Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

Poison city: Prva berba lavande

  Goran Gazdek           23.07.2013.         8193 pogleda
Poison city: Prva berba lavande

Tvrtka za proizvodnju, otkup i preradu ljekovitog bilja Poison cyti iz Otrovanca ove će godine po prvi puta na tržište plasirati eterično lavandino ulje i sušeni cvijet od lavande uzgojene u Podravini na vlastitim površinama. Polje lavande posađeno je prije tri godine, prošlog je tjedna završila prva berba, a rezultati su više nego zadovoljavajući - pješčano tlo pokazalo se jako dobrom podlogom za uzgoj.  Od kuda lavanda u Podravini? „Priča je krenula od prijatelja iz Dalmacije. Oni su nam predstavili biljku, upoznali smo je, zaljubili se u nju i prenijeli je na ova naša podravska polja, na ove naše pijeske. Trenutno imamo 30 tisuća sadnica jednogodišnje, dvogodišnje i trogodišnje biljke i svakako planiramo proširenje", kaže vlasnik tvrtke Mladen Dijaković.

Za sada lavandu uzgajaju na svojoj plantaži, a u planu je i kooperantska proizvodnja. Osim sušenog cvijeta i eteričnog ulja koje proizvedu u svojoj destileriji zainteresiranim uzgajivačima prodaju i sadnice.

Osnovna djelatnost tvrtka Poison cyti, osnovane 2002. godine, je proizvodnja kamilice. „Pod kamilicom imamo 30 do 40 hektara vlastite zemlje i još 200 hektara kod 22 kooperanta.  Nismo na žalost dobili državno poljoprivredno zemljište jer ljekovito bilje nema prioritet premda na svakih 10 hektara zemlje nudimo po jedno radno mjesto", kaže Dijaković.

Godišnje na tržište Hrvatske i Europske unije plasiraju 110 tona cvijeta kamilice u pakiranjima po želji kupaca, a bave se i pakiranjem voćnih i biljnih čajeva te čajnih mješavina. „Ove godine prinosi kamilice manji su za 30 posto. Zima je dugo trajala, a proljeće je bilo kišno. Kamilica je zato kasnila, trave su došle na vrijeme pa ju je zagušile", objašnjava Dijaković.

Velika pozornost daje se kvaliteti i čistoći proizvoda pa stručne službe redovito kontroliraju poljoprivredne površine na kojima se uzgaja ljekovito bilje, a ostvarena je i stalna suradnja sa Zavodom za javno zdravstvo. "Kamilicu ne tretiramo pesticidima i nedopuštenim sredstvima, a polja su udaljena od površina pod duhanom tako da imamo proizvod iznimne čistoće i kvalitete što su kupci diljem Europske unije prepoznali", ističe Dijaković.
Osim ljekovitog bilja uzgojenog na podravskim poljima Poison city otkupljuje i samoniklo ljekovito bilje ubrano s bilogorskih brda i brežuljaka, a posjeduje tisuću komada stabala šljiva (Čačanska rana, Čačanska ljepotica i Stenleya) koje na tržište plasiraju kao konzumnu ili ju suše za čajne mješavine. 

Tvrtka je 2011. godine, tada kao jedini proizvođač eteričnog ulja od kamilice, od Zaklade Izvorno hrvatsko HGK dobila novčanu potporu za nadogradnju destilerije kako bi povećali proizvodnju.  

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

nož
30.7.2013. 15:41
Jako dobro i svaka ćast Dijakoviću samo naprijed želim ti puno uspjeha također i u širenju sa koperantima


Još iz kategorije Poljoprivreda