Đikić: Bude li opuštanja, virus preuzima ritam
Mrsić: Nacionalni stožer Civilne zaštite ostao bez kredibiliteta
Večernji list: Gradit će se kampus gaming industrije u Novskoj
Jutarnji list: U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
Do 16 sati u Orahovici glasovao 1524 glasača ili 34,72%
Đikić kod Stankovića: Nemoguće je da nitko od pola milijuna turista nije zaražen
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Zdravlje

Poduzetnička inicijativa: Kabinet za procjenu i poticanje razvoja „Sretno dijete“ za roditelje i djecu do desete godine života

  Goran Gazdek           04.03.2017.         4122 pogleda
Poduzetnička inicijativa: Kabinet za procjenu i poticanje razvoja „Sretno dijete“ za roditelje i djecu do desete godine života

Uskoro u Virovitici započinje s radom kabinet za procjenu i poticanje razvoja „Sretno dijete“ namijenjen prvenstveno roditeljima djece u dobi od rođenja do desete godina koji trebaju stručnu pomoć u provedbi aktivnosti svakodnevnog života. Riječ je privatnoj inicijativi radne terapeutkinje Marije Grgić koja se na taj poduzetnički korak odlučila jer se roditelji neorizične djece i djece s poteškoćama u razvoju na rehabilitaciju upućuju u Osijek ili Zagreb što zahtjeva puno novaca, slobodnog vremena i roditeljskog žrtvovanja. „Osim toga, osnivanjem svoje tvrtke rješavam i svoje radno mjesto jer su mi u virovitičkoj bolnici rekli da niti na jednom odjelu nemaju potrebe niti će u skoroj budućnosti zapošljavati radne terapeute“, kaže nam Marija.

A da za takvim poslom ima itekakve potrebe Marija je doznala u svakodnevnoj komunikaciji s roditeljima radeći šest godina kao volonter u udruzi Prvi znak u kojoj je bila dio osnivačkog tima. Završila je studij radne terapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, stažirala u Specijalnoj bolnici Goljak i tamo stekla praktična znanja u radu s djecom s teškoćama u razvoju.

„Roditelji zdrave djece, a posebno djece s teškoćama u razvoju, u Virovitičko-podravskoj j županiji često ne dobiju na vrijeme odgovor na pitanja i sumnje u zaostajanje djetetovog razvoja. Često se na napredak djeteta čeka da prođe vrijeme, da dijete određene sposobnosti usvoji s godinama ali godine nažalost ne rješavaju probleme nego se oni nagomilavaju. Djeca se u stručne tretmane trebaju uključiti kad roditelj uoči prvu sumnju u napredak svog djeteta te tada kreće proces rane intervencije“, kaže Marija.

Roditelji su prvi koji će primijetiti nepravilne obrasce pokreta i ponašanja i nijednu svoju sumnju, naglašava, ne smiju zanemariti i ostaviti za poslije jer će dijete u tom slučaju dalje razvijati nepravilan obrazac u kretanju ili ponašanju koje će poslije biti puno teže ispraviti.

„Ako postoji jedna sumnja trebaju se javiti i ja ću ih savjetovati, a ako postoji više pitanja, dogovorit ćemo prvi slobodan termin koji im odgovara, Prvi susret je besplatan, onda će roditelji sami financirati rad s njihovom djecom, a s vremenom ćemo se i oni i ja potruditi da ostvarimo potpore za sufinanciranje“, kaže Marija.

Prošle je godine završila i sama si financirala svjetski priznate edukacije: „Naučiti se igrati i ChIPPA Procjena djetetove igre pretvaranja“ (petodnevna teorijska i praktična edukacija koju provodi Karen Stagnitti, klinički radni terapeut iz Australije s iskustvom rada od 30 godina), „Dojenče - senzomotirčki razvoj/ odstupanja i mogućnosti prevencije i tretmana“ (petodnevna teorijska edukacija u provedbi Carola Wiesbauer, trenera/instruktora, dipl. fizioterapeuta iz Minhena).

„Promatranje djetetove igre pokazuje na kojoj je ono razvojnoj dobi a igra pretvaranja kao najkompleksniji oblik djetetove igre nam pokazuje na kojem je dijete kognitivnom razvojnom stupnju i ima li odstupanja od razvojne dobi, kako dijete unosi probleme u igru i na koji ih način rješava jer će na temelju tog iskustva rješavati probleme u životu“, objašnjava Marija.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.