Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Županija

Pogranične županije šalju vladama Deklaraciju o poterbi gradnje brze ceste Virovitica-Vrbovec

  V.N.           28.03.2013.         1442 pogleda
Pogranične županije šalju vladama Deklaraciju o poterbi gradnje brze ceste Virovitica-Vrbovec

Na jučerašnjem sastanku župana Tomislava Tolušića sa županima mađarskih županija Somogy Attilom Gelencserom i Baranya Tiffanom Zsoltom dogovoreno je potpisivanje Deklaracije o potrebi izgradnje brze ceste Terezino Polje -Virovitica-Vrbovec-Zagreb. Mađari će u narednom petogodišnjem razdoblju izgraditi autocesti Pečuh - Barč pa župani smatraju da bi povezivanje tih pravaca bilo značajno za razvoj regije.

Deklaracija bi trebala biti potpisana 10.travnja ove godine,  odmah biti upućena  vladama dviju zemalja kako bi se naglasio značaj tih prometnih pravaca.

 Župan Somogy županije Attila Gelencser govorio je o potrebi stvaranja zajedničkog EGTC-a, odnosno Europske grupacije teritorijalne suradnje čime bi se uvelike povećala mogućnost privlačenja sredstava iz EU fondova i prekograničnih partnerstva.  Predstavljen je i projekt Stara Drava, koji je provođen u Mađarskoj i Hrvatskoj u sklopu prekograničnog IPA programa.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin predstavio je prugu Virovitica - Barcs,  koja je u vrijeme postojanja bila jedna od značajnijih lokalnih, ali i regionalnih poveznica između dviju država. Prema njegovim riječima u budućnosti trebali bi se iskoristiti geotermalni izvori vode, koji bi bili pogodni za razvoj Virovitice i okolice kroz prvenstveno turizam, ali i kroz gospodarski aspekt (grijanje, proizvodnja u plastenicima...). Gradonačelnik Kirin istakao je još nekoliko velikih projekata kao što su mega-zona, veliki kamionski terminal i slično.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Željko Tomljanović predstavio je prometne pretpostavke za povezivanje dviju država, odnosno županija Virovitičko-podravske sa mađarskim županijama. Istakao je kao bi budući projekti Virovitičko-podravske županije, kao što su most na rijeci Dravi kod Križnice i prijelaz kod Sopja, uvelike pridonijeli prometnoj povezanosti a time i olakšali pripremu i provedbu nekih budućih zajedničkih projekata...

Župan Tomislav Tolušić predstavio je projekte Virovitičko-podravske županije između kojih je istakao Tehnološko-inovacijski centar, Hostel u Virovitici, Dvorac u Suhopolju, Hospicij u Cabuni, Most na Križnici koji su zajedno "teški" preko 22 milijuna eura.  Naglasio je kako  „U Hrvatska od 1. srpnja do 31.prosinca 2013. na raspolaganju ima 650 milijuna eura. U toj svoti vidim i dio kolača koji bi mogao pripasti našoj županiji", kazao je Tolušić.

Od većih projekata župan Tolušić predstavio je, 3 projekta navodnjavanja: Kapinci-Vaška, Novi Gradac - Detkovac i Đolta, ulaganja u školstvo i izgradnju nove Osnovne škole u Orahovici, izgradnju Gimnazije u Slatini, izgradnju nove sportske dvorane s bazenom u Pitomači, Siranu u Virovitici,

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija