Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Zdravlje

Poduzetnička inicijativa: Kabinet za procjenu i poticanje razvoja „Sretno dijete“ za roditelje i djecu do desete godine života

  Goran Gazdek           04.03.2017.         5440 pogleda
Poduzetnička inicijativa: Kabinet za procjenu i poticanje razvoja „Sretno dijete“ za roditelje i djecu do desete godine života

Uskoro u Virovitici započinje s radom kabinet za procjenu i poticanje razvoja „Sretno dijete“ namijenjen prvenstveno roditeljima djece u dobi od rođenja do desete godina koji trebaju stručnu pomoć u provedbi aktivnosti svakodnevnog života. Riječ je privatnoj inicijativi radne terapeutkinje Marije Grgić koja se na taj poduzetnički korak odlučila jer se roditelji neorizične djece i djece s poteškoćama u razvoju na rehabilitaciju upućuju u Osijek ili Zagreb što zahtjeva puno novaca, slobodnog vremena i roditeljskog žrtvovanja. „Osim toga, osnivanjem svoje tvrtke rješavam i svoje radno mjesto jer su mi u virovitičkoj bolnici rekli da niti na jednom odjelu nemaju potrebe niti će u skoroj budućnosti zapošljavati radne terapeute“, kaže nam Marija.

A da za takvim poslom ima itekakve potrebe Marija je doznala u svakodnevnoj komunikaciji s roditeljima radeći šest godina kao volonter u udruzi Prvi znak u kojoj je bila dio osnivačkog tima. Završila je studij radne terapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, stažirala u Specijalnoj bolnici Goljak i tamo stekla praktična znanja u radu s djecom s teškoćama u razvoju.

„Roditelji zdrave djece, a posebno djece s teškoćama u razvoju, u Virovitičko-podravskoj j županiji često ne dobiju na vrijeme odgovor na pitanja i sumnje u zaostajanje djetetovog razvoja. Često se na napredak djeteta čeka da prođe vrijeme, da dijete određene sposobnosti usvoji s godinama ali godine nažalost ne rješavaju probleme nego se oni nagomilavaju. Djeca se u stručne tretmane trebaju uključiti kad roditelj uoči prvu sumnju u napredak svog djeteta te tada kreće proces rane intervencije“, kaže Marija.

Roditelji su prvi koji će primijetiti nepravilne obrasce pokreta i ponašanja i nijednu svoju sumnju, naglašava, ne smiju zanemariti i ostaviti za poslije jer će dijete u tom slučaju dalje razvijati nepravilan obrazac u kretanju ili ponašanju koje će poslije biti puno teže ispraviti.

„Ako postoji jedna sumnja trebaju se javiti i ja ću ih savjetovati, a ako postoji više pitanja, dogovorit ćemo prvi slobodan termin koji im odgovara, Prvi susret je besplatan, onda će roditelji sami financirati rad s njihovom djecom, a s vremenom ćemo se i oni i ja potruditi da ostvarimo potpore za sufinanciranje“, kaže Marija.

Prošle je godine završila i sama si financirala svjetski priznate edukacije: „Naučiti se igrati i ChIPPA Procjena djetetove igre pretvaranja“ (petodnevna teorijska i praktična edukacija koju provodi Karen Stagnitti, klinički radni terapeut iz Australije s iskustvom rada od 30 godina), „Dojenče - senzomotirčki razvoj/ odstupanja i mogućnosti prevencije i tretmana“ (petodnevna teorijska edukacija u provedbi Carola Wiesbauer, trenera/instruktora, dipl. fizioterapeuta iz Minhena).

„Promatranje djetetove igre pokazuje na kojoj je ono razvojnoj dobi a igra pretvaranja kao najkompleksniji oblik djetetove igre nam pokazuje na kojem je dijete kognitivnom razvojnom stupnju i ima li odstupanja od razvojne dobi, kako dijete unosi probleme u igru i na koji ih način rješava jer će na temelju tog iskustva rješavati probleme u životu“, objašnjava Marija.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje