćnoj sudskoj odluci i urednom vlasničkom listu, Nikolovski i dalje ne mogu ući u vlastiti dom jer privremeni korisnik - sada već drugi po redu sa liste Gojkovog  ministarstva obrane - odbija iseliti sve dok mu se ne osigura novi smještaj.  Prolaze još dvije godine. A tada slijedi spomenuta pokazna vježba koja teče ovako:

Boro Nikolovski shvaća da je u Lijepoj našoj, zemlji Boga i Hrvata, vrag odnio šalu, stoga uzima pravicu u vlastite ruke te u odsustvu nepozvanog podstanara, zajedno sa sinom Zoranom (dana 20. srpnja 2012.) obija bravu vlastitog stana i ulazi unutra. Kad to ovaj čuje, hitno se vraća i uz podršku nekoliko bivših suboraca uspostavlja 24-satnu stražu ispred ulaznih vrata. Situacija je napeta i prijeti ozbiljnim incidentom, ali tada na mjesto događaja stiže policija i postavlja tampon zonu na kućnom pragu kako ne bi došlo do otvorenog fizičkog sukoba između službenog vlasnika i službenog korisnika stana. Nervoza i neizvjesnost osjećaju se u zraku (tu su još novinari i aktivisti nevladinih udruga za ljudska prava). Ali onda iznenada slijedi pozitivan šok: ministar branitelja Predrag Matić osobno dolazi sa ponudom o pomirbi. U ime trajnog mira i slobode, nezvanom podstanaru nudi garsonijeru i povoljan stambeni kredit (kao kompenzaciju za izgubljene kvadrate), samo da se iseli. Čovjek je zadovoljan uvjetima ponude, slijedi stisak ruke i povijesna fotografija.

Ovo je još uvijek trenutak kada je na djelu zaostali pravni sustav kaubojske Hrvatske, uspostavljen netom poslije slamanja "komunističke tiranije".  Pokazna vježba međutim još i dalje traje. Samo dan poslije "sklapanja" ugovora na ministrovu riječ, autoritativno stupa na scenu reformirani odjel splitskog Općinskog suda i nalaže ono što je trebalo naložiti prije dvadeset godina - hitno iseljenje svih osoba koje nelegalno koriste stan obitelji Nikolovski, bez obzira na njihovo legitimno pravo da u njemu neovlašteno borave (nije kontradikcija nego izvorno hrvatska pravna tranzicijska zavrzlama). Presuda još nije pravomoćna, ali je  bezuvjetna. Garsonijera i kredit se ne spominju. KRAJ VEŽBE.

Kratka analiza, opća ocjena i zaključak

Na prvi pogled upada mi u oči neusklađenost postupka Ministarstva branitelja i Općinskog suda u Splitu, što je veoma simptomatično u pogledu suradnje izvršne i sudbene vlasti. Vjerujem da se i sam ministar lupio šakom po čelu kad je poslije čuo odluku suda ( da mu je netko javio na vrijeme sigurno bi uštedjeti barem na jednoj garsonijeri a ne se zalijetao sa obećanjem za koje je pitanje da li ga uopće može ispuniti ). No, sve u svemu, sagledavajući one  bitne formalno-pravne i obrazovne aspekte, možemo zaključiti da je ova nastavno-pokazna vježba u konačnici veoma uspjela, jer osim što je jedna davna nepravda konačno ispravljena, i osim što su studenti i đaci naučili jednu poučnu lekciju iz domaće povijesti i sadašnjosti, ponovo je aktualizirano pitanje nekoliko tisuća identičnih sudskih predmeta koji još uvijek stoje na čekanju (ili su namjerno gurnuti pod tepih). To je istina na koju smo svi polako zaboravili...istina o kojoj šute i saborski zastupnici i biskupi, što ostavlja sasvim neugodan dojam da Hrvatska praktički nikada nije ozbiljno zatvorila to famozno Poglavlje 23., nego samo otvorila i ZAKLOPILA.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KomentarVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.