Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Kultura

Pogledajte izložbu ilustracije i stripa Crtomat

        16.11.2015.         4412 pogleda
Pogledajte izložbu ilustracije i stripa Crtomat

U Gradskom muzeju Virovitica otvorena je izložba odabranih radova pristiglih na mali festivala ilustracije, stripa i animacija "Crtomat" koji je u Virovitici održan 13. i 14. studenoga. Na izložbi je predstavljeno 37 suvremenih autora i autorica različitih imaginarija i likovnih rukopisa. Prvu nagradu (samostalna izložba tijekom sljedeće godine u jednom od galerijskih prostora Gradskog muzeja Virovitica) osvojio je akademski slikar-grafičar Danijel Serdarev (rođen 1981. godine u Šibeniku) iz Zagreba, drugu Dražen Jerabek (Zagreb, 1966.) iz Osijeka, a treću slikar i povjesničar umjetnosti Tomislav Košta (1974.) iz Zadra. Prosudbenu komisiju činili su povjesničarke umjetnosti Mihaela Kulej i Anamarija Kučan, strip crtač, karikaturist i profesor likovne kulture Roko Idžojtić i predsjednik Strip kluba Virovitica, poznavatelj i kolekcionar stripova dr Ivica Veles.

Gosti izlagači su akademska umjetnica Valentina Grubačević (1986.) iz Osijeka s izložbom "Strukture komunikacije" i Roko Idžojtić s odabranim ilustracijama i stripovima. Rad Struktura komunikacije, piše u popratnom katalogu, pokušava valorizirati više vrsta komunikacije između ljudi, likova iz priče i međusobnog suodnosa prostora i kojem se nalaze.

U okviru Crtomata održane su dvije likovne radionice - Crtanje na Crtomatu, strip radionica u Gradskoj knjižnici i čitaonici koju je vodio Roko Idžojtić i Vesala štamparija, grafičko-ilustrativna radionica u Gradskom muzeju koju je vodila Valentina Grzbačević.

U suradnji s Odsjekom za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu realizirana je i projekcija animiranih filmova studenskih radova u izboru predavača i umjetničkog novaka Darka Masneca. Prikazano je devet filmova u kojima se, prema Masnecovim riječima, može vidjeti široki raspon pristupa narativu, animacijskih tehnika režije i estetikešto je rezultata poticaja individualnosti i kreativnosti kod studenata.

Kustosica izložbe je Anamarija Kučan, a cijeli projekt podržalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura