Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kazalište

Pogledajte što se dešavalo na proslavi 20 godina udruge koja okuplja profesionalna kazališta za djecu i mladež

  vn           27.11.2016.         1912 pogleda
Pogledajte što se dešavalo na proslavi 20 godina udruge koja okuplja profesionalna kazališta za djecu i mladež

U Kazališta Virovitica u petak navečer svečano je proslavljena dvadeseta godina Hrvatskog centra Assitej, udruge koja okuplja profesionalna kazališta za djecu i mlade osnovane s ciljem promicanja kazališta i kazališne djelatnosti, poticanja kvalitete, međusobnom umrežavanju i razmjene iskustva i znanja u Hrvatskoj i izvan nje. Udrugu profesionalnih kazališta za djecu i mlade čine 25 kolektivnih i 10 individualnih članova kazališta i nezavisnih umjetničkih organizacija koje se bave kazališnom djelatnošću.

„Društvo kontinuirano komunicira, surađuje, radi i raspravlja tako da vrlo živo razvijamo kazalište za mlade“, rekao je Leo Vukelić, predsjednik Hrvatskog centra ASSITEJ.

Udruga svake godine organizira festival dječjeg kazališta. Prva dva festivala održana su u Opatiji, treći u Zagrebu u sklopu Festivala Zlatni zub, a nakon toga 16 godina u Čakovcu. Za 19 godina odigrano je tristotinjak predstava koje je vidjelo preko 100 tisuća djece.

„Najznačajnije kod festivala što smo u međuvremenu uveli selekciju čime želimo estetsku i autorsku poetika usmjeriti kamo želimo. Kazalište za djecu je prije svega estetska kategorija i naš festival je tu vrlo značajan“, rekao je izvršni producent Festivala Romano Bogdan.

Na pozornici Kazališta Virovitica izvedeni su isječci iz aktualnih predstava svih članova udruge.

U predvorju kazališta otvorena je izložba festivalskih plakata proteklih 20 godina i predstavljena knjiga “Zvonko Festini – Karizmatični bard hrvatskog lutkarstva”. Dodijeljene su zahvalnice i priznanja svima koji su doprinijeli radu i razvoju Hrvatskog centra Assitej i hrvatskog kazališta za djecu i mlade u cijelosti.

„Kazalište Virovitica je jedan od značajnih članova našeg centra i uvijek je pri ruci kad treba ugostiti jednu ovakvu svečanost. U Virovitici je bila prva proslava svjetskog Dana kazališta za djecu i mlade još 20. ožujka 2003. godine“, objasnili su u ASSITEJ-u zašto je za proslavu tako vrijedne obljetnice odabrana upravo Virovitica.

Ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš, član je Upravnog odbora i a bio je predsjednik u dva mandata od 2002. do 2008. godine.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kazalište