Sabor u petak o prvoj grupi zakona za pomoć gospodarstvu u krizi
Hrvatski osiguratelji donirali 500.000 kuna za borbu protiv koronavirusa
Vlada donijela odluku o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice
Božinović: Bez nužne potrebe nitko ne bi trebao putovati
HND osuđuje fizički napad na novinara Domagoja Margetića
Oporba podržava Vladine mjere, ali najavljuje amandmane za njihovo poboljšanje
Nove procjene pokazuju da je 25 do 50 posto nositelja virusa bez simptoma

  Roklicerove večeri

Poezija Mirka Kovačevića u Cugu: Događaj prepun ljubavi i misli neugaslih

  Dražen Bunjevac           08.06.2019.         2081 pogleda
Poezija Mirka Kovačevića u Cugu: Događaj prepun ljubavi i misli neugaslih

Konačno smo dočekali da nam na ove Roklicerove večeri iz metropole dojde i prvi zavičajac i to s onim u tri popodne... koji više ne vozi jer se ne radi o vlaku niti autobusu već poznatom osobnom automobilu koji, iako poznijih godina, kada se njegov vlasnik na put u rodni grad sprema, veselo prede i pjeva.

Mirko Kovačević, od Mijokovi, je onaj virovtički pican iz Ljubljanske ulce, kako reče, koji je odrastao na ođeničkom mostu i ispustu na kraju sokaka na kojemu je s pogledom na bilogorske obronke igro nogometa trkajuć' mijura od svinjske kože i na jami iza željezničkog mosta naučio plivati.

Spisatelj, profesor, Rodoljubaš, urednik biblioteke, nekoliko knjiga i monografija, kazališni i likovni kritičar, Hrvatski kulturni sabornik i dugogodišnji predsjednik Zavičajnog društva Virov'tičana u Zagrebu te naš čežnjivi promotor i kroničar na početku svoje pjesničke večeri se prisjetio svojih zlatnih vremena kada je radio kao referent za kulturna zbivanja u jednoj tako velikoj firmi kao što je Ina  koja je tada, kao prava darežljiva i suosjećajna strina, poticala radnike i amaterske umjetnike na svekoliko djelovanje imajući razumijevanja i onoga najvažnijega, financijskih sredstava, za takav vid angažiranja, promicanja i druženja. Rezultat toga je bila vrijedna Biblioteka INA koju je osnovao i uređivao.

Prije stihovanja saznali smo da je svoj obrazovni put započeo stazama našeg poznatog, virovitičkog sugrađana, Tome Maretića, a s poezijom je ozbiljno krenuo kao devetnaestogodišnjak pišući metodom pokušaja, pogrešaka i ispravaka koja se u mladih pjesnika prakticirala od strane mentora zbog kojih je studirao i latinski.

Poetski dio je in media res počeo, a kako drukčije nego Viroviticom, koja svima njima koji dugo godina žive izvan ''dođe kao Židovima Jeruzalem i gdje god da smo, mislimo na nju i nadamo joj se te uvijek rado dolazimo iako sve teže i teže''.

Knjiga ''Zagasite sretnosti'' sveobuhvatna je autorova kompilacija lirskih zapisa iz predhodnih triju knjiga: ''Svakidašnji krajolik'', ''Slike srednjih godina'' i ''Čežnjive daljine'' nadopunjena autorovim novim pjesmama. Nastala 2002. godine donosi posebnost s proznim ciklusom pjesama drukčijeg iskoraka i motiva u kojoj ima pjesničkih doticanja Matoša, Držića, Kranjčevića, Lorce i novog izražajnog ugođaja te je stoga našem pjesniku starog kova upravo zbog toga posebno draga.

Iz svoje prve knjige nastale daleke 1994.-te recitirana je istoimena pjesma ''Svakidašnji krajolik'', ''Sjećanje na zvijezde'', ''Kruh, vino i poneka sreća'' koja govori o pozivu na prijateljstvo i posebno osebujna ''Malo starija ludost'' ljubavnog karaktera čija priča se jako svidjela. U kojoj sročeni stihovi govore o pjesnikovoj ludosti i prisnosti jednoga ljetnog susreta na moru i čežnji prema jednoj Čehinji sa sjetnim završetkom na kraju.

Posebno zanimljive su bile kratke minijature u maniri aforizama o računovodstvu, pisanju, Don Kihotu, paukovim nitima i ''starim panjevima iz kojih niču zelene grane'' - misaonim minijaturama s poantom na kraju.

''O susjedstvu'' i susjedima koji su jednako važni koliko i neizbježni u svakom životu ispunjenom uvažavanjem, poštovanjem, ljudskošću i potrebom pa kad netko takav iz susjedstva ''otputuje'' na onaj svijet ostavljajući neizmjernu prazninu tamo gdje su bili rado viđeni i ispunjeni kažemo ''da je prava šteta jer bio je ljudina!''

Ciklus ''Virovitički poliptih'' nastao prilikom podužeg izbivanja iz grada nakon povratka i zabilježen u zbirci ''Čežnjive daljine'' 2000. godine u izdanju virovitičkog Ogranka Matice hrvatske, urednika Ivana Zelenbrza i obogaćena akvarelima, nažalost preminule, Bernarde Idžojtić s kojom je autor imao odličnu višegodišnju suradnju, posebno su među prisutnim ženama i pokojim muškarcem zaokupili svu pažnju koja je tankoćutnom gostu zapela za oko i zašaputala u uhu iskazavši svaku pohvalu na pozornosti, podršci i prisnosti svojih prijatelja poezije i uopće. Nastale u svega par mjeseci, pjesme su to koje mnogi Virov'tičani tamo u Zagrebu vole slušat'. ''Lipe virov'tičke'' u kojoj se sjećanja otvaraju i predaju prepoznatljivim mirisima grada i patini; ''Krajolik noćnog sjećanja'' koji nas zove poput zvuka zvona crkve sv.Roka, ''Davnina'' koja nas grije, ''Povratak'' u ljeto zavodljivo preplavljeno starinskim napjevima i zvucima tambura sa starim zapretenim prijateljstvima, prisnostima, ljubavima i nježnostima koje nijedna daljina ne može razdijeliti.

Na ovoj uspješnoj i podužoj književno-poetskoj večeri bez uobičajene pauze od šest minuta i pedesettri sekunde  autora je na gitari pratio desetogodišnji Kristian Matković, daroviti učenik glazbene škole ''Jan Vlašimsky'', koji je sa nekoliko probranih i poznatih minijatura za gitaru naziva ''Koraci'' i ''Poloneza'' domaćeg autora, Varaždinca iz devetnaestog stoljeća, Ivana Padoveca te ''Etidom'' Jeana Norisa Muroa i ''Oberonom'' Nikite Koškina posebno romantično popratio ovaj pravi virovtički događaj prepun ljubavi i misli neugaslih upućenih voljenome gradu... (Cug/1. lipnja)

Ove subote u Cug iz Varaždina dolaze Ljubica Ribić i Milan Novak

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Ernest Berec
8.6.2019. 18:49
iskrene čestitke starom prijatelju Mirku


Još iz kategorije Roklicerove večeriVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.